1

Temat: P.N. na roboty budowlane a kolejne zamówienia o tym samym kodzie CPV

Sprawa wygląda następująco: W styczniu przeprowadziłem postępowanie przetargowe art. 39 ustawy pzp o wartości poniżej kwot z art. 11 ust. 8. (budowa sieci wodociągowej- kod CPV m.in. 45200000-9). Mamy marzec a wyskoczyła mi robota budowlana (budowa wiaty)  na kwotę poniżej 14000 E gdzie jest też właśnie ten kod CPV. Muszę przeprowadzać przetarg czy mogę podciągnąć pod art. 4 pkt 8.

2

Odp: P.N. na roboty budowlane a kolejne zamówienia o tym samym kodzie CPV

nie należy się sugerować tylko CPV.  Według mnie można poniżej 14 tyś euro.

3

Kiedy musimy sumować wartość poszczególnych zamówień a kiedy możemy dzielić zamówienia?
Kiedy mamy do czynienia z dzieleniem zamówienia
Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku.
W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak

- tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy, usługi roboty budowlane tego samego
                                                                        rodzaju i o tym samym przeznaczeniu),
-  tożsamość czasowa zamówienia  (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie) i
-  możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę.
Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę.
I tak z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwym jego nabycie u tego samego wykonawcy (np. zakup mebli i sprzętu komputerowego).
W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP.
Informator UZP Nr 2/09
Sierpień 2009
Biorąc pod uwagę powyższą opinię w przypadku opisanym przez chyzy1 nie zachodzi tożsamość przedmiotowa zamówienia i w związku z tym wartość szacunkową na budowę sieci wodociągowej i wartość szacunkową na budowę wiaty nie należy łączyć. Jeżeli budowa wiaty nie przekroczy 14 000 euro należy przeprowadzić postępowanie zgodnie z procedurą wewnętrzną (jezeli taka jest, a moim zdaniem być powinna) dokonywania wydatków do 14 000 euro.

4

karolk a może mnie też podpowiesz...chodzi o przetarg na "budowę" zintegrowanego systemu e-usług publicznych i budowa sieci komputerowej( utego samego zamawiającego)...czy przeprowadziłbyś to w ramach jednego postępowania czy należałoby zrobić z tego dwa postepowania i dla każdego oddzielnie ustalić wartośc zamowienia?? słyszałam, od wielu Zamawiających, że budowa sieci to tak naprawdę robota budowlana i jeżeli by tak było to  nie ma tematu ale z drugiej strony, jezeli cały przedmiot (e-usługi i sieć) ma być zrealizowany i sfinansowany w ramach jednego wniosku unijnego to zamawiajcy napewno by nie chciał narazić się na zarzut dzielenia postepowania w celu uniknięcia stosowania pełnej porocedury..czekam na komentarze...z góry dziękuję

5

Jeżeli przyjąć, że budowa sieci komputerowej w budynku, to modernizacja to jest to robota budowlana.
Mam bowiem taką definicję modernizacji;
modernizacja ? to nadanie obiektowi budowlanemu nowych cech będących wytworem postępu (inaczej unowocześnienie).
Przyjmując wersję, że budowa sieci komputerowej to usługa (skłaniam się do takiej wersji),
to moim zdaniem mamy tu do czynienia z kryterium tożsamości - usługi tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu - przecież budowa sieci komputerowej będzie służyła zintegrowanemu systemu e-usług publicznych. Ale moim zdaniem, nie zostanie zachowana możliwość wykonania obu tych zadań przez jednego wykonawcę. Przecież budowa zintegrowanego systemu e - usług publicznych może być wykonana wyłącznie przez informatyków znających doskonale funkcjonowanie administracji publicznej. A sieć komputerową wcale nie muszą wykonywać informatycy znający funkcjonowanie administracji publicznej. Chociaż czytając wyniki kontroli UZP w sprawie wykorzystania środków unijnych, mam tu spore wątpliwości.
Ja w tej sytuacji podzieliłbym zamówienie na dwie części i dopuścił składanie ofert częsciowych w przetargu nieograniczonym.

6

ogólnie chodzi mi o to , czy należy zsumować i potraktować jako jeden przetarg:
1. e-usługi dla administracji publicznej (portal, e-kancelaria, BIP)
2. sieć komputerową lgoika + elektryka,
czy można przeprowadzić każde postępowanie odrębnie...??

