1

Temat: Jak liczyć termin ogłoszenia w ponadprogowych zamówieniach?

Mam problem.
Jak liczy się termin w zamówieniach ponad 125 tys euro.  Liczy się od dnia przesłania ogłosznienia w UOPWE, czy od dnia ogłoszenia  przez UOPWE ?

W ogłoszeniu był zapis taki - nazwa źródła TED - 22/01/2010   - wnioskowałem, że 22  01. 2010 to data ogłoszenia zamówienia i wystosowałem pytanie by Zamawiający przedłużył termin z uwagi na zbyt krótki okres  przygotowania oferty niezgodny z PZP.

Zamawiający napisał iż ogłszenie zostałow  wysłane 20.01.2010 i temrin 40 dni liczy od tego dnia.  Czy jego stanowisko jest poprawne ?

2

Odp: Jak liczyć termin ogłoszenia w ponadprogowych zamówieniach?

Termin liczy się od dnia przesłania ogłoszenia do UOPWE - art. 43 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp

3

Gdzie go można znaleźć, pytam z ciekawości by móc kontorolować zamawiającego.
Ja dostałem  info, że w TED-ie  22.01.2010. Czy wogóle da się  gdzieś odczytać  ten termin z źródeł poza zamawiającym ?

4

Nie ma takiej możliwości poza zamawiającym. Zamawiajacy zgodnie z art. 12 ust. 3 pkt 2 ustawy Pzp, jest obowiązny udokumentować publikację ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym UE, w szczególności przechowywać dowód jego publikacji.
Przepis ten wprawdzie mówi o przechowywaniu dowodu publikacji ogłoszenia, ale jest przepisem otwartym, poprzez sformułownie "w szczgólności" . Jeżeli termin liczony jest od dnia przekazania ogłoszenia (zgodnie z art. 43 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp) to zamawijący musi ten fakt przekazania ogłoszenia również udokumentować.

5

O  to mi chodziło, dzięki.

6

w pkt. VI. 5 jest DATA WYSŁANIA NINIEJSZEGO ZAMÓWIENIA

7

oczywiscie chodzi o ogłoszenie o zamówieniu do DUUE

8

Prosze o zamieszczenie linku.

9

http://ted.europa.eu/Exec?Template=TED/editorial_page.htm&DataFlow=ShowPage.dfl&StatLang=PL

10

No i właśnie z tego TEDA jest data 22.01 w ogłoszeniu a zamawiający twierdzi co jest bardzo prawdopodobne, iż wysłał   20 stycznia.  Muszę pogrzebać w tym tedzie.