1

Temat: Wykonawca chce, żebyśmy sprawdzili dokument przed złożeniem ofert

Witam, jestem w trakcie przetargu na usługę. Żądałam informacji z banku potwierdzającej wysokosć posiadanych środków lub zdolność kredytową. Dziś zadzwonił jeden z potencjalnych wykonawców (pozostał 1 miesiąc na składanie ofert) i poinformował mnie, że przyśle mi wzór promesy bankowej, żebyśmy sprawdzili, czy taki zakres dokumenty będzie dla nas satysfakcjonujacy.
Czy możemy w ogóle się wypowiadać w tej kwestii? Czy nie należy zostawić tej sprawy do momentu otwarcia i badania ofert?

2

Odp: Wykonawca chce, żebyśmy sprawdzili dokument przed złożeniem ofert

oczywiście, w żadnym wypadku nie możecie wypowiadać się w tej kwestii, radziłabym nawet nie rozmawiać na ten temat - chba że "złóżcie to zobaczycie czy będzie nas satysfakcjonował" i kropka

3

Jak powiedziałam pani, która do nas dzwoniła, że nie możemy zająć stanowiska w tej sprawie, to strasznie się zbulwersowała. W związku z tym poprosiłam, żeby skierowała do nas oficjalne pytanie w tej sprawie, a my równie oficjalnie odpowiemy. Podejrzewam, że skończy się na powieleniu informacji już zawartych w SIWZ na ten temat z zaznaczeniem, że oceny złożonych dokumentów pod kątem spełniania warunków udziału w postępowaniu dokona komisja przetargowa po otwarciu ofert.

4

mon.de napisał/a:

Podejrzewam, że skończy się na powieleniu informacji już zawartych w SIWZ na ten temat z zaznaczeniem, że oceny złożonych dokumentów pod kątem spełniania warunków udziału w postępowaniu dokona komisja przetargowa po otwarciu ofert.

... i słusznie.

5

chciałabym, żebyście jako zamawiający postawili sie trochę w sytuacji wykonawców i chcieli ich troche zrozumieć; najprawdopodobniej pani chce uniknąc sytuacji wykluczenia z postepowania/odrzucenia oferty w przypadku gdy w następstwie złożonej oferty zawierającej promese bankową, zamawiający stwierdzi , że nie spełnia ona jego oczekiwań- stąd myślę tego rodzaju pytania....
najzabawniejsze sa odpowiedzi zamawiającego w stylu: pytanie nie stanowi zapytania w świetle art. 38 ustawy Pzp...i bądź tu mądry...

6

Antypka napisał/a:

zamawiający stwierdzi , że nie spełnia ona jego oczekiwań- stąd myślę tego rodzaju pytania....

Promesa bankowa nie ma spełniac oczekiwan zamawiajacego ale wymagania przepisow prawa w tym zakresie, ktore to przepisy powinni znac i zgodnie z nimi postepowac zarówno Z jak i W.

... a moze by tak wykonawcy zatrudniali zamawiających do sporzadzenia im ofert na oraganizowane - przez tych zamawiajacych - postepowania wink

7

gwarancję daję, że co Zamawiający to pomysł, także nie wiem MIRAS, czy Twój pomysł zdałby egzamin.... bez obrazy...

8

Antypka napisał/a:

najzabawniejsze sa odpowiedzi zamawiającego w stylu: pytanie nie stanowi zapytania w świetle art. 38 ustawy Pzp...i bądź tu mądry...

Na szkoleniu słyszałem, że możliwe jest udzielanie takich odpowiedzi. Sam tego nie stosuję.
Szkolący wyjaśnił teoretycznie , że jeżeli Zamawiający np napisał w Specyfikacji, że chce 19 calowy monitor (nie panoramiczny) a Wykonawca zwraca się z pytaniem czy zamawiajacy dopuszcza zaoferowanie 17 calowego monitora panoramicznego to to nie jest prośba o wyjaśnienie treści specyfikacji.

9 (edytowany przez hubal 2010-03-03 11:12:03)

Antypka napisał/a:

chciałabym, żebyście jako zamawiający postawili sie trochę w sytuacji wykonawców i chcieli ich troche zrozumieć

Przyłączam się do apelu.
Do tego jeszcze bym dołożył apel do tych, co reguły ustalają.

A prośbę wykonawcy bym starał się załatwić pozytywnie, co najwyżej nieoficjalnie, niezależnie od oficjalnego pisma. Po prostu bym próbował porozmawiać telefonicznie i powiedzieć czy zauważam coś złego i co (z zastrzeżeniem oczywiście że końcowej oceny nie mogę przewidzieć).
Celem jest efektywne kupowanie, a nie polowanie na błędy jak w szkole.

10

A Zamawiający powinni wtedy apelować do kontrolujących smile

11

A prośbę wykonawcy bym starał się załatwić pozytywnie, co najwyżej nieoficjalnie, niezależnie od oficjalnego pisma. Po prostu bym próbował porozmawiać telefonicznie i powiedzieć czy zauważam coś złego i co (z zastrzeżeniem oczywiście że końcowej oceny nie mogę przewidzieć)

Ale należy zwrócić uwagę, że Wykonawcy często dokładając ten "sprawdzony" dokument lub  po udzielonej telefonicznie odpowiedzi, piszą że zgodnie z "rozmową z panią ....... z dnia ......." smile

12

Nie przeszkadza mi to, niech sobie piszą. Nie udowodnią mi niczego złego.