7

a masz może gdzieś linka do tych wyników kontroli UZP w sprawie wykorzystania środków unijnych? i co z kwotą?.. czy zliczyć wszystko w całość (przekroczy wtedy progi),czy można podzielić i zastosować przepisy Ustawy co do kwot poniżej progów.... masakra z tymi wszytskimi interpretacjami sad(

8

Antypka napisał/a:

masakra z tymi wszytskimi interpretacjami sad(

Zgadzam się, choć to i tak górnolotne określenie.
Dobry przyczynek do ponarzekania  na zamówienia, ale to na innej zakładce
sad

A co do meritum, to skłaniam się do łącznego szacowania zadań, wspólnego postępowania i koniecznie dopuszczenia ofert częściowych. Są bowiem wątpliwości z braku wyrazistości w przepisach, interpretację kontroler może przytaszczyć nieprzychylną i trzeba się zabezpieczyć. Gdyby wątpliwości nie było, to już dawno byłoby po temacie. Zadania są niebezpiecznie blisko siebie.

9

Informacje Prezesa UZP o wynikach kontroli masz:
- Informator Nr 2/09 UZP
- Zbiorcze informacje o wynikach kontroli zamówień współfiansowanych ze środków UE od
   2008 r.- www.uzp.gov.pl  - zakładka "kontrola" - "Informacje o kontrolach
   przeprowadzonych przez Prezesa UZP"

10

dziękuję...dla mnie nie stanowiłoby problemu przeprowadzenie postępowania łącznego tyle, że szefostwo ciśnie mnie o argumentację dla podziału tego przedmiotu na dwa odrębne przetargi..

11

Ale wtedy oba przetargi w trybach podstawowych - przetargu nieograniczonym lub przetargu ograniczonym

12

zgadza się w odrębnych przetargach, tylko pytanie podstawowe brzmi: w jaki sposób przedstawić argumentację, że dokonano takie podziału, masz może jakiś pomysł??

13

Przecież nie wolno dzielić zamówień w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp. Organizacja dwóch postępowań o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego lub przetargu ograniczonego, nie jest dzieleniem zamówienia w celu obejścia przepisów ustawy Pzp.

14

Jak już wskazano nie jest zakazany sam podział jednego zamówienia na części, ale jest zakazany taki podział, który zmierza do uniknięcia stosowania przez zamawiającego przepisów ustawy PZP właściwych dla zamówienia o określonej wartości szacunkowej. 
Informator UZP Nr 2/09
str. 22

15 (edytowany przez hubal 2010-03-06 08:21:37)

W zakresie budowy wiaty: popieram ninę, zasadne jest nowe zamówienie, odrębne od poprzedniego (chyba że jest mocno połączone np. jednym projektem lub pozwoleniem); kod CPV nie ma tu żadnego znaczenia.

W zakresie budowy ?zintegrowanego systemu e-usług publicznych i budowa sieci komputerowej?, skoro szukacie argumentów za rozdzieleniem to wesprę swoim przemyśleniem jak następuje.
Budowę sieci/instalacji to  ja bym traktował jako robotę budowlaną. Jednak jeśli jest skojarzona z dostawami urządzeń (komputrów itp.) to raczej dostawa, w ramach której jest instalowanie (art.6.2). Całość prac instalacyjnych będzie wykonywana  na miejscu wskazanym przez zamawiającego. Do tego zadania jest potrzebny dostawca sprzętu i monterzy instalacji.

Zintegrowany systemu e-usług publicznych kojarzy mi się zasadniczo z pracami intelektualnymi, wirtualnymi, zupełnie odmiennymi od poprzednich.  Wykonanie zasadniczych części odbędzie się w miejscu niezależnym od zamawiającego, a tam co najwyżej uruchomienie sustemu albo i to nie. Być może programy (komputerowe) uruchomi pracownik zamawiającego, korespondencja elektroniczna, obecność wykonawcy tylko symboliczna albo żadna. Oprogramowanie pisane nie wiedzieć gdzie w świecie, instrukcje drukowane podobnie, praktycznie raczej poza naszą kontrolą. Do takiej pracy jest potrzebne zuopełnie inne doświadczenie niż do pierwszego zadania. Jest mało prawdopodobne by zajął się tym ów dostawca sprzętu, nawet jeśli deklaruje, to zapewne zleci komuś trzeciemu.  Prawdopodobieństwo mniejsze niż łączna dostawa samochodu i łopat do  śniegu (to z innego wątku).

To mi wystarczy na odrębne traktowanie zadań. A Wam?

16

smile hubal ...jesteś WIELKI... dziekuję