1

Temat: Ważność dokumentów

Mam dwa pytania:
1)Czy można dopuścić jako dokument wyciąg z KRS? wykonawca dodatkowo był zobowiązany do złożenia oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania, a przetarg jest poniżej progów???
2) jak wzywam do uzupełnia dokumentów tzn. krs to czy taki dokument musi być z wystawiony z datą wcześniejszą niż TSO?? czy też można przyjąć krs z datą wystawienia po TSO???

2

Odp: Ważność dokumentów

1) Ja bym uznał wyciąg (oczywiście jeśli zawiera wymagane informacje)
2) Można przyjąć wystawiony po - pod warunkiem, że potwierdza wymagane fakty najpóźniej na dzień składania, co może być trudne do osiągnięcia. W innym wątku właśnie  niedawno pojawiła się opinia w podobnej sprawie, tyle że dotyczyła KRK.

3

ok. hubal ja uważam tak jak Ty że należy uznać, a zresztą Zamawiający (w moim przypadku) żąda oświadczenia o niepodleganiu wykluczniu na podstawie art. 24 ust. 1, tak więc moim zdaniem samo złożenie oświdczenia w zakresie np. nie pozostawania w stanie likwidacji jest pewnego rodzaju dokumentem, że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu.

4

Samo oświadczenie już wystarczy.

5 (edytowany przez hubal 2010-02-22 07:34:19)

Tak, tak, oświadczenie wystarczy i to nie dodatkowo (do kwoty określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8); to raczej wyciąg jest dodatkowo. Skoro jednak zamawiający zażądał, to musi teraz wypić to piwo smile

6

No i wypił:)