1

Temat: Forma kosztorysu

Proszę o radę!
W SWIZ na roboty budowlane żądałem kosztorysu pełnego ( szczegółowego). W jednej ofercie kosztorys ofertowy został załączony w formie uproszczonej - dla mnie to niezgodność ze SIWZ i należy ofertę bezdyskusyjnie odrzucić, czy mam rację????

2

Odp: Forma kosztorysu

1) Jaka forma wynagrodzenia?
2) Szczegółowy czy uproszczony. Mówimy w takim wypadku o formie kosztorysu a nie o jego treści. Czy mamy tu do czynienia z sytuacją kiedy treść oferty nie odpowiada treści SIWZ? Czy w takim wypadku należy BEZDYSKUSYJNIE odrzucić ofertę?

3

Moim zdaniem taka oferta jest do odrzucenia. Kosztorys w formie uproszczonej nie zawiera wszystkich elemntów, które znajdują się w kosztorysie szczegółowym.

4

Forma wynagrodzenia jest ryczałtowa.

5

tutaj pojawia się pytanie: po co będzie Ci docelowo potrzebny kosztorys przy wynagrodzeniu ryczałtowym?

6

parę wyroków dla wynagrodzenia ryczałtowego. ostatnio ich nie czytałam i nie pamiętam co w nich jest ale na pewno coś tam się znajdzie w aktualnym temacie
173/09, 179/09, 193/09, 345/09, 686/09, 730/09, 781/09, 938/09, 949/09, 1114/09, 1129/09, 1172/09, 1252/09, 1307/09

7

Zostawić ofertę!

Skoro w przedmiotowym przypadku kosztorys jest teraz zbędny, to jego żądanie w siwz było zbędne, a przede wszystkim nie powinno się z tego powodu odrzucać (dobrej) oferty. Poza tym forma kosztorysu nie wpływa na treść oferty.

Proszę zauważyć, że przy wynagrodzeniu kosztorysowym także nie jest potrzebny kosztorys szczegółowy. Wystarczą ceny jednostkowe pozycji, a nawet ich grup. Nikt nie rozliczy nakładów zawartych w pozycjach, to fikcja.

8

Kosztorys szczegółowy i wynagrodzenie ryczałtowe.  Lekkie nie halo - moim zdaniem zostawić.

9

moim zdaniem nie powinno się żądać kosztorysów szczegółowych - to jedno
przy ryczałcie to nie ma żadnego znaczenia - to drugie
nie wpływa to na "ważność" ofety - zdecydowanie

10

przy ryczałcie żądam dołączenia do umowy (dopiero do umowy!) zestawienia kosztów roboty ale po to żeby mieć podstawę rozliczenia wykonawyc gdyby chciał(musiał) zejść z placu budowy. taki też zapis stosuję w umowie. dla mnie to jest rozsądne. w końcu i tak muszę mu zapłacić za roboty, które wykonał do momentu np zerwania umowy. przy ofercie (ryczałt) nie żądam kosztorysu bo to jest tylko problem ale w twoim przypadku nie odrzucałabym oferty z w/w powodu.

11

agaj napisał/a:

przy ryczałcie żądam dołączenia ... (dopiero do umowy!) zestawienia kosztów roboty ale po to żeby mieć podstawę rozliczenia wykonawcy gdyby chciał(musiał) zejść z placu budowy.

Niezłe.
Ale też kolejny argument za szerszym stosowaniem formy rozliczenia kosztorysowego, albo lepiej mieszanego - dla uproszczenia.

12

trochę to nie tak :-)
zapis dotyczy tylko opcji kiedy wykonawca nie jest w stanie dokończyć umowy bo na podstawie czego w tej sytuacji można go rozliczyć. gdy wszystko jest ok nie powinnam praktycznie korzystać z takiego kosztorysu.

13

hubal napisał/a:

Proszę zauważyć, że przy wynagrodzeniu kosztorysowym także nie jest potrzebny kosztorys szczegółowy. Wystarczą ceny jednostkowe pozycji, a nawet ich grup. Nikt nie rozliczy nakładów zawartych w pozycjach, to fikcja.

Przy wynagrodzeniu kosztorysowym może i nie jest potrzebny kosztorys szczegołowy, ale skoro zamawiający już go żąda, a wykonawca złoży uproszczony- moim zdaniem taką ofertę należałoby  odrzucić- taki kosztorys nie będzie zawierał wszytskich składników, których wymagał zamwiający.

A jeżeli chodzi o wynagrodzenie ryczałtowe, jak w przedmiotowym przypadku- też byłabym za uznaniem.