1

Temat: czy może być odwołanie ?

Witam, jest taka sytuacja:

wpłynął w ustawowym terminie protest (w przetargu w trybie NO - usługi poniżej wartości progowych) na czynność oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu - brak zakwalifikowania jednego z zamówień referencyjnych (wykazu) Protesrującego, Zamawiający postanawia nie rozstrzygnąć protestu (art. 183 ust. 3 PZP) i uznany zostanie za oddalony.
czy w tej sytuacji Protestujący może wnieść odwołanie od rozstrzygnięcia protestu (de facto jego braku) vide art. 182 ust. 2 pkt. 1 ?

I jak formalnie (w dokumentach) Zamawiający ma postąpić - w druku ZP 22 wpisać w rubrykę "Data i rodzaj rozstrzygnięcia protestu" - "art. 183 ust. 3 - oddalenie", czy jeszcze jakiś druk/dokument wypełnić/napisać ?

pozdrawiam

paweł

2

Odp: czy może być odwołanie ?

Protestujący może wnieść odwołanie (por. art.184.2).

Jeśli chodzi o załączniki do protokołu, to zawsze patrzę, jakich żąda konkretny protokół.

3

ale czy nie jest tak, że w przypadku usług o wartości ponizej wartości progowych nie jest możliwe wniesienie odwołania od rozstrzygnięcia protwestu - postępowanie protestacyjne jest jedyną instancją. Ponieważ omawiany przypadek nie wypełnia przesłanki oprotestowania czynności:
1) wyboru trybu negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki i zapytania o cenę,
2) opisu sposobu oceny spełniania warunów udziału w postępowaniu,
3) wykluczenia wykonacy,
4) odrzucenia oferty

a dotyczy nieuznania jednego z wykazanych zamówień (wykazu wykonanych zamówień)

4

No tak, chyba bydgoska19 ma rację, a ja się zagapiłem i pobłądziłem. W takim razie przepraszam.

5

nic się nie stało, właśnie tedale przepisów PZP sprawiły, że mam wątpliwości co do tego, czy w powyższym przypadku Protestującemu przysługuje środek ochrony prawnej w postaci odwołania

pozdrawiam

paweł

6

bydgoska19 napisał/a:

wpłynął w ustawowym terminie protest (w przetargu w trybie NO - usługi poniżej wartości progowych) na czynność oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu - brak zakwalifikowania jednego z zamówień referencyjnych (wykazu) Protesrującego,

na podstawie której ustawy prowadzicie to postepowanie? po której noweli?