1

Temat: zieleń

Witam,
mamy w budżecie przewidziane 80000 ł na utrzymanie zieleni, w tym załozyliśmy że:
a) 20 000 zł - pielęgnacja obecnie istniejących miejsc zieleni przez zewnetrzna firmę (tylko usługa)
b) 30 000 zł - zakup materiałów (opryski, krzewy, kwiaty itp) - kupujemy sami - do obecnie istniejących miejsc zielonych i dajemy firmie o której mowa wyżej do posadzenia/opryskania itp
c) 15 000 zł - założenie nowego terenu zieleni (usługa+materiał+pielęgnacja) w miejscu A
d) 10 000 zł - załżenie nowego terenu zieleni (usługa+materiał+pielęgnacja) w miejscu B
e) 5 000 zł - jeszcze nie zaplanowane na co
Nie ma pewności że te nowe miejsca powstaną
I teraz pytanie: czy musze ogłaszać przetarg?
Czy bieżące utrzymanie terenów zielonych sumuje się z zakładaniem nowych miejsc?
Słyszałam opinię że mam zsumować wszystkie wydatki, po czym zawrzeć umowę na usługę z pkt. a i dostawę z pkt. b jako umowę poniżej 14 000 euro, a później ogłosić przetargi na wykonanie nowych miejsc zielonych

2

Odp: zieleń

moim zdaniem dzielenie tego zamówienia nie da się w żaden sposób obronić - nie ma znaczenie czy teren jest nowy czy wcześniej obsadzany, czy np. trawnik (jaki miałby byc powód żeby nie robić przetargu?)

3

Jeśli w całym roku  na utrzymanie zielenie nie wdacie więcej niz 14.000 tys. to ok, można bez przetargu, ale zawsze wykonać zaoytania ofertowe.
Jak powyżej 14 tys - przetarg jak nic trzeba ogłosić.

4

Dla mnie wychodzi powyżej 14000euro, nawet jak trochę zdjąć. Szacować więc łącznie, potem można podzielić na części, ale próg wspólny(!).