Temat: jak zapisać żądanie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym
Na podstawie czego mogę żądać doręczenia kosztorysu na RB w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → jak zapisać żądanie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na podstawie czego mogę żądać doręczenia kosztorysu na RB w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego?
pytanie: po co przy ofercie?
A czy mogę żadać kosztorysu przed podpisaniem umowy?
pytanie: po co przy umowie?
chociazby do płatnosci częściowych
np. "opisu przedmiotu zamówienia należy dokonać za pomocą kosztorysu ofertowego sporządzonego na podstawie zał. przedmiarów"
pytanie: po co przy ofercie?
1. bo rozliczenie częściowe
2. bo ew. rozliczenie w przypadku odstąpienia od umowy
3. bo rozliczyć trzeba roboty zamienne np. na podstawie art. 36a ust. 5 Prawa budowlanego
ODNOŚNIE PKT 3
nie ma rozliczania robót zamiennych przy wynagrodzeniu ryczałtowym
np. "opisu przedmiotu zamówienia należy dokonać za pomocą kosztorysu ofertowego sporządzonego na podstawie zał. przedmiarów"
Nie rozumiem. W (mojej?) ustawie stoi: ?Zamawiający opisuje przedmiot zamówienia na roboty budowlane za pomocą dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych.? i w tym miejscu nie ma mowy o kosztorysach!
mnie przekonuje tylko pkt. 2 ale EWENTUALNIE tylko przy umowie o ile zawarto w niej informację na temat rozliczenia wykonawcy w momencie zejścia z placu. gdy brak konkretnych zapisuów - bez sensu.
hubal - to jak Z. ma opisać przedmiot zam. to wie na pewno każdy, mika pytała o cos zupelnie innego
Jak najbardziej mozesz żądać ofertówki, z zaznaczeniem jednakże w siwz, iż nie jest ona podstawą obliczania ceny ofertowej a jedynie traktowana jako element pomocniczy. Nikt mi tego jeszcze nie oprotestował i nie jest to zabroniopne
Nie znam odpowiedniej podstawy.
A argumenty typu ?bo rozliczenie częściowe?, ?bo ew. rozliczenie w przypadku odstąpienia od umowy?, ?element pomocniczy? (do czego???) nie są przekonujące. To samo można załatwić całkiem inaczej i prościej.
Ponadto nikt tu nie zauważa problemów błędów kosztorysu, zgodności z kwotą umowy i tak dalej.
Uważam kosztorys za formalnie nieprzydatny.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc