1

Temat: Zamówienia do 14 tyś euro

Mam realizować Zamówienia do 14 tyś euro ale za bardzo nie wiem jak to robić. Szczególnie mam problem ze szkoleniami, żywnością i materiałami biurowymi w tym papier i tonery. Zadam kilka pytań:
Pierwsze pytanie:
Ze środków unijnych organizujemy kursy różnego rodzaju w tym np. na prawo jazdy, na kucharza, spawacza, bukieciarskie, kas fiskalnych itp. I teraz-przewidujemy, że prawo jazdy będą realizowane 2 razy na pewno a nie wiadomo czy nie 3 razy w ciągu tego roku, jedno szkolenie ma kosztować 20 tyś,ale jeśli zsumuję razem z tym trzecim, które może być ale nie wiadomo czy będzie, to przekroczy mi 14 tyś euro. Co robić mam w takim przypadku? A jeśli chodzi o inne kursy, to myślę, że nie przekroczy kwoty 14 tyś i mam nadzieję, że ich wszystkich nie łączy się, jeśli realizowane będą przez różne firmy szkoleniowe?
Drugie pytanie:
Co do żywności. Czy mogę dzielić żywność np na:
mięsa, owoce i warzywa, nabiał itp.
Czy według przeznaczenia np na: dożywianie dzieci w świetlicy, czy też żywność dla środowiskowego domu pomocy czy na wyżywienie dla grup socjoterapeutycznych i jeszcze też na żywność zakupowaną na róże spotkania, które są u nas przeprowadzane w ciągu roku?
Catering rozumiem to już też inna para kaloszy.
Trzecie pytanie:
Materiały biurowe. Chcąc się zmieścić w progu do 14 tyś euro czy mogę podzielić te materiały np na: osobno papier, tonery, i segregatory plus cała reszta drobnych jak ołówki, zszywki, spinacze.

Proszę o pomoc. Na szkolenie mam jechać pod koniec lutego a już mają być realizowane kursy szkoleniowe. Więc każda odpowiedź będzie dla mnie zbawienna.
Mam jeszcze tyle pytań... Może bedzie ktoś łaskawy i odpisze mi?

2 (edytowany przez lolilap 2010-02-19 11:04:21)

Odp: Zamówienia do 14 tyś euro

wg mnie szkolenia przewidywane w roku nalezaloby zsumowac.... zbadaj dokladnie czy nie ma firm, ktore moga zrealizowac takowe w zakresach, które Was interesuja. Ta branza akurat jest dość elastyczna i sprawna....

wez w szczegolnosci pod uwage kwoty ktorymi dysponujesz na dzien wszczynania postepowan.

3 (edytowany przez hubal 2010-02-22 07:02:10)

1) Proponuję szkolenia oszacować łącznie, na tej podstawie zastosować tryb, jednakowy dla wszystkich, wtedy można bezpiecznie podzielić na części.
2) Dzielić żywność na proponowane grupy raczej można tj. mięsa, owoce i warzywa, nabiał. Nie dzielić według miejsca przeznaczenia, jeśli da się kupować łącznie dla wszystkich.
Catering można traktować odrębnie.
3) Jeśli materiały biurowe będą powyżej 14000euro - to jak w poz.1. W przeciwnym wypadku - rozsądna dowolność.

4

Do Hubala jeśli mogę nadal prosić o pomoc...

