Temat: Uzupełnienie wniosku NZO w trybie art. 26 ust 3PZP??
Witam,
Mam pytanie jak w tytule czy jest mozliwe Uzupełnienie wniosku NZO o brakujące dokument w trybie art. 26 ust. 3 PZP, czy od razu wniosek do wykluczenia/odrzucenia??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Uzupełnienie wniosku NZO w trybie art. 26 ust 3PZP??
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Mam pytanie jak w tytule czy jest mozliwe Uzupełnienie wniosku NZO o brakujące dokument w trybie art. 26 ust. 3 PZP, czy od razu wniosek do wykluczenia/odrzucenia??
Wzywaj do złożenia.
Dzięki za odpowiedz:)
też tak pomyślałem w pierwszej chwili, tyle że to są wnioski do NZO a nie oferty i w związku z tym takie zapytanie mi się nasunęło??
jednak jak czytam w komentarzu Becka J. Pieróga przepisy do NZO odsyłają mnie do PO i tam jest jasno napisane że "zgodnie z art. 24 ust. 2 pkt. 3 wykonawca, który nie złozy oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postepowaniu lub dokumentów (tak jak w moim przypadku) potwierdzających spełnienie warunków, podlega wykluczeniu z postepowania"
jak czytam w komentarzu lexa:
Dzierżanowski Włodzimierz, Jerzykowski Jarosław, Stachowiak Małgorzata
komentarz
LEX 2007
Komentarz do art. 50, art. 50 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U.07.223.1655), [w:] M. Stachowiak, J. Jerzykowski, W. Dzierżanowski, Prawo zamówień publicznych. Komentarz, LEX, 2007, wyd. III.
Stan prawny: 2007.10.12
1. Wraz z wnioskiem o dopuszczenie do udziału w przetargu ograniczonym, czyli oświadczeniem woli co do uczestnictwa w postępowaniu, wykonawcy powinni złożyć zamawiającemu oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu oraz dokumenty, jeżeli zamawiający dokumentów takich wymagał na potwierdzenie spełniania postawionych przez siebie warunków.
2. Zamawiający precyzuje warunki udziału w postępowaniu w ogłoszeniu o zamówieniu, tam też podaje, w jaki sposób będzie dokonywał oceny spełniania tych warunków oraz jakie oświadczenia i dokumenty należy przedłożyć na potwierdzenie ich spełniania. Zamawiający przy określaniu warunków związany jest przepisami art. 22, a w zakresie żądania oświadczeń i dokumentów, przepisami art. 25 i 26 oraz rozporządzenia wydanego na podstawie art. 25 ust. 2 (por. komentarz do wymienionych artykułów).
i co teraz mam 2 komentarze??
jednak jakos trudno mi w to uwierzyć kiedy tak ustawodaca liberalizuje ustawę, brak mozliwości wezwania z art. 26 ust. 3 PZP
przychylam sie do opinii z drugiego komentarza
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc