1

Temat: PRACOWNICY ZAMAWIAJACEGO

W mojej jednostce jest powołana stała komisja przetargowa jednak często zdarza si tak ze PRACOWNICY wydziałów wystepujących z wniosek o wszczecie postepowania tzw., merytoryczni pomagaja komisji w pracach - głównie badaniu i ocenie ofert - do tej pory odbywało sie to na podstawie zapisu w regulaminie ze taki pracownika moze brac udział w pracach komisji teraz wprowadzam regulamin udzielnia zamówień i czy moge zrobić to w ten sposób:

W prowadzeniu postępowań o udzielenie zamówień publicznych w szczególności w pracach związanych z oceną złożonych ofert mogą brać udział przedstawiciele wydziałów wnioskujących na rzecz, których zamówienie ma być udzielone. Kierownik Zamawiającego każdorazowo na wniosek Przewodniczącego komisji przetargowej będzie powoływał do prac komisji pracowników merytorycznych na mocy decyzji, której wzór stanowi załącznik Nr ... do Regulaminu. Powołany pracownik zobowiązany jest wypełnić oświadczenie na druku ZP-11.

czy w pracach komisji powinni brac udział tylko powołani jej czlonkowie  i nikt wiecej?

2

Odp: PRACOWNICY ZAMAWIAJACEGO

Jeżeli rola tych osób polega na ocenie ofert to moim zdaniem powinni byc albo biegłymi albo członkami komisji

3

ocena taka polega glównie na ocenie czy opis przedmiotu zamówienia jest zgodny z siwz - ma to  np. miejsce w przypadku komputerów, zaden obecny czlonek komisji sie na tym nie zna a wiec zawsze oferty pod tym katem sprawdza informatyk notuje zastrzezenia i my prowadzimy dalej procedure , gdybym miala kazdego merytorycznego pracownika "wciagnac" do komisji to urosłaby do 20 osób:)

4

według ustawy to tylko oni (merytoryczni) powinni byc w komisji, a tym co u was robi komisja (czyli obsługa papierkowa) powinien sie zajmowac np. dział techniczny albo ZP smile

5

komisja tez przeciez bada oferty, sprawdza dokumenty ale nie jestem w stanie miec w składzie wszystkich pracowników merytorycznych bo wtedy było by ich z 20. a moge robić tak że np. przy zakupie komputerów wnioskuje o biegłego - i to byłby informatyk bo ona sie na tym zna? czy musi to być biegły rzeczoznawca albo ktos z uprawnieniami bo i takie komentarze czytałam?

6

kazdy kto sie zna moze byc biegłym, pracownik równiez

7

powiedzcie mi:
1. kto powinien, a wlasciwie musi skladac zp 11? czy jesli w trakcie postepowania - jeszcze przed otwarciem zmieni sie sklad komisji, czy osoby przygotowujace post musza zlozyc osw?
i
2. czy sklada oswiadczenie kierownik zamawiajacego ktory wyst w umowie? a wlasciwie pytanie dotyczy sytuacji kiedy sklada osw o zaleznosci - czy w takim przypadku moze podpisac umowe?

8

W myśl art. 17 ust. 2 PZP oswiadczenia składają "osoby wykonujące czynnosci w postepowaniu o udzielenie zamówienia" - w języku praktycznym oznacza to kazdego, kogo podpis figuruje na dokumecie związanym z postepowaniem, wystawionym od dnia wszczecia postepowania (publikacji ogłoszenia) do jego zakonczenia (wybór oferty lub uniewaznienie). Dla przejrzystosci oswiadczenia składaja tez osoby wykonujace czynnosci w postepowaniu protestacyjnym.

9

piotrku masz jakies orzeczenie lub wyrok na ten temat?

10

dodam rowniez ze moj tok rozumowania jest tozsamy z Twoim. zadano mi jednak pytanie czym skutkuje zlozenie oswiadczenia zp11 iz pozostaje.... przez kierownika jednostki? (dot podpisania umowy?) czy w tym przypadku moze podpisac umowe jako przedstawiciel zam. ? prawde mowiac nie ma wtedy juz wplywu na wybor itp.

11

i tu jeszcze jedno spojrz w protokol, ktore osoby sa tam jakoby wskazane do skladania oswiadczenia... budzi to pewne watpliwosci.

