1

Temat: oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postepowania

Jako Wykonawca zgodnie z SIWZ-em złożyłem  oświadczenie o niepodleganiu  wulkuczeniu z postępowania  o udzielenie zamówienia publicznego ( wzór stanowił jeden z załączników do SIWZa).
Treść oświadczenia- Nieniejszym oświadczam, że nie podlegam  wykluczeniu z postępowania  o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust 1  ustawy PZP ....

Problem polega na tym, iż zostałem wezwany do uzupełnienie dokumentu oświadczenia  o niezaleganiu w opłatach wystawanie przez  Naczelnika Urzędu Skarbowego. Taki też dokument przesłałem do Zamawiającego.

Moja wątpliwość:  Czy Zamawiający mimo, iż złożyłem oświadczenei  o niepodleganiu wykluczeniu na mocy art . 24 ust 1 PZP  zgodnie z wzorem zawartym w SIWZ, ma prawo żądać  powyższego żaświadczeniea z US ?   Samo oświadczenie powinno czynić zadość  wymogom SIWZ ( w SIWZ-ie  nie było napisane wprost iż mam przedstwaić zaświadczenie o niezaleganiu w opłatach z Urzędu Skarbowego, była wymieniy obowiązek przedstawienia  oświadczenia zgodnie z wzorem).

Czy mam prawo jak Wykonawca twierdzić, iż spełniłem obowiązek z SIWZ-u i nie  przesyłać oświadczenia z US.
W postępowaniu było wymagana wadium.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu wątpliwości.

2

Odp: oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postepowania

Czy zamawiający zamiescił w SIWZ wymaganie  dotyczące złożenia przez wykonawców zaświadczenia z US ?

3

Nie

4

Oczywiście, że wykonawca spełnił obowiązek wynikający z zapisów SIWZ i nie musi składać oświadczenia, którego zamawiający nie żądał w SIWZ. Ale cóź, nie ma teraz protestu, jak zamawiający będzie stał na swoim stanowisku, to wykluczy wykonawcę z postępowania a wykonawcy pozostaje tylko odwołanie do Prezesa KIO i konieczność wniesienia wpisu od odwołania.