W zakresie budowy wiaty: popieram ninę, zasadne jest nowe zamówienie, odrębne od poprzedniego (chyba że jest mocno połączone np. jednym projektem lub pozwoleniem); kod CPV nie ma tu żadnego znaczenia.
W zakresie budowy ?zintegrowanego systemu e-usług publicznych i budowa sieci komputerowej?, skoro szukacie argumentów za rozdzieleniem to wesprę swoim przemyśleniem jak następuje.
Budowę sieci/instalacji to ja bym traktował jako robotę budowlaną. Jednak jeśli jest skojarzona z dostawami urządzeń (komputrów itp.) to raczej dostawa, w ramach której jest instalowanie (art.6.2). Całość prac instalacyjnych będzie wykonywana na miejscu wskazanym przez zamawiającego. Do tego zadania jest potrzebny dostawca sprzętu i monterzy instalacji.
Zintegrowany systemu e-usług publicznych kojarzy mi się zasadniczo z pracami intelektualnymi, wirtualnymi, zupełnie odmiennymi od poprzednich. Wykonanie zasadniczych części odbędzie się w miejscu niezależnym od zamawiającego, a tam co najwyżej uruchomienie sustemu albo i to nie. Być może programy (komputerowe) uruchomi pracownik zamawiającego, korespondencja elektroniczna, obecność wykonawcy tylko symboliczna albo żadna. Oprogramowanie pisane nie wiedzieć gdzie w świecie, instrukcje drukowane podobnie, praktycznie raczej poza naszą kontrolą. Do takiej pracy jest potrzebne zuopełnie inne doświadczenie niż do pierwszego zadania. Jest mało prawdopodobne by zajął się tym ów dostawca sprzętu, nawet jeśli deklaruje, to zapewne zleci komuś trzeciemu. Prawdopodobieństwo mniejsze niż łączna dostawa samochodu i łopat do śniegu (to z innego wątku).
To mi wystarczy na odrębne traktowanie zadań. A Wam?