51

Odp: nowe rozporządzenie w sprawie rodzajow dokumentów

ja robię jak ww. patrycja jedno i kropka.

52

Ja jeszcze tak nie robiłam, dopiero się "przymierzam" wink W pierwszym postępowaniu żadałam dwóch.

53

a tu taka ciekawostka

http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=19&id=3134

54

"......Zamawiający nie w każdym przypadku musi żądać ogólnego oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia, jeśli takiego oświadczenia nie żąda może uznać, że zasadnie jest żądanie oświadczenia, o którym mowa w § 2 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów...."
A jeśli żąda, nie jest w takim razie zasadne żądanie ośwadczenia z art. 24 ust. 1 pkt 2?

55

patrycja_w Tak trzymać

56

na to pytanie jest odpowiedź w pierwszym zadaniu: "oświadczenie o braku podstaw do wkluczenia ma charakter ogólny, oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 2 Pzp ma charakter szczegółowy i ZAWIERA SIĘ W TREŚCI OŚWIADCZENIA O BRAKU PODSTAW DO WYKLUCZENIA. 
póki co mnie to przekonuje, a wyroki pojawią się pewnie już niedługo

57

karolk napisał/a:

patrycja_w Tak trzymać

dokladnie... tak trzymac.

58

Czyli za czym obstajecie?
-od Wykonawcy wpisanego do KRS żądam, oświadczenia ogólnego 24.1  i KRS
-a od osoby fizycznej tylko oświadczenia z 24.1?

59

moje zdanie - znasz

60

Ja mam już mętlik w głowie smile
Gdzie na stronie UZP można znaleźć ten fragment dotyczący przedmiotowych oświadczeń?

61

W zakładce "prawo krajowe" - opinie dotyczące nowelizacji"

62

Patrycja + Karol =  tak robić (wydaje się smile)

63

tak to jest, jedna ustawa 3 interpretacje

64

Czas pokaże jjak jest prawidlowo....

65

Na podstawie jakiego dokumentu mam ustalić, że oferta została podpisana przez osobę uprawnioną do reprezentowania wykonawcy w wypadku, kiedy ofertę złoży spółka cywilna założona przez osoby fizyczne?
Nie wiem czy dobrze rozumiem - czy mogę żądać wpisu do ewid. dział gospod. jako dokumentu dodatkowego, żeby potwierdzić jak wyżej?

66

umowa spółki oraz wpis do ewidencji działalności gospodarczej każdego ze "wspólników"

67

and1 napisał/a:

umowa spółki oraz wpis do ewidencji działalności gospodarczej każdego ze "wspólników"

ale to nie możesz żądać chyba jako warunek formalny przed podpisaniem umowy?

68

nina napisał/a:
and1 napisał/a:

ale to nie możesz żądać chyba jako warunek formalny przed podpisaniem umowy?

Chyba nie bardzo bo co w takim razie zrobić w sytuacji, gdy przed podpisaniem umowy okaże się na podstawie umowy spółki i wpisu do ewid., że ofertę podpisała osoba nieuprawniona? Wszystko "bierze w łeb".
Na którym etapie postępowania żądać tych dokumentów?

69

Na temat sprawdzenia czy oferta została podpisana przez osobę uprawniona wypowiada się Pani Ewa Wiktorowska w  "Przetargach Publicznych" Nr 2 (2010) str. 30 -31 . Proponuje aby stosowne zapisy zawrzeć np następujace zapisy w SIWZ:
1." Zamawiający żąda, aby wykonawca do wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo oferty dołączył dokument lub dokumenty, z których będzie wynikać uprawnienie do podpisania owego wniosku czy oferty np. aktualny odpis z właściwego rejestru, aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, aktualny statut spółki lub aktualny rejestr handlowy. Wymagane dokumenty można złożyć w formie kopii poświadczonej z oryginałem przez wykonawcę".
2. "Jeżeli uprawnienie do reprezentowania osoby podpisującej odpowiednio wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowania albo ofertę nie wynika z załączonego dokumentu, o którym mowa w ust.1, do wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo oferty należy dołączyć także pełnomocnicytow w oryginale lub w postaci  kopii poświadczonej notarialnie".
I co wy na takie zapisy w SIWZ.

70

wypis z ewidencji działalności gosp. do niczego nie jest potrzebny - podpisuje dana osoba  (kwiatkowski) i to on składa ofertę - co chcieliście by sprawdzić żądając wypis?

71

danaug napisał/a:

wypis z ewidencji działalności gosp. do niczego nie jest potrzebny - podpisuje dana osoba  (kwiatkowski) i to on składa ofertę - co chcieliście by sprawdzić żądając wypis?

Czy Kwaiatkowski miał prawo podpisać ofertę.

72

Jezeli:
1. Kwiatkowski jest przedsiebiorca - to mial prawo
2. Jezeli nie jest i brak jest pelnomocnictwa - to nalezy wezwac do zlozenia.

W czym macie problem???

73 (edytowany przez Apollo 2010-02-19 08:06:37)

To niech Pani Wiktorowska poda jeszcze podstawę prawną do żądania EDG, statutu...?

Poza tym w nazwie firmy powinno być imię i nazwisko właściciela - art. 43 (4) k.c. "Firmą osoby fizycznej jest jej IMIĘ I NAZWISKO. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych".

Z drugiej strony, praktyka pokazuje, że mamy do czynienia z różnymi nazwami (niekoniecznie zawierającymi w nazwie imię i nazwisko właściciela), np. Zakład Budowlany STEFBUD...

74

Miras - sorki, ale w dalszym ciągu nie rozumiem. Na podstawie czego mam stwierdzić, że Kwiatkowski jest przedsiębiorcą, nie dysponując wpisem do ewid. dział. gospod.?

75

... z firmy osoby fizycznej, chociażby z pieczątki firmowej wykonawcy. Jeżeli przedsiębiorcą (wykonawcą) jest osoba fizyczna, to jej firmą jest imię (w pełnym brzmieniu) i nazwisko (np. "Jan Kowalski"). Imię i nazwisko osoby fizycznej - chodzi o imię i nazwisko prawnie przysługujące tej osobie - stanowią tzw. rdzeń firmy. Firma nie może wprowadzać w błąd, w szczególności co do tożsamości przedsiębiorcy i przedmiotu jego działalności. Firma ma umożliwiać łatwą identyfikację przedsiębiorcy.