1

Temat: zapodziana oferta

po otwarciu przetargu okazało się że jest jeszcze jedna oferta- w kopercie ups na której nie ma żadnej kartki, że to jest do przetargu, ale zadzwonił wykonawca, że nie ma jego oferty w ZP-12. Faktycznie w paczce była jego oferta. Co teraz zrobić? Zwołać dodatkowe zebranie komisji przeatrhowej i na niej oficjalnie otworzyć kopertę? I co teraz z ZP-12? Przygotować nowy druk? I wysłać do wszystkich wykonawców? czy tylko do tych którzy byli na otwarciu? proszę pilnie o pomoc.

2 (edytowany przez MIRAS 2010-02-24 11:39:25)

Odp: zapodziana oferta

Czy oferta wpłynęła do wyznaczonego miejsca oznaczonego np. pok nr ... - w wyznaczonym terminie oznaczonym co do dnia i godziny?

3

tak, oferta wpłynęła wczoraj ,a otwarcie było dzisiaj. I do sekretariatu więc było ok..

4 (edytowany przez MIRAS 2010-02-24 11:54:38)

Masz dwie opcje (lege artis):

1. uznac, że koperta nie była prawidłowo oznaczona - przez co... (dalej wiesz), w konsekwencji brak oferty - "oferty" nie otwierasz;
2. uznac, że wszystko było ok. (w tym koperta prawidłowo oznaczona), a z przyczyn leżacych postronie Z - nie została otwarta; musisz wtedy uniewaznic postepowanie albo

jest jedna opcja (contra lege)... wiesz jaka...

5 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-02-24 12:00:27)

Nie wiem jak to wyglądało u Ciebie, ale ja w zapisach SIWZ opisuję jak ma być przygotowana oferta. Między innymi ma być tak oznaczona aby było wiadomo na jaki przetarg plus standardowo w dwóch kopertach (zewnętrzna-pocztowa/ups i wewnętrzna z dokładnym opisem postępowania którego dotyczy).

Ja bym się nie patyczkował i ofertę zwrócił - bez otwierania ofc - zgodnie z art. 84

Chyba że chcesz zaryzykować... Ale jeśli pozostałe oferty was zadowalają i nie ma np konieczności wzywania Wykonawców do uzupełniania a więc przetarg idzie bez opóźnień to po co ryzykować że otworzysz tą ofertę i Ci się wszystko posypie z terminami.

6

tylko jak ja mam się powołać na art. 84 jak ta oferta została złożona w terminie.. A jeśli zrobić tak jak radzi Miras- to odesłać ofertę? Czy zostawić ją bez otwierania? a jak unieważnić to na jakiej podstawie? masakra..

7

daria-d11 napisał/a:

tylko jak ja mam się powołać na art. 84 jak ta oferta została złożona w terminie..

Wyobraź sobie sytuację: składam ofertę w terminie, w wyznaczonym miejscu, a kopertę podpisuję: katalogi. Do czego zmierzam: to wykonawca powinien zadbac o wlasciwe oznaczenie koperty, jej zabezpieczenie, zlozenie w terminie i w oznaczonym miejscu.

8

daria-d11 napisał/a:

A jeśli zrobić tak jak radzi Miras- to odesłać ofertę? Czy zostawić ją bez otwierania?

Jaka jest wartosć zamówienia?

9

Właśnie się zastanawiam czy nie iść w kierunku złego oznakowania. Tylko jak to teraz załatwić zgodnie z przepisami. Odesłać bez otwierania?

10

MIRAS napisał/a:
daria-d11 napisał/a:

A jeśli zrobić tak jak radzi Miras- to odesłać ofertę? Czy zostawić ją bez otwierania?

Jaka jest wartosć zamówienia?

11

Ok. 100 tys. zł.

12

Zgodnie z 84 zwracasz bez otwierania.

13

daria-d11 napisał/a:

po otwarciu przetargu okazało się że jest jeszcze jedna oferta- w kopercie ups na której nie ma żadnej kartki, że to jest do przetargu, ale zadzwonił wykonawca, że nie ma jego oferty w ZP-12.

Przeczytałem to jeszcze raz i tak się zastanawiam. Skąd ten niedoszły wykonawca wie że nie ma go na ZP-12? Czy Ty to w jakiś sposób publikowałaś? Czy przedstawiciel tej firmy był na otwarciu ofert?

A poza tym to zrób tak jak pisze Miras, art 84 mówi jak to rozwiązać w zależności od progu.

14

Czy odsyłając temu WYkonawcy tą ofertę powinnam dołączyć pismo w którym opisuję, że oferta została umieszczona w nieoznakowanej kopercie, co uniemożliwiło nam umieszczenie jej w sejfie i otwarcie we właściwym czasie? i powoływać się na art. 84. A czy powinnam zostawić sobie tę kopertę z ups na której nie ma znaku że to do przeatrgu i odesłać mu tylko tę jego wewnętrzną? sekretarka musiała w końcu otworzyć tę z ups, żeby w ogóle sprawdzić czy to faktycznie jest do przetargu czy nie jakaś gazeta np. Wydaje mi się, że jemu żadne odwołanie nie przysługuje..

15 (edytowany przez hubal 2010-02-25 19:58:59)

Jesli zwracamy to oczywiście z pismem przewodnim i wyjaśnieniem.
Kopertę proponuję zwrócić od razu - kombinowanie wykonawcy mało prawdopodobne.