1

Temat: ogłoszenie w Dzienniku Urzedowym UE

1. W przypadku zamówień powyżej progów unijnych ogłoszenie o zamówienie przekazuje tylko do Urzędu Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich nie do Prezesa UZP?

2.Termin składnai ofert w dużych postepowaniach w PN nie może byc krótszy niz  45 dni jesli przekaze ogloszenie droga elektroniczną. Tego samego dnia (kiedy przekazałm jedo do WE) albo nastepnego zamieszczam na stornie internetowej i tablicy ogłoszeń. Od ukazania się ogloszenia w Dzienniku Urzedowym WE moge dopiero zamieścić siwz na stronie internetowej. Ale wczesniej na mojej stronie i tablicach jest ogłoszenie o zamówieniu wiec teoretycznie wykonawcy mogą składać protest na ogłoszenie a poźniej drugi protest na ogłoszenie gdy ukaze sie ono w Dzienniku? Wiem ze art. 180 ust. 3 pkt 2) mowi o skladaniu protestów na ogłoszenie i siwz od momentu publikacji ogloszenia w Dzienniku, ale jesli wykonawca złozy protest wczesniej to powinnam go oddalic bo zlożony jest za wcześnie mimo ze moze miec racje czy rozsztrzygnac protest a potem czekac na kolejne od momentu publikacji?  Podobna sytuacja ma sie z siwz przeciez jak wywiesze ogłoszenie na tablicach to od tego momentu wykonawcy moga wnioskowac o jej wydanie a wiec moga składac protesty? nie wiem moze ja to zle interpretuję:(

3. jak dlugo trezeba czekac na opublikowanie ogloszenia w Dzieniku Urzedowym UE?

2

Odp: ogłoszenie w Dzienniku Urzedowym UE

1. Tylko UOPWE
2. Termin 45 dni (czyli 40) tylko przy przesłaniu on-line
    Kłopotów z protestami unikniesz, jesli zamiescisz ogłoszenie dopiero razem z SIWZ
3. Od wysłania emila 8-10 dni, a on-line to nie wiem

3

do odpowiedzi 2:
moge zamieścic ogloszenie o zamwieniu na tablicach i internecie dopiero po publikacji w Dzienniku UE?

4

dorota26 napisał/a:

do odpowiedzi 2:
moge zamieścic ogloszenie o zamwieniu na tablicach i internecie dopiero po publikacji w Dzienniku UE?

1. czasami nawet jest to wskazane - patrz art. 180 ust. 3 pkt. 2, gdy chcesz uniknąć wcześniejszych protestów nim ukaże się ogłoszenie w UOPWE - art. 180 ust. 2

2. czasami nie, jeżeli zamawiającemu zależy by wykonawcy zapoznali się dokładnie z siwz i mieli odpowiednią ilość czasu na przygotowanie oferty.

3. art. 40 ust. 6 pkt. 1 mówi tylko o tym, że nie może zostać odpowiednio zamieszczone lub opublikowane przed dniem PRZEKAZANIA (...) UOPWE, a więc nie przed dniem UKAZANIA SIĘ OGŁOSZENIA.

reasumując: przekazałąś możesz publikować u siebie, ale patrz pkt. 1 i 2 tego postu

pozdrawiam