karolk napisał/a:... gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP...
Zgadzam się z tą opinią, dlatego łączę szkolenia, jako jedno zamówienie wszystkie kursy typu: kursy językowe, kursy księgowości, obsługi kas fiskalnych, kursy sekretarki, przedsawiciela handlowego, itp. Gdyż spokojnie mogą być realizowane w tym samaym czasie przez jednego wykonawcę, przynajmniej na moim lokalnym rynku. Można się zastanowić nad "wydzieleniem" kursów specjalistycznych, realizowanych przez wyspecjalizowane podmioty, np. kurs obsługi sprzętu ciężkiego, osobno kursy prawa jazdy. Jednakże coraz częściej obserwuję sytuacje, że firmy szkoleniowe bardzo rozszerzają swoją ofertę, stają się coraz bardziej wszechstronne, stąd coraz więcej szkoleń można uzyskać u jednego wykonawcy.
Natomiast nie zaryzyowałabym zastosowania ZOC na usługi szkoleniowe. Jak dla mnie nie są one usługami o ustalonych standardach jakościowych. Ale spotykałam sie z odmiennymi opiniami, więc jak zwykle wszystko zależy od konkretnej sytuacji i dobrego uzasadnienia. U mnie wartość zamówienia na szkolenia przekracza próg unijny, więc nie mam takiego dylematu. Pozostaje mi tylko PN lub PO (ewentualnie NzO, DK lub LE) dobrze, że w art. 5 troszkę "ułatwień" pozostało.