Temat: zapytanie
mam cenę ryczałtową na RB, były wyjaśnienia do SIWZ w których wykonawcy byli zobowiązani ująć wyjasnienia tzn. doliczyc dodoatkowe roboty, czy moge sie zwrócić z pytaniem do wykonawców czy podtrzymują swoja ofertę?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam cenę ryczałtową na RB, były wyjaśnienia do SIWZ w których wykonawcy byli zobowiązani ująć wyjasnienia tzn. doliczyc dodoatkowe roboty, czy moge sie zwrócić z pytaniem do wykonawców czy podtrzymują swoja ofertę?
jezeli któryś z Wykonawców stwierdzi że nie podtrzymuje swojej oferty to mogę go odrzucić?
w jakim trybie ten przetarg i dlaczego Z ma pytać W czy podtrzymują ofertę? i co autor miał na myśli pisząc o "dodatkowych robotach"?
przetarg nieograniczony, dodatkowe roboty to takie których nie ma w przedmiarze a wynikają z projektu, Z. w wyjaśnieniu napisał żeby doliczyc te roboty w cene oferty
przy ryczałcie przedmiar nie jest dokumentem podstawowym do obliczania ceny. w zasadzie to mogłoby go nie być wcale. skoro roboty te są ujęte w projekcie to bardzo dobrze i to wystarczy i nie są to roboty dodatkowe tylko podstawowe. jeżeli wykonawca ich nie ujmie w cenie to jego problem. A jeżeli wykonawca nie będzie chciał "podtrzymać swojej oferty" to może ją wycofać zgodnie z 84.1.
Wynagrodzenie ryczałtowe obejmuje całość przedmiotu zamówienia, cena ryczałtowa jest stała, nie ulega podwyższeniu. Roboty dodatkowe to takie, które nie były mozliwe do przewidzenia przy opracowywaniu SIWZ-a (opisu przedmiotu zamówienia) a przy wykonywaniu okażą się niezbędne do wykonania w taki zakresie aby było możliwe wykonanie zamówienia podstawowego.
gladig - zamówienia dodatkowe to nie to samo co roboty dodatkowe. Roboty dodatkowe to roboty, które były przewidziane w projekcie budowlanym, projektach wykonawczych i specyfikacjach technicznych wykonania i odbioru robót budowlanych a zostały pominięte w przedmiarze robót.
Do obowiązków kierownika budowy zgodnie z art. 22 pkt 3 ustawy Prawa budowlanego należy:
3)zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie
budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem i pozwoleniem na budowę,
przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny
pracy;
a co w przypadku gdy wykonawca nie ujął w kosztorysie oferowym odpwoiedzi na zaytania, modyfikacji siwz i w rzeczywistości cena jest zawyżona ( modyfikacja siwz polegała na wyłączeniu niektórych prac z zakresu robót). dodam ze przyjeliśmy rozliczenie ryczałtowe.
Poproś o wyjaśnienia art 87
a jak potwierdzi, z kosztorysów ewidentnie wynika ze nie ujął. i co wtedy? oferta do odrzucenie?
a wogóle juz po przeczytaniu tony orzeczeń nie wiem jak postąpić przy ryczałcie, podobno sa jakies błędy w kosztorysach (dokładnie nie wiem jakie bo z osobą ktora to sprawdza bede widziec sie pod koniec tygodnia) ale czy poprawiać przy ryczałcie? a jak tego nie zrobie, czy beda potem problemy przy realizaci, i jak wykonawca uprze sie ze w kosztorysie tego nie ujał my mielismy taka wiedze to co wtedy? niby przy ryczałcie wazna jest tylko cena i to co na projekcie jest to ma zrobić i tyle?
dodam ze w siwz mam zapis " 9. W celu merytorycznego uzasadnienia proponowanego wynagrodzenia ryczałtowego oferta musi zawierać kalkulację tego wynagrodzenia ? kosztorys ofertowy sporządzony metodą kalkulacji szczegółowej. W kosztorysie ofertowym Wykonawca powinien ująć wszystkie rodzaje i ilości robót, których wykonanie uzna za niezbędne do należytego wykonania zamówienia.
10. Bez względu na strukturę, formę i zawartość kosztorysu ofertowego dołączonego do oferty Zamawiający uważał będzie, że wynagrodzenie obliczone przez Wykonawcę na podstawie kosztorysu, obejmuje wszystkie koszty jakie ponosi Wykonawca w celu należytego wykonania zamówienia, możliwe do przewidzenia przez Wykonawcę przed złożeniem oferty. Wykonawca ponosi wyłączną i całkowitą odpowiedzialność za ewentualne błędy popełnione przy sporządzaniu kosztorysu, zgodnie z zasadą wynagrodzenia ryczałtowego.
