1

Temat: oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

Wykonawca złożył ofertę do której załączył wymagane oświadczenie  o spełnianiu warunków udziału w postęówaniu, o treści (...) "spełniam/niespełniam..." z tym ze nie wykreślił czy spełnia czy nie spełnia, czy w takiej sytuacji zamawiający ma prawo wezwać go do uzupełnienia dokumentu (oświadczenia) i z jaką datą ma być ten dokument (czy może być w dacie po TSO) ? wg. mnie tak bo w zasadzie złożył taki dokument tylko że nie prawidłowy.
Macie jakieś pomysły na ten temat???

2

Odp: oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

Ja bym wezwał do wyjaśnień.

3

a jak wezwiemy do uzupełnienia no i otrzymamy wymagany dokument tylko że z datą po TSO to też jest ok???

4

Co to jest TSO  bo nic nie mogę dopasować, chyba godzina już mi myślenie powoli wyłącza ?

5

TSO - Termin Składania Ofert

6

A Ty Miras jak się na to wszystko zapatrujesz?

7

and1 napisał/a:

Wykonawca złożył ofertę do której załączył wymagane oświadczenie  o spełnianiu warunków udziału w postęówaniu, o treści (...) "spełniam/niespełniam..." z tym ze nie wykreślił czy spełnia czy nie spełnia, czy w takiej sytuacji zamawiający ma prawo wezwać go do uzupełnienia dokumentu (oświadczenia) i z jaką datą ma być ten dokument (czy może być w dacie po TSO) ? wg. mnie tak bo w zasadzie złożył taki dokument tylko że nie prawidłowy.
Macie jakieś pomysły na ten temat???

Zamawiajacy ma nie prawo, a obowiązak wezwać do uzupełnienia oświadczenia. Złożone na wezwanie oświadczenie powinno stwierdzać spełnianie warunków nie później niż w dniu, w którym upłynął TSO.

8

and1 napisał/a:

1. Wykonawca złożył ofertę do której załączył wymagane oświadczenie  o spełnianiu warunków udziału w postęówaniu, o treści (...) "spełniam/niespełniam..." z tym ze nie wykreślił czy spełnia czy nie spełnia,
2. czy w takiej sytuacji zamawiający ma prawo wezwać go do uzupełnienia dokumentu (oświadczenia)
3. i z jaką datą ma być ten dokument (czy może być w dacie po TSO) ?
4. wg. mnie tak bo w zasadzie złożył taki dokument tylko że nie prawidłowy

1. ... czyli de facto nie złożył oświadczenia.
2. ... jezeli uznać że "oswiadczenie" to dokument na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowania (ja osobiscie co do tego mam powazne watpliwosci) - to zamawiajacy ma obowiazek wezwac do uzupelnienia.
3. ... nie.
4. wg mnie nie złożył - patrz 1