1

Temat: dokumenty

art. 26 ust. 1 mowi ze w "unijnych" zamówieniach zamawiajacy ma obowiązek żądania dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków udziału. Pytanie moje jest może prozaiczne ale mam watpliwości, czy na każdy postawiony warunek z art. 22ust. 1 musze żądac dokumentów? czy mogę np. na dwa warunki chcec  dokumentów a na resztę nie?

2

Odp: dokumenty

Przepis jest troche dziwny - to fakt.
Zazwyczaj odczytuje sie go tak, ze zamawiajacy musi zadać dokumentów z par. 1 ust. 1 rozporządzenia oraz dokumentów na potwierdzenie tych warunków, które sam szczegółowo dookreślił.

3

Witam była krótko nieobecna  (praca, praca ..), ale baaaaaardzo tęskniłam smile

koniecznie z &1 ust. 1 pkt. 2-5, chyba że istnieje okoliczność z pkt. 1.
Pozostałe dokumenty w przypadku postawienia warunku do sprawdzenia, np. posiada środki w wysokości nie mniejszej niż .... mln zł, wtedy żądamy info z banku (...).

Są jednak przypadku, gdy kontrolujący stawiają zarzut, że należy żądać wszystkich dokumentów z & 1 ust. 1 -3. co wg. mnie jest wierutną bzdurą.
Stawiane warunki nie moga być w oderwaniu od przedmiotu zamówienia, ponadto w myśl art. 25 można żądać jedynie dokumentów niezbędnych.

4

no własnie ale art. 26 ust. 1 mówi Zamawiający żada od wykonawcy dokumentów potwierdzajacych spełnianie warunków udziału w postepowaniu - mi nie chodzi o wszystkie dokumenty wymienione w rozporzadzeniu tylko o to ze jesli stawiam warunki z art. 22 ust. 1 to na kazdy warunek musze żądać dokumenty potwierdzajacego jego spełnianie, a wiec np. dla art.22 ust. 1 pkt 1 - koncesja, dla ust. 1 pkt 2 - wykaz wykonywanych prac, dla ust. 1 pkt 3 polisa, a dla pkt 4 - informacja z KRK? czytam tak ten art. 26 ust. 1 moze błednie ale wydaje mi sie w ze w mysl niego nie moge robic tak ze dla potwierdzenia warunki art. 22 ust. 1 pkt 1 i 4 zadam dokmentów a dla art. 22 ust. 1 pkt 2i 3 juz nie? mowie o procedurach unijnych

5

Musisz żądać dokumentów potwierdzających że wykonawca ma uprawnienia i że nie podlega wykluczeniu, nie musisz żądać polisy, wykazu prac itp. Warunki dotyczące doświadczenia i sytuacji finansowej są fakultatywne

6

ale to co mówisz wynika z pzp? bo czytajac literalnie art. 26 ust. 1 nie wydaje mi sie to takie oczywiste

7

Dla mnie wynika z PZP, uprawnienia wykonawca mieć musi i podlegać wykluczeniu nie może zawsze, a co do doświadczenia i sytuacji ekonomicznej to już jest kwestia zamawiającego czy chce i jak bardzo chce sprawdzić wykonawców. Przeczytaj ponadto opinie UZP nr 44