12

lolilap napisał/a:

czym skutkuje zlozenie oswiadczenia zp11 iz pozostaje.... przez kierownika jednostki? (dot podpisania umowy?) czy w tym przypadku moze podpisac umowe jako przedstawiciel zam. ? prawde mowiac nie ma wtedy juz wplywu na wybor itp.

Może podpisac, nie ma przeszkód prawnych. Faktycznych tez nie, bo nawet gdyby to zrobił przez pełnomocnika, to co to zmienia? Chodzi tylko o techniczną czynnosc złozenia podpisu pod umową, której tresc została juz okreslona.

13

wlasnie dziekuje za pomoc. smile

14 (edytowany przez jacek0707 2007-02-05 09:00:10)

Hmmm..... A czy radca prawny, który udziela opini prawnej w toczącym sie postępowaniu (po otwarciu ofert) też powinien podpisać ZP-11 ??

15

Powinien, ale czesto sie wzbrania.

16

Moim zdaniem najbezpieczniej zebrać druki Zp-11 od wszystkich osób, które "pojawiają się" w trakcie przeprowadzenia i przygotowania postępowania. Kiedyś, na jednym ze szkoleń prowadzący zadał pytanie, czy osoby dokonujące przyjęcia ofert przetargowych powinny składac takie oświadczenie. Większość obecnych odpowiedziała, że nie, że to już byłaby przesada itp. Jednak wykładowca opisał autentyczna sytuację, w której osoba dokonująca przyjęcia ofert celowo napisała na kopercie pózniejszą godzinę jej złożenia. Skutek - oferta złozona po terminie.
Konkluzja była taka, że najlepiej zebrać oświadczenia na drukach ZP-11 od wszystkich osób, które w jakikolwiek sposób mogły wpłynać na przebieg postępowania. Ja tak robię. Pani, która przyjmuje oferty w kancelarii róniez składa takie oświadczenie. Składa je kierownik jednostki, osoba, która sprawdza kosztorysy, a nie jest członkiem komisji itd.

17

Oj, ktoś tu chyba za bardzo nadintepretuje zapisy... Kornelko, gdy pracownik kancelarii przyjmie ofertę, zarejestruje, itd. i okaże się, że np. miesiąc wczesniej pracował w firmie składającego ofertę, to zgodnie z art.17.3 Pzp należy czynność "przyjęcia ofert" powtórzyć? Bez sensu. Myslę, że chodzi o czynności takie jak zaproszenie do składania ofert, otwarcie ofert, itd. No przecież nie każesz składać oświadczenia pracownikowi kancelarii, który wpisuje do "Książki nadawczej" koperty z zaproszeniami... No czy nie mam racji?

18

Oczywiście, że logicznie rzecz biorąc masz rację. To jest poza wszelką dyskusją. Ja zamówieniami zajmuję sie już od kilku lat i przez długi czas nawet go głowy mi nie przyszło ścigać panią z kancelarii o druk ZP-11. Jednak po tym nieszczęsnym szkoleniu :-)) pomyślałam, że zrobienie kilku dodatkowych ZP-11 nie zaszkodzi, a w razie upierdliwego kontrolera jestem bardziej papieska niż sam papież :-P i na pewno niczego w tej kwestii mi nie zarzuci.

Pozdrawiam

19

Acha - no i oczywiście czynności przyjęcia ofert i ich otwarcia nie da się powtórzyć :-)).

20

Jasne. Ale, weź "poprawkę" na szkolących. Jak to się mówi... "są dwie szkoły - Falenicka i Otwocka" smile Ja jednak mimo wszystko korzystam z "bagazu" doświadczenia (11-letniego) smile

21

dorota26 napisał/a:

komisja tez przeciez bada oferty, sprawdza dokumenty ale nie jestem w stanie miec w składzie wszystkich pracowników merytorycznych bo wtedy było by ich z 20. a moge robić tak że np. przy zakupie komputerów wnioskuje o biegłego - i to byłby informatyk bo ona sie na tym zna? czy musi to być biegły rzeczoznawca albo ktos z uprawnieniami bo i takie komentarze czytałam?

