Temat: zamówienie z wolnej ręki art.67 ust.1 pkt 1 lit.a
jeśli jesteśmy pododbiorą (refaktura) energii elektr. itp. jaki protokół należy pod to sporządzić jeśli jest to zamówienie z wolnej ręki art.67 ust.1 pkt 1 lit.a?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zamówienie z wolnej ręki art.67 ust.1 pkt 1 lit.a
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jeśli jesteśmy pododbiorą (refaktura) energii elektr. itp. jaki protokół należy pod to sporządzić jeśli jest to zamówienie z wolnej ręki art.67 ust.1 pkt 1 lit.a?
macie umowe z głównym odbiorcą?
mamy umowę z odbiorcą głównym - to umowa poddzierżawy obiektu i terenu, w której jest zapis że wydzierżawiający będzie nas obciążał (refaktury) kosztami za wodę, energię i gaz zgodnie z comiesięcznymi odczytami liczników a wydzierżawiający jest bezpośrednim odbiorcą w/w mediów....
a czy wy i główny odbiorca macie odrębną osobowosc prawną?
Bo jesli jest odrębna osobowosc prawna, to tak sobie mysle...
Moze te koszty prądu, wody i gazu potraktowac jako część opłaty za najem nieruchomosci - a to nie podlega ustawie na podstawie art. 4 pkt 3 lit i)
Bo jesli jest odrębna osobowosc prawna, to tak sobie mysle...
Moze te koszty prądu, wody i gazu potraktowac jako część opłaty za najem nieruchomosci - a to nie podlega ustawie na podstawie art. 4 pkt 3 lit i)
dość logicznie przemyślane i nawet sensowne gdyby jednak ... była to ta sama osobowośc prawna, to wogóle dziwna wydaje się umowa najmu lokalu, bo niby komu i po co.., chyba, że do wykazania swoich własnych kosztów
gdyby jednak ... była to ta sama osobowośc prawna, to wogóle dziwna wydaje się umowa najmu lokalu, bo niby komu i po co...
A co w tym dziwnego? Jesli np. ministerstwo wynajmuje lokal sadowi czy innemu urzedowi, a kazdy z nich ma własny budzet.
Tak na marginesie: Zastanawiałem sie, jakie przepisy stosuje sie do takich "umów", ale nie znalazłem odpowiedzi... Czyzby KC per analogiam?
nora4 napisał/a:gdyby jednak ... była to ta sama osobowośc prawna, to wogóle dziwna wydaje się umowa najmu lokalu, bo niby komu i po co...
A co w tym dziwnego? Jesli np. ministerstwo wynajmuje lokal sadowi czy innemu urzedowi, a kazdy z nich ma własny budzet.
Tak na marginesie: Zastanawiałem sie, jakie przepisy stosuje sie do takich "umów", ale nie znalazłem odpowiedzi... Czyzby KC per analogiam?
zapewne jest to umowa "nienazwana"
ale faktycznie masz racje, może wystąpić taka sytuacja. Wątpliwości w rozpatrywanym przypadku mógłby rozwiać tylko sam dd.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc