1

Temat: Forma dokumentów (oświadczeń)

Wg § 6. 1. rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów .... "Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę."

Zgodnie z § 1. 1. oraz § 2. 1. do dokumentów należy zaliczyć wszystkie w nich wymienione (koncesje, wykazy osób i robót, oświadczenia itd.), gdyż oba te paragrafy na końcu mówią "...zamawiaj?cy może żądać, następujących dokumentów: "

Tak więc biorąc powyższe pod uwagę wykonawca może dołączyć do oferty zgodnie z zapisami rozporządzenia np.:
1) wykaz robót budowlanych,
2) wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia
3) oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia
4) oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia - swoje bądź podmiotu z którego zasobów będzie korzystał,
5) ... itd.
w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę?

Tak jest czy się mylę??

2

Odp: Forma dokumentów (oświadczeń)

Tak jest, nie mylisz sie.

3

A co sądzicie na temat takiego stanowiska KIO w wyroku z dnia 19 lutego 2008 r., sygn. akt 89/08.
Co do wartości materialnej oświadczenia złożonego w formie kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem - w istocie stwierdzenie ?za zgodność z oryginałem" połączone z podpisem uprawnionej osoby jest potwierdzeniem tego, że takiej treści dokument istnieje w oryginale. Jeśli ta sama osoba dokonuje podpisu na kopii tego dokumentu to tym samym można by uznać, że bez względu na formę wprowadzenia treści do tego dokumentu - czy przez odręczne pismo, przez drukarkę lub kserokopiarkę - powstaje oświadczenie o konkretnej treści. Nie można jednak pomimo tego stwierdzić, że jest to oryginalne oświadczenie składane w trybie art. 22 ust. 1 ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Ponadto podkreślić należy istotny aspekt oświadczenia - jest to dokument który co do zasady powinien być podpisywany w związku ze składaniem konkretnej oferty lub wniosku w postępowaniu - jest to oświadczenie wykonawcy dotyczące faktu spełniania warunków postępowania w konkretnym postępowaniu. Tym samym nie powinno się doprowadzić do praktyki istnienia wzorów oświadczeń w trybie art. 22 ust. 1 ustawy - potwierdzanych za zgodność z oryginałem i składanych do różnych postępowań. Nierozłączny charakter oświadczenia składanego w trybie art. 22 ust. 1 ustawy Prawo Zamówień Publicznych z konkretnym postępowaniem o udzielenie zamówienia - konkretnym wnioskiem lub ofertą powoduje konieczność składania tych oświadczeń w oryginale w odniesieniu do każdego postępowania. Z zasady pisemności postępowania wynika konieczność składania dokumentów w zwykłej formie pisemnej w rozumieniu kc - przez złożenie własnoręcznego podpisu pod treścią oświadczenia a składanie oświadczenia w trybie art. 22 ust. 1 Pzp w formie oryginału odpowiada tym wymogom.
W przypadku przedmiotowego postępowania wykonawca tłumaczył fakt złożenia oświadczenia z art. 22 ust. 1 w formie kopii treścią ogłoszenia z którego wynikało, że dokumenty składane w postępowaniu powinny być w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. Argumentacja ta nie zasługuje na uwzględnienie ze względu na poprzednio uzasadniony charakter oświadczenia składanego w trybie art. 22 ust. 1 ustawy. Odwołujący podkreślił, że traktował oświadczenie jako dokument prywatny -Izba co do zasady zgadza się z taką interpretacją ale uzupełnia, że jest to dokument prywatny wystawiany przez wykonawcę w stosunku do konkretnych warunków konkretnego postępowania. Tym samym nie można traktować go standardowo tak jak dokumenty wystawiane przez uprawnione instytucje takie jak Naczelnik US czy Zakład Ubezpieczeń Społecznych albo Krajowy Rejestr Karny - gdzie dokumenty wystawiane przez te podmioty wykorzystywane są przez wykonawców do wielu postępowań a tym samym są kopiowane i potwierdzane za zgodność z oryginałem. Stwierdzić należało, że zapis w ogłoszeniu dotyczący dokumentów nie powinien stanowić podstawy do możliwości składania oświadczenia w trybie art. 22 ust. 1 ustawy Pzp w formie kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem.

4

Z tym że wyrok mówi o oświadczeniu z art. 22 ust. 1, które nie wynika z rozporządzenia, a z zapisów ustawy Pzp.

5

Ale oświadczenie, jest zawsze oświadczeniem. Przecież oświadczenie z art. 22 ust.1 Pzp jest oświadczeniem potwierdzającym spełnienie warunków udziału w postępowaniu. A np. art. 44 w przypadku PNO nie mówi, że oświdczenie to nalezy składać w oryginale. A w rozporządzeniu z dnia 19 maja 2006 w sprawie dokumentów ...., też była możliwość składania dokumentów potwierdzających spełanianie warunków udziału w postępowaniu w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę.
Ja w tej sprawie zgłaszam swoje wątpliwości. Może ktoś zna inne orzecznie KIO lub sądu w  sprawie formy składania (oryginał czy kopia poświadczona przez wykonawcę) oświadczeń na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu.

6

karolk napisał/a:

Ja w tej sprawie zgłaszam swoje wątpliwości.

...a ja sie nie przylacze - bo nie mam watpliwosci.

7

Czas pokaże (np. wyrok KIO czy wyrok sądu) czy moje wątpliwości były zasadne.

8

Zanim przepisy i wyroki, to jeszcze są jakieś ogólnie przyjęte zasady postępowania, które dopiero później się opisuje.

Dla mnie jest oczywiste i każdy wykonawca POWINIEN WIEDZIEĆ, że dokumenty indywidualnie przygotowywane przez niego (oświadczenia, wykazy, wypełnione formularze ...) powinny być przekazywane w oryginale, zaś dokumenty, których oryginały z zasady powinny pozostać u wykonawcy (oświadczenia i zaświadczenia osób trzecich, wyciągi...) może on dostarczyć w formie kopii, potwierdzonej.
Jeżeli jednak dostarczy przez pomyłkę te pierwsze w formie potwierdzonej kopii, to ja jestem za uznawaniem i kopii o to bym nie kruszył. To tylko forma, a nie treść.

9

Zgadzam się.

10 (edytowany przez patrycja_w 2010-02-18 12:12:02)

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/Pytania-i-odpowiedzi/Dotyczace-nowelizacji/w-jakiej-formie-orygina142-potwierdzona-kopia-musza-byc-sk142adane-oswiadczenia-1-o-braku-podstaw-do-wykluczenia-2-o-spe142nianiu-warunkow-udzia142u-w-postepowaniu-1

"Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy złożyć w formie oryginału. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia co do zasady również powinno być złożone w formie oryginału. Rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz.U. Nr 226, poz. 1817) dopuszcza możliwość złożenie tego oświadczenia również w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę ( § 6 ust. 1 tego rozporządzenia). "

11

§ 6 ust. 1 tego rozporządzenia - mówi o dokumentak, o których mowa w rozporządzenie - oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu nie jest wymienione w tym rozporządzeniu więc ten zapis go nie dotyczy