1

Temat: Plan zamówien

Witam! Pytanie wyda sie bzdurne, jednak chcialbym je zadac. mianowicie mam klopot z moim przelozonym w kwestii sporzadzania Planu zamowien na 2010r. ja sporzadzilem go w netto, bo przeciez na podstawie Planu ustalamy wartosc zamowienia na dana dosatwe czy usluge. moj kierwonik chce jednak Plan w wartosciach brutto. Kto ma racje. jesli sa jakies podstawy lub ktos ma jakies wytyczne w tym zakresie z gory dzieki za pomoc.

2

Odp: Plan zamówien

Kierownik "zawsze"  ma rację  smile smile smile

3

W planie zamówień publicznych, jak sama nazwa mówi, planujemy zamówienia publiczne smile , a podstawą ustalenia wartości zamówienia publicznego jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług..., art. 32.1.

4

ciesz się że chce wogóle jakiś plan. ja pracuję w spółce miasta i u mnie kierownik nie widzi związku miedzy planem a przetargami (!!!!). myślę jednak że zweryfikuję się po kontroli zp bo takiej jeszcze nie było.

5

agaj napisał/a:

ciesz się że chce wogóle jakiś plan. ja pracuję w spółce miasta i u mnie kierownik nie widzi związku miedzy planem a przetargami (!!!!). myślę jednak że zweryfikuję się po kontroli zp bo takiej jeszcze nie było.

Mój kierownik też nie widzi, ale ja widzę i taki sporządzam, kierownik podpisuje, bo co mu to szkodzi smile a mnie nawet czasem pomaga smile

6

... a czasami przeszkadza.

7

Dokładnie tak smile nie ma obowiązku sporządzania takiego planu, więc zamawiajacy sam zdecyduje czy taki plan mu się przyda, czy nie.

8

a powiem Tobie ze planu sporzadzenie nie jest obowiazkowe wiec kierowniczek ma racyjke smile

9

Wiem, ze nie maobowiazku sporzadzania planu, ale jesli masz uslugi czy dostawy w progach unijnych i chcesz skrocic terminy skaldania ofert na jakies podsatwie musisz oszacowac wartosc. ja uwazam, ze jesli kierownik sam wymaga planu zamowien to nalezy sporzadzac go w netto. Moze ktos utwierdzi mnie w tym przekonaniu.
Do ubieglego roku pracowalem w agencji panstwowej i tam zawsze taki plan robilismy, wiec pomimo tego, ze nie jest on wymagany to dla ustalania wartosci jest przedatny i pomaga a nie szkodzi.

10 (edytowany przez joanna99 2010-02-23 13:52:37)

i ma i nie ma (racji kierownik), w związku z brakiem obowiązku sporządzaniu planu, więc może iść na kompromis i podać w planie obie wartości smile

11

joanna99 napisał/a:

i ma i nie ma, w związku z brakiem obowiązku sporządzaniu planu, więc może iść na kompromis i podać w planie obie wartości smile

... dokładnie, i kwotę podatku wink

12

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:

i ma i nie ma, w związku z brakiem obowiązku sporządzaniu planu, więc może iść na kompromis i podać w planie obie wartości smile

... dokładnie, i kwotę podatku wink

i kierownik będzie miał wszystko, co chce, a nawet wiecej wink

13

NIE MA OBOWIAZKU - to jest bezdyskusyjne!

a skoro brak wytycznych w stosunku do tego co powienien plan zawierac, to napisz netto i brutto, zeby wilk byl syty i owca cala  smile

14

nie zapomnij o stawce VAT i słownie ........... oczywiscie netto, brutto i stawka smile:)

15

lolilap napisał/a:

NIE MA OBOWIAZKU - to jest bezdyskusyjne!

a skoro brak wytycznych w stosunku do tego co powienien plan zawierac, to napisz netto i brutto, zeby wilk byl syty i owca cala  smile

Tak własnie zamierzam zrobić. Tylko cały czas nie mogę zrozumieć po co ulec i podac BRUTTO skoro na podstawie planu szacuje wartosci zamowienia na dostawy i uslugi w danym roku.
A czy uwazacie, ze np. paliwo do samochodów powinno się oddzielić od paliwa do kosiarek spalinowych? Albo drugi przyklad; sa licencje na specjalistyczne oprogramowania A, B i C. kazda z tych moze byc zrealizowana tylko przez jednego dostawce we wlasnym zakresie. I te wartosci tez mam podzielic jak mi GÓRA nakazuje???? ja uważam, że zsumować i zrobić wolna rękę 67 ust. 1 pkt 1 a lub b.

16

lolilap napisał/a:

nie zapomnij o stawce VAT i słownie ........... oczywiscie netto, brutto i stawka smile:)

...liczbą/cyfrą arabską i rzymską

17

Reasumując, najbardziej przydatna dla Ciebie będzie wartość zamówienia (czyli kwota netto) - po to robi się plan zamówień, żeby oszacować wartość zamówień - art. 32.1. Ale do planu możesz wpisać, co chcesz, tak naprawdę.

18

joanna99 napisał/a:

Ale do planu możesz wpisać, co chcesz, tak naprawdę.

... nawet - nieprawdę smile

19

Plan jaki plan dzisiaj mam x jutro mam y  i tak cały czas smile smile

20

jeszcze taki mały szczegół odnośnie planu w mojej spółce - kierownik sam zatwierdził regulamin udzielenia zamówień, w którym jest napisane ża na podstawie budżetplanu robi się plan zamówień - widać czyta to co podpisuje :-) tylko potem jakoś dziwnie dużo jest tzw. zakupów na awarię bo komuś coś się przypomniało i pisze się jakieś durnoty. do tego jeszcze wyskakują przetargi jak królik z kapelusza - mi tam wszystko jedno ale merytoryka ....  partyzantka.

21

Planowa gospodarka nie sprawdziła się, co oficjalnie wiadomo od 1989r. Ambaras z budżetami jest wystarczający smile
Lecz jeśli komuś plan jest na serio potrzebny (tak może być!), to tenże wie w jakim zakresie, co naprawdę potrzebuje.
Kwoty brutto jak najbardziej, bo  brutto realnie się płaci. A netto, to jedynie mało celny wymysł teoretyków.