1

Temat: jak zapisać żądanie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym

Na podstawie czego mogę żądać doręczenia kosztorysu na RB w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego?

2

Odp: jak zapisać żądanie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym

pytanie: po co przy ofercie?

3

A czy mogę żadać kosztorysu przed podpisaniem umowy?

4

pytanie: po co przy umowie?

5

chociazby do płatnosci częściowych

6

np. "opisu przedmiotu zamówienia należy dokonać za pomocą kosztorysu ofertowego sporządzonego na podstawie zał. przedmiarów"

7

agaj napisał/a:

pytanie: po co przy ofercie?

1. bo rozliczenie częściowe
2. bo ew. rozliczenie w przypadku odstąpienia od umowy
3. bo rozliczyć trzeba roboty zamienne np. na podstawie art. 36a ust. 5 Prawa budowlanego

8

ODNOŚNIE PKT 3
nie ma rozliczania robót zamiennych przy wynagrodzeniu ryczałtowym

9 (edytowany przez hubal 2010-03-02 11:35:06)

danaug napisał/a:

np. "opisu przedmiotu zamówienia należy dokonać za pomocą kosztorysu ofertowego sporządzonego na podstawie zał. przedmiarów"

Nie rozumiem. W (mojej?) ustawie stoi: ?Zamawiający opisuje przedmiot zamówienia na roboty budowlane za pomocą dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych.?  i w tym miejscu nie ma  mowy o kosztorysach!

10

mnie przekonuje tylko pkt. 2 ale EWENTUALNIE tylko przy umowie o ile zawarto w niej informację na temat rozliczenia wykonawcy w momencie zejścia z placu. gdy brak konkretnych zapisuów - bez sensu.

11

hubal - to jak Z. ma opisać przedmiot zam. to wie na pewno każdy, mika pytała o cos zupelnie innego

12

Jak najbardziej mozesz żądać ofertówki, z zaznaczeniem jednakże w siwz, iż nie jest ona podstawą obliczania ceny ofertowej a jedynie traktowana jako element pomocniczy. Nikt mi tego jeszcze nie oprotestował i nie jest to zabroniopne

13

mika 8 napisał/a:

Na podstawie czego mogę żądać doręczenia kosztorysu na RB w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego?

Nie znam odpowiedniej podstawy.

A argumenty typu ?bo rozliczenie częściowe?, ?bo ew. rozliczenie w przypadku odstąpienia od umowy?, ?element pomocniczy? (do czego???) nie są przekonujące. To samo można załatwić całkiem  inaczej i prościej.
Ponadto nikt tu nie zauważa problemów błędów kosztorysu, zgodności z kwotą umowy i tak dalej.

Uważam kosztorys za formalnie nieprzydatny.