1

Temat: ZP 12

Wykonawca zwrócił się do zamawiającego o przesłanie ZP 12 (już po zawarciu umowy) czy w związku z tym Zamawiający ma obowiązek przekazać żądany dokument???

2

Odp: ZP 12

Zgodnie z par. 5 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 października 2007 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 202, poz. 1463), zamawiający przesyła na wniosek wykonawcy kopię protokołu pisemnie, faksem lub drogą elektoniczną zgodnie z wyborem zamawiającego.

3

Istotne, czy taki załącznik w ogóle był wykonany. Jeśli nie i nie był wymagany - to nie ma co wysyłać.

4

Podczas otwarcia ofert zawsze wypełniam taki druk i tu miała miejsce identyczna sytuacja.
Moje pytanie dotyczyło kwesti do kiedy Wykonawca ma prawo zwrócić się do Zamawiającego o przelazanie załącznika zp 12.
A dleczego hubal uważasz że taki załącznik nie jest "wymagany" nadmienię tylko że postęowanie prowadzone było w trybie PN, czy w takiej sytuacji Zamawiający nie jest zobligowany do sporządzenie zbiorczego zestawienia ofert???

5

Ano gdy przyjrzałem się mojemu drukowi ZP-2/... , to nie znalazłem tam odniesienia do takiego załącznika, czyli jak zrozumiałem, [niekiedy] formalnie zbędny (owszem wymagany, ale tylko w niektórych postępowaniach).

6

1) jeżeli nie było ofert to nie ma zp12,
2) przypomnienie postępowanie jest jawne

7

Art. 96 ust. 3 ustawy Pzp - Protokół wraz z załącznikami jest jawny. Załączniki do protokołu udostępnia się po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania.

8

A ja przypomnę art.86.5:  ?Informacje, o których mowa w ust. 3 i 4, przekazuje się niezwłocznie wykonawcom, którzy nie byli obecni przy otwarciu ofert, na ich wniosek.?
To nie jest to samo co ZP-12.
Przypuszczam, że niektórzy zapominają ww. przepis i mylą sprawy.

9 (edytowany przez darek 2010-03-07 14:07:33)

hubal ale and1 pyta konkretnie o zp12 aczkolwiek wykonawcy zazwyczaj chca zp12 i kwote przeznaczona - lecz przypominam, ze postepowanie jest jawne.
Pozdrawiam Panią ze szpitala w Radomiu, która nie chciała mnie udostępnić przedmiotowych informacji - o ile to czyta.

10

darek napisał/a:

wykonawcy zazwyczaj chca zp12 i kwote przeznaczona

Otóż to właśnie. Czyli właściwie chcą INFORMACJI, o których mowa w art.86.5, a nie sprawdzać (nasz) protokół.

11

Może podsumuję.

W postępowaniach poniżej tzw. progów unijnych
rozporządzenie ws. protokołu postępowania druku ZP-12 nie przewiduje.

W takiej sytuacji przyczyny (moim zdaniem): ZP-12 nie jest częścią protokołu (nie można do niego dopisać załącznika), żądanie ZP-12 jest bezpodstawne, przepis nakazujący jawność protokołu nie dotyczy ZP-12, przepisy Pzp nie dają podstawy do ujawnienia takiego dokumentu.