1

Temat: opis produktu

witam. Przygotowuję się do przetargu na sprzęt sportowy. Musi byc on najlepszy i najlepiej znanych firm. Nie wiem jak go opisać, żeby dostać to czego potrzebuję. Zastanawiałam się nad opisme np." nie gorszy niż firmy......" lub "o standardzie równowaznym do...." Ale nie wiem czy takie sformułowania są ok. A może ktoś mógłby podpowiedzieć mi jakiś sposób?

2

Odp: opis produktu

mada21 napisał/a:

1) Musi byc on najlepszy   2) najlepiej znanych firm. ...  3) " nie gorszy niż firmy......" lub  4)"o standardzie równowaznym do...."

1) Oczywiście 
2) To właściwie sprzeczne z przepisami Pzp
3) Zapis niedopuszczalny w wielu powodów
4) Też niedoskonały. Problem z definicją równoważności, sposobem jej oceny, poprawnym określeniem poziomu odniesienia itd.

Wyobrażam sobie opis w stylu:  oszczep/tyczka/młot/... zgodnie z normą PN-69/Y... o długości od ... do ... wytrzymałości na zginanie nie mniejszej niż ... mierzonej zgodnie z DIN ..., zaopatrzone w uchwyty typu ... według normy EN... itd.
Oczywiście przy opisie pożądany udział specjalisty od tych elementów, przy czym na wstępie wyraźnie mu przekazać  jak mamy opisywać.
A jakość można ocenić m.in. na podstawie warunków gwarancji.

3

Sprawdź czy Sprzet sportowy uzywany w imprezach wyższej rangi powinien spełniąć normy/certyfikaty/aprobaty itp.  Między narodowych Federacji konkretnych dyscyplin sportowych. Wiem że sztuczna trawa musi mieć  certyfikaty FIFA, myśle że inny sprzęt również.

4

Czy sprzęt do szkół typu piłki, unihokej, siatka do tenisa,siatkówki itp powinny posiadać certyfikaty jakości? Są jakieś szczegółowe wymagania dla tego typu sprzętu dla szkół?