1

Temat: kredyty

w tym roku moja jednostka planuje wziąć dwa kredyty: jeden na sfinansowanie wydatków nie zjadujących pokrycia w budzecie - ok. 3 mln zł drugi na spłatę wczesniejszych zobowiazań z tytułu emisji obligacji - ok. 5 mln zł czy powinnam to zsumowac i każde postepowanie przeprowadzić powyżej kwot unijnych? czy każdy kredyt skoro jest na inne zadania potraktować oddzielnie i przeprowadzić w odpowiedniej procedury (pierwszy - ponizej kwot unijnych, drugi powyżej) Jak taktujecie kredyty?

2

Odp: kredyty

wg. mnie powinnaś Dorotko przeprowadzić jedno unijne postępowanie z podziałem na 2 części. Nie zostaniesz posądzona o dzielenie zamówienia celem obejścia przepisów ustawy.
Wydaje mi sie, że nawet z punktu widzenia instytucji, jest to dla Was korzystniejsze, bo może być realizacjia tych kredytów w jednym banku, a wówczas uzyskacie bardzo korzystne warunki do ich spłaty.

3

chyba własnie nie jest to takie korzystne bo podobno te rózne kredyty banki też traktuje odmiennie tzn. jeden jako inwestycyjny i wtedy rzeczywiscie jest mniejsze oprocentowanie drugi jako bieżący o wiekszej stopie procentowej. problem w tym ze budzet zostal uchwalony dzisiaj 31.01.procedure najwczensiej moge zaczac w poniedziałek 05.02 dajac jakies 46 dni na złożenie oferty otwarcie byloby ok. 26.03. co rodzi problem w przypadku protestów by wyrobić sie do 30.04 z uruchomieniem kredytu i mam problem

4

dorota26 napisał/a:

chyba własnie nie jest to takie korzystne bo podobno te rózne kredyty banki też traktuje odmiennie tzn. jeden jako inwestycyjny i wtedy rzeczywiscie jest mniejsze oprocentowanie drugi jako bieżący o wiekszej stopie procentowej. problem w tym ze budzet zostal uchwalony dzisiaj 31.01.procedure najwczensiej moge zaczac w poniedziałek 05.02 dajac jakies 46 dni na złożenie oferty otwarcie byloby ok. 26.03. co rodzi problem w przypadku protestów by wyrobić sie do 30.04 z uruchomieniem kredytu i mam problem

1. masz podział zamówienia na części, istnieje więc możliwośc złożenia oferty przez dwa różne banki a więc wybierzesz i tak korzystniejszą ofertę na każde z tych zadań.

2. wybierz tryb przetargu ograniczonego i zastosuj procedurę przyspieszoną, wg. bardzo optymistycznej wersji można ja przeprowadzić w (10+1+7+10+1+7= 34 do 38 dni) gdy tylko komisja i prace sekretarze da się sprężyć. Poza tym bądź optymistką i ruszaj do walki ... smile