1

Temat: szacunek

W ramach danego zamówienia zamierzam zamówić roboty budowlane i usługi. wartośc robót jest większa więc zastosuję przepisy dot. robót budowlanych. szacując wartośc zamówienia zamierzam udzielić robót uzupełniajacych w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, natomiast przy usługach nie przewiduję zamówien uzupełniających.  Rozumiem, ze jako szacunkową wartośc zamówienia przyjme zsumowaną wartośc robót budowlanych i usług.  czy dobrze myślę, ze jako szacunek przyjmuję wartość robót z uwzględnieniem robót uzupełniajacych?
Czy mam prawo założyć, że przewiduję zamówienia uzupełniające do 20%  wartości zamówienia podstawowego, a nie do 50% jak mówi ustawa?

2

Odp: szacunek

Jasne, że przy szacowaniu wartości uwzględniamy zamówienia uzupełniające.
Jeśli w ogłoszeniu i w siwz pojawi się liczba 20%, to oczywiście - moim zdaniem - bezzasadne jest uwzględnianie większej ilości przy zachowaniu należytej staranności.

Przy okazji zamówień uzupełniających zawsze zastanawiam się, jak można planować ?ten sam rodzaj zamówień?, skoro obiekty budowlane są z zasady niepowtarzalne smile  Może mi ktoś wyjaśni?

3

hubal napisał/a:

Przy okazji zamówień uzupełniających zawsze zastanawiam się, jak można planować ?ten sam rodzaj zamówień?, skoro obiekty budowlane są z zasady niepowtarzalne smile  Może mi ktoś wyjaśni?

Zamówienie uzupełniające jako całość. Np. Robisz kanalizację - roboty uzupełniające to roboty w zakresie kanalizacji. Nie znaczy, że muszą to być te same średnice rur:)

4

Ja zawsze mam obawy przed jakimś kontrolerem o innych poglądach, co zacznie wyciągać: inny projekt/pozwolenie/budowa/ulica/grunt/materiał/średnica/...
Dość popatrzeć co wyrabia się z określeniem/opisem przedmiotu zamówienia, robotami zamiennymi, dodatkowymi itd.

5

Powiem tak ja mam drogę x a zrobiona jest w 80 % a teraz kończę pozostałe 20% tej drogi jako zamówienia uzupełniające. Zaznaczam że jest to ta sama działaka drogowa. Kontrolujący powiedział że jest to ok. jest niedopuszczalne zlecenie tych 20% na innej drodze.

6

to 20% tem sam zakres nic nowego.

7

Ten ostatni przykład zrozumiały jak najbardziej, nawet bez kontrolera smile