W odpowiedzi co do szkoleń.
W całości sumując wydatki wychodzi mi kwota 195tyś
W mojej miejscowości jest jeden Zakład Doskonalenia Zawodowego, który może przeprowadzić dla nas takie szkolenia jak:
- księgowych
- kas fiskalnych
- komputerowe
- języków
- palacza (zaznaczę, że już jeden palacz szkoli się)
Łączna kwota tych szkoleń w skali roku wyniesie około 130 tyś zł.
W związku z tym, iż w naszym mieście znajduje się tylko jedna instytucja mogąca przeprowadzić tego typu szkolenia, trzeba będzie złożyć zapytanie ofertowe do podobnych instytucji w sąsiednich miastach. Czy to jest dobre rozwiązanie. Jak dotąd nasz ośrodek korzystał ze szkoleń przeprowadzanych tylko przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w naszym mieście.
Co do reszty to:
- kurs licencja ochrony (około 5 tyś) 100km od nas (zaczyna się już w poniedziałek) oraz poradnictwa przeprowadzane przez PAL (Program Aktywności Lokalnej) około 20 tyś zł np:
- poradnictwo psychologiczne
- poradnictwo zawodowe
I dochodzi kurs Prawa Jazdy (40tyś zł)
Czy te pozostałe szkolenia, których koszt nie przekracza 14 tyś euro można traktować jako odrębne zamówienia, czy też należy traktować jako zamówienia częściowe i również przeprowadzać na nie przetargi?

5

Do Hubala co do żywności...

Jak dotąd nasz ośrodek zaopatrywał się tylko u jednego dostawcy, który oferował wszelkiego rodzaju produkty spożywcze. Planowane wydatki na art. spożywcze w bieżącym roku nie przekroczą 14 tyś euro, poza tym dla osób biorących udział w szkoleniach zapewniane są posiłki, jeśli szkolenie trwa dłużej niż trzy godziny. Łączna suma przeznaczona na Catering w ciągu tego roku wyniesie 37 tyś netto.
Firmy, które na terenie naszego miasta zajmują się dostarczaniem żywności nie oferują jednocześnie usług Cateringu. W zawiązku z tym tego typu usługi trzeba zamówić u innego rodzaju dostawcy.
Czy obie te sumy należy łączyć i wyłaniać dostawcę w drodze przetargu, czy też traktować jako odrębne zamówienia i dostawcy wyłonić w drodze zapytania o cenę?

6

Moim zdaniem odrębne zamówienie - zapytanie ofertowe.

7

inka napisał/a:

A) W związku z tym, iż w naszym mieście znajduje się tylko jedna instytucja mogąca przeprowadzić tego typu szkolenia, trzeba będzie złożyć zapytanie ofertowe do podobnych instytucji w sąsiednich miastach.  B) Czy to jest dobre rozwiązanie.  C) Jak dotąd nasz ośrodek korzystał ze szkoleń przeprowadzanych tylko przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w naszym mieście.

B) Według mnie   NIEDOPUSZCZALNE  hmm  .
A) Cóż z tego? Ustawa nie wspomina o waszym mieście ani o żadnym, raczej sugeruje cały świat na równych prawach.
C) Każde postępowanie zaczyna się od zera i prowadzi bez historycznego bagażu.

8

inka napisał/a:

D) Firmy, które na terenie naszego miasta zajmują się dostarczaniem żywności nie oferują jednocześnie usług Cateringu. F) Czy obie te sumy należy łączyć i wyłaniać dostawcę w drodze przetargu, czy też traktować jako odrębne zamówienia G) dostawcy wyłonić w drodze zapytania o cenę?

D) Znowu błędne podejście do zagadnienia  (patrz odp. na p.A)
E) Katering (jako usługę) ja bym oddzielił od dostaw żywności, zwłaszcza podzielonych na asortymenty jw.
(dla wnikliwych: w tym zakresie sprostowałem swój wpis sprzed paru dni)
F) Znowu błędne podejście do zagadnienia. Łączenie/rozdzielanie przedmiotu zamówienia absolutnie nie ma odniesienia do alternatywy: przetarg czy zapytanie o cenę. Na tym poziomie rozważań proponuję tryby z art. 10.

G) W ogóle podejrzewam elementarne braki edukacji - proponuję na początek pilnie wziąć udział w odpowiednim szkoleniu a każdą kolejną czynność konsultować z prawnikiem.