Dorotko, stoje na stanowisku, że jeżeli już wg. regulaminu bardzo chcecie mieć stałą komisję, to przecież nie musi sie ona składać na tym etapie z trzech osób. Wystarczy, że stały będzie przewodniczący (dobra znajomość Pzp) oraz sekretarz (odpowiedzialny za czynności formalno-dokumentalne) a każdorazowo, w zależności od przedmiotu zamówienia, powołujecie osobę merytorycznie wniskującą o przedmiot. W trakcie postępowania, gdy pojawiają się wątpliwości, zawsze wniskując, można powołać biegłego. smile)

nora

22

Kornelia napisał/a:

Oczywiście, że logicznie rzecz biorąc masz rację. To jest poza wszelką dyskusją. Ja zamówieniami zajmuję sie już od kilku lat i przez długi czas nawet go głowy mi nie przyszło ścigać panią z kancelarii o druk ZP-11. Jednak po tym nieszczęsnym szkoleniu :-)) pomyślałam, że zrobienie kilku dodatkowych ZP-11 nie zaszkodzi, a w razie upierdliwego kontrolera jestem bardziej papieska niż sam papież :-P i na pewno niczego w tej kwestii mi nie zarzuci.

Pozdrawiam

popieram Kornelio Twoje stanowisko. Lepiej być bardziej papieskim, niż sam papież wink
moje doświadczenie zawodowe wskazuje, że za dodatkowy ZP-11 nikt jeszcze nic mi nie zarzucił, ale za jego brak i owszem może dotknąć jakiś wnioseczek. Dlatego biorę od kogo się da i kiedy się da. Pani, która opisała przedmiot zamówienia, Pan/ i który oszacował wartośc zamówienia, osoba, która wysyła fax`y do wykonawców. Wszyscy, którzy dotykają danej procedury i mogli mieć, lub mają kontakt z potencjalnym wykonawcą, muszą złożyć oświadczenie.
Nawet jeżeli nie mogę wrócić do powtórzenia danej czynności (przyjęcie ofert), to mam oświadczenie danej osoby i podejmuję kroki celem całkowitego wyłączenia jej z dalszego kontaktu w sprawie toczącej się procedury (przecież będzie dalszy kontakt, np. wysyłka korspondencji). Nie zawsze też możemy skutecznie powtórzyć czynność. Jeżeli osoba oświadcza, to podejmuję także działania w kierunku sprawdzenia czy czynności przed powzięciem tej wiadomości, zostały dokonane z naruszeniem prawa. jeżeli tak, zawiadamiam prokuraturę. Przykład sekretarki, która przyjęła ofertę z zafałszowaniem godziny.

Takie jest życie smile)

nora

23

Cieszę się, że nie jestem w mojej opinii i "upraszczaniu" sobie życia i dokumentacji przetargowej :=) odosobiona.

24

Witam! Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc. Jako specjalista ds. zamówień publicznych prowadzę wszystkie sprawy związane z udzieleniem zamówienia od momentu złożenia wniosku przez szefa służby, aż do podpisania umowy.Każdy wniosek jest kierowany do mnie w celu zaopiniowania i sprawdzenia zgodności z ustawą Pzp. Do tej pory w jednostce budżetowej w której pracuje zamówieniami publicznymi zajmował się również etatowy kierownik działu zaopatrzenia ( stały przewodniczący komisji przetargowej), który odszedł na inne stanowisko w odległej jednostce. I tu pojawił sie problem:(((  Zostałam sama z przetargami, a mam obowiązek ustalenia stałej komisji przetargowej.
Czy moge w regulaminie komisji przetargowej do pełnienia funkcji przewodniczącego komisji przetargowej wyznaczyć siebie i załóżmy przyszłego szefa zaopatrzenia( ponoć miał już styczność z ustawa Pzp). Jestem upowazniona do występwania w imieniu przewodniczącego, którego zgodnie z moimi obowiązkami sama powinnam  wyznaczyć.  heheheheh   Czeski film:) Zaczynam się zastanawiać czy w w służbach cywilnych tez to tak wyglada, moze ja po prostu sie nie nadaje do zamówień.... aaa zapomniałam dodać że moja "kariera" w zamówieniach trwa niespełna rok, może o rok za długo:) Proszę o pomoc:))

25

Możesz wyznaczyć siebie, dlaczego by nie?