madza napisał/a:w naszym projekcie systemowym mamy na szkolenia finansowane z UE zaplanowana kwote 142tys. Cześć tej kwoty bedzie przeznaczona na szkolenia otwarte (trudno przewidziec jaka to bedzie kwota bo beneficnenci sami sobie beda wybierac szkolenia). a za druga część tej kwoty jak zorganizuje się grupa osób to będziemy zamawiać im konkretne szkolenia które pomoga im podnieść swoje kwalifikacja zawodowe np kurs wizażu , kurs prawa jazdy, treningi kompetencji społecznych, indywidualne doradztwo zawodowe, kurs komputerowy, kurs opiekunki, sprzedawcy, spawacza itp.
Zastanawiam sie czy powinnam wchodzic w przetargi czy poszczególne szkolenia traktować jako oddzielne zamówienie i przyjąć art. 4 ust 8 zamówienie poniże j14 tys..
Przecież na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie oszacować ile będzie tych szkoleń i jakiego rodzaju one będą. Proszę o pomoc?
Ja rówinież od kilku lat realizuję podobne projekty. Częsć szkoleń mogę przewidzieć wcześniej, są to szkolenia grupowe, z góry zaplanowane dla określonej ilości osób. Te szkolenia sumuję i obecnie będę zamawiać w drodze PN (wcześniej z wolnej ręki). W umowie zawieram zapis co do ceny za przeszkolenie jednej osoby na danym szkoleniu, ilość osób, okres trwania umowy, np. od daty zawarcia do 31.12.2010r., zapis że osoby kierowane bedą w grupach 10sobowych.
Natomiast mam jeszcze drugą grupę szkoleń (poza planem zamówień publicznych) których nie mogę przewidzieć, bo np. dana osoba zgłasza się do jednostki, wybiera sobie szkolenie, które nie będzie realizowane w ramach szkoleń grupowych i na dodatek musi je ukończyć jak najszybciej, ponieważ jest to warunkiem, aby została zatrudniona u jakiegoś pracodawcy. Takich szkoleń nie sumuję z tymi opisanymi wyżej, każde z nich traktuję jako odrębne zamówienia, zazwyczaj do 14tys. euro.