1

Temat: ograniczenie konkurencji

witam
moi przełożeni chcą zrobić przetarg na dostawę samochodów i innych w ramach projeku dotowanego z unii. problem polega na tym że "te inne" nijak się mają do tych samochodów. usłyszałam taki argument że to jest w końcu w ramach jednego projektu ale mnie to nie przekonuje. przedmiotem dostawy są samochody techniczne, ciągniki, a do tego jeszcze kontener socjalny z wypos., stół ślusarski + całe wyposażenie, kosiarki,  szufla do śniegu jakieś wiertarki i inne pierdoły. patrząc pod kątem przeciętnego wykonawcy dostawa będzie kłopotliwa bo np producent samochodów będzie musiał załatwić sobie resztę co może być problemem. zamówienie nie jest w częściach. kiedyś czytałam o wyroku sądowym w podobnej sytuacji gdzie kierownikowi postawiono zarzuty ograniczania konkurencji ale nie mogę go teraz szybko odszukać. proszę o radę, argumenty lub komentarze.

2 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-03-01 13:13:29)

Odp: ograniczenie konkurencji

Podstawą na pewno jest to co sama zauważyłaś - mianowicie że trudno wskazać wykonawcę który byłby w stanie zrealizować całość zamówienia. Tym bardziej również dziwi fakt że zamówienie nie jest podzielone na części bo nie widzę możliwości wykazania zależności pomiędzy samochodem a szuflą do śniegu.  Wydaje się że praktyka orzecznicza jest taka że nie można swobodnie grupować części zamówienia w jedno gdyż może to prowadzić do ograniczenia konkurencji lub wręcz podejrzanie o próbę ustawienia przetargu pod konkretnego wybranego wcześniej wykonawcę. Można grupować tylko wtedy gdy ma to jakiś logiczny sens.

Na poparcie proponuję przeczytać: sygn. KIO/UZP 9/07 (znajdziesz w googlach bez problemu - tylko wpisz tą sygnaturę w " ")

3

Odp: ograniczenie konkurencji

dzięki