Odp: nowe rozporządzenie w sprawie rodzajow dokumentów
ja robię jak ww. patrycja jedno i kropka.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja robię jak ww. patrycja jedno i kropka.
Ja jeszcze tak nie robiłam, dopiero się "przymierzam" W pierwszym postępowaniu żadałam dwóch.
a tu taka ciekawostka
http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=19&id=3134
"......Zamawiający nie w każdym przypadku musi żądać ogólnego oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia, jeśli takiego oświadczenia nie żąda może uznać, że zasadnie jest żądanie oświadczenia, o którym mowa w § 2 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów...."
A jeśli żąda, nie jest w takim razie zasadne żądanie ośwadczenia z art. 24 ust. 1 pkt 2?
patrycja_w Tak trzymać
na to pytanie jest odpowiedź w pierwszym zadaniu: "oświadczenie o braku podstaw do wkluczenia ma charakter ogólny, oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 2 Pzp ma charakter szczegółowy i ZAWIERA SIĘ W TREŚCI OŚWIADCZENIA O BRAKU PODSTAW DO WYKLUCZENIA.
póki co mnie to przekonuje, a wyroki pojawią się pewnie już niedługo
patrycja_w Tak trzymać
dokladnie... tak trzymac.
Czyli za czym obstajecie?
-od Wykonawcy wpisanego do KRS żądam, oświadczenia ogólnego 24.1 i KRS
-a od osoby fizycznej tylko oświadczenia z 24.1?
moje zdanie - znasz
Ja mam już mętlik w głowie
Gdzie na stronie UZP można znaleźć ten fragment dotyczący przedmiotowych oświadczeń?
W zakładce "prawo krajowe" - opinie dotyczące nowelizacji"
Patrycja + Karol = tak robić (wydaje się )
tak to jest, jedna ustawa 3 interpretacje
Czas pokaże jjak jest prawidlowo....
Na podstawie jakiego dokumentu mam ustalić, że oferta została podpisana przez osobę uprawnioną do reprezentowania wykonawcy w wypadku, kiedy ofertę złoży spółka cywilna założona przez osoby fizyczne?
Nie wiem czy dobrze rozumiem - czy mogę żądać wpisu do ewid. dział gospod. jako dokumentu dodatkowego, żeby potwierdzić jak wyżej?
umowa spółki oraz wpis do ewidencji działalności gospodarczej każdego ze "wspólników"
umowa spółki oraz wpis do ewidencji działalności gospodarczej każdego ze "wspólników"
ale to nie możesz żądać chyba jako warunek formalny przed podpisaniem umowy?
and1 napisał/a:umowa spółki oraz wpis do ewidencji działalności gospodarczej każdego ze "wspólników"
ale to nie możesz żądać chyba jako warunek formalny przed podpisaniem umowy?
Chyba nie bardzo bo co w takim razie zrobić w sytuacji, gdy przed podpisaniem umowy okaże się na podstawie umowy spółki i wpisu do ewid., że ofertę podpisała osoba nieuprawniona? Wszystko "bierze w łeb".
Na którym etapie postępowania żądać tych dokumentów?
Na temat sprawdzenia czy oferta została podpisana przez osobę uprawniona wypowiada się Pani Ewa Wiktorowska w "Przetargach Publicznych" Nr 2 (2010) str. 30 -31 . Proponuje aby stosowne zapisy zawrzeć np następujace zapisy w SIWZ:
1." Zamawiający żąda, aby wykonawca do wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo oferty dołączył dokument lub dokumenty, z których będzie wynikać uprawnienie do podpisania owego wniosku czy oferty np. aktualny odpis z właściwego rejestru, aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, aktualny statut spółki lub aktualny rejestr handlowy. Wymagane dokumenty można złożyć w formie kopii poświadczonej z oryginałem przez wykonawcę".
2. "Jeżeli uprawnienie do reprezentowania osoby podpisującej odpowiednio wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowania albo ofertę nie wynika z załączonego dokumentu, o którym mowa w ust.1, do wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo oferty należy dołączyć także pełnomocnicytow w oryginale lub w postaci kopii poświadczonej notarialnie".
I co wy na takie zapisy w SIWZ.
wypis z ewidencji działalności gosp. do niczego nie jest potrzebny - podpisuje dana osoba (kwiatkowski) i to on składa ofertę - co chcieliście by sprawdzić żądając wypis?
wypis z ewidencji działalności gosp. do niczego nie jest potrzebny - podpisuje dana osoba (kwiatkowski) i to on składa ofertę - co chcieliście by sprawdzić żądając wypis?
Czy Kwaiatkowski miał prawo podpisać ofertę.
Jezeli:
1. Kwiatkowski jest przedsiebiorca - to mial prawo
2. Jezeli nie jest i brak jest pelnomocnictwa - to nalezy wezwac do zlozenia.
W czym macie problem???
To niech Pani Wiktorowska poda jeszcze podstawę prawną do żądania EDG, statutu...?
Poza tym w nazwie firmy powinno być imię i nazwisko właściciela - art. 43 (4) k.c. "Firmą osoby fizycznej jest jej IMIĘ I NAZWISKO. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych".
Z drugiej strony, praktyka pokazuje, że mamy do czynienia z różnymi nazwami (niekoniecznie zawierającymi w nazwie imię i nazwisko właściciela), np. Zakład Budowlany STEFBUD...
Miras - sorki, ale w dalszym ciągu nie rozumiem. Na podstawie czego mam stwierdzić, że Kwiatkowski jest przedsiębiorcą, nie dysponując wpisem do ewid. dział. gospod.?
... z firmy osoby fizycznej, chociażby z pieczątki firmowej wykonawcy. Jeżeli przedsiębiorcą (wykonawcą) jest osoba fizyczna, to jej firmą jest imię (w pełnym brzmieniu) i nazwisko (np. "Jan Kowalski"). Imię i nazwisko osoby fizycznej - chodzi o imię i nazwisko prawnie przysługujące tej osobie - stanowią tzw. rdzeń firmy. Firma nie może wprowadzać w błąd, w szczególności co do tożsamości przedsiębiorcy i przedmiotu jego działalności. Firma ma umożliwiać łatwą identyfikację przedsiębiorcy.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc