Apollo napisał/a:Bo dochodzi tu do paradoksu/absurdu - żądamy informacji co do wartości wykonanej usługi (zapis ze wzoru ogłoszenia BZP), a nie dokonujemy opisu warunku w tym zakresie?
Nie dramatyzuj Apollo
Załóżmy: mam jednorazowa dostawe - czyli nie mam świadczenia okresowego i ciągłego, ani nawet usługi nie mam - a w ogłoszeniu jest:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
Załóżmy: interesuje mnie tylko doświadczenie osób - tak specyfika zamówienia, a w ogłoszeniu mam:
- wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
REASUMUJĄC:
Powyższe oznacza ze w ogłoszeniu - katolog dokumentow jest uniwersalny (ogólny), konkretyzacja zakresu informacji sposród informacji ,o których mowa wyżej nastepuje w opisie sposobu dokonywania oceny spełniania danego warunku w SIWZ. Warto w opisie sposobu dokonywania oceny spełniania danego warunku zamieścić takie zdanie: Szczegółowy zakres informacji, spośród informacji zawartych w wykazach, o których mowa w pkt. III.4.1 ogłoszenia ? zawarty jest w SIWZ.