Temat: oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postepowania
Jako Wykonawca zgodnie z SIWZ-em złożyłem oświadczenie o niepodleganiu wulkuczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ( wzór stanowił jeden z załączników do SIWZa).
Treść oświadczenia- Nieniejszym oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust 1 ustawy PZP ....
Problem polega na tym, iż zostałem wezwany do uzupełnienie dokumentu oświadczenia o niezaleganiu w opłatach wystawanie przez Naczelnika Urzędu Skarbowego. Taki też dokument przesłałem do Zamawiającego.
Moja wątpliwość: Czy Zamawiający mimo, iż złożyłem oświadczenei o niepodleganiu wykluczeniu na mocy art . 24 ust 1 PZP zgodnie z wzorem zawartym w SIWZ, ma prawo żądać powyższego żaświadczeniea z US ? Samo oświadczenie powinno czynić zadość wymogom SIWZ ( w SIWZ-ie nie było napisane wprost iż mam przedstwaić zaświadczenie o niezaleganiu w opłatach z Urzędu Skarbowego, była wymieniy obowiązek przedstawienia oświadczenia zgodnie z wzorem).
Czy mam prawo jak Wykonawca twierdzić, iż spełniłem obowiązek z SIWZ-u i nie przesyłać oświadczenia z US.
W postępowaniu było wymagana wadium.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu wątpliwości.