11. Roboty (pozycje kosztorysu) ujęte w kosztorysie ofertowym oraz ilość robót do wykonania (obmiar) Wykonawca ustala samodzielnie na podstawie opisu przedmiotu zamówienia, zasad najlepszej wiedzy technicznej i sztuki budowlanej, obowiązujących przepisów, opublikowanych norm, dokonanej wizji lokalnej oraz ewentualnych wyjaśnień, uzupełnień i zmian treści SIWZ ogłoszonych przez Zamawiającego w toku postępowania."
XI. Opis sposobu obliczenia ceny
1. Zamawiający wymaga, by wynagrodzenie zaproponowane w ofercie było wynagrodzeniem ryczałtowym.
2. Wszystkie czynności związane z obliczeniem wynagrodzenia i mające wpływ na jego wysokość Wykonawca powinien wykonać z należytą starannością.
3. Wynagrodzenie należy obliczyć w taki sposób, by obejmował wszystkie koszty jakie ponosi Wykonawca w celu należytego wykonania przedmiotu zamówienia, w tym także wszystkie koszty nie wynikające bezpośrednio z opisu przedmiotu zamówienia i wzoru umowy, ale możliwe do przewidzenia przez Wykonawcę przed złożeniem oferty.
4. Konieczne do poniesienia koszty, zysk oraz oferowane wynagrodzenie Wykonawca ustala i oblicza samodzielnie na podstawie opisu przedmiotu zamówienia, wzoru umowy, zasad najlepszej wiedzy technicznej i sztuki budowlanej, obowiązujących przepisów, opublikowanych norm, dokonanej wizji lokalnej oraz ewentualnych wyjaśnień, uzupełnień i zmiany treści SIWZ ogłoszonych przez Zamawiającego w toku postępowania.
5. Postawą ustalenia wynagrodzenia będzie kosztorys ofertowy.
6. Kosztorys Ofertowy należy sporządzić z uwzględnieniem podatków.
7. Ceny należy podać w złotych polskich, z dokładnością nie większą niż do dwóch miejsc po przecinku.
8. Rozliczenia między Zamawiającym a Wykonawcą będą prowadzone w złotych polskich.
9. Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania obowiązku podatkowego Zamawiającego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług w zakresie dotyczącym wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, Zamawiający w celu oceny takiej oferty dolicza do przedstawionej do przedstawionej w niej ceny podatek od towarów i usług, który miałby obowiązek wpłacić zgodnie z obowiązującymi przepisami.
10. Cena może być tylko jedna.
11. Tam, gdzie na Dokumentacji projektowej, w Specyfikacjach Technicznych Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych oraz w Przedmiarach robót, zostało wskazane pochodzenie (marka, znak towarowy, producent, dostawca) materiałów lub normy, aprobaty, specyfikacje i systemy, o których mowa w art. 30 ust. 1? 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza oferowanie materiałów lub rozwiązań równoważnych pod warunkiem, że zagwarantują one realizację robót w zgodzie z wydanym pozwoleniem na budowę oraz zapewnią uzyskanie parametrów technicznych- pod względem funkcjonalnym- nie gorszych od założonych w wyżej wymienionych dokumentach.
a w umowie " . Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. l jest wynagrodzeniem ryczałtowym, które nie ulegnie podwyższeniu bez względu na żadne szczególne okoliczności. Wykonawca potwierdza niniejszym, że powyższe wynagrodzenie ryczałtowe pokryje wszelkie koszty i wydatki związane z wykonaniem przedmiotu niniejszej umowy, a Wykonawca nie jest uprawniony do żądania od Zamawiającego zwrotu jakichkolwiek wydatków poniesionych przy wykonywaniu niniejszej umowy ani do zwolnienia go z zaciągniętych w tym celu zobowiązań. Wynagrodzenie ryczałtowe obejmuje ryzyko i odpowiedzialność Wykonawcy z tytułu sprawdzenia rozmiarów wszelkich prac w ramach wykonania przedmiotu umowy, oszacowania wszelkich kosztów związanych z realizacją prac objętych umową, a także oddziaływania innych czynników mających lub mogących mieć wpływ na koszty. Żadne nieoszacowanie, pominięcie, brak rozpoznania i doprecyzowania rozwiązań nie może być podstawą do żądania zmiany wynagrodzenia określonego w niniejszym paragrafie."
co o tym myslicie? trzeba przejmować sie błędami w kosztorysach? i co z tą w ktorej nie ujęto modyfikacji siwz? z góry wielkie dzięki za pomoc !
Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że zarówno w orzecznictwie ZA i KIO, jak i w wyrokach sądów okręgowych, utrwalone zostało jednolite stanowisko iż przy wynagrodzeniu ryczałtowym kosztorys ofertowy jest wyłącznie dokumentem pomocniczym.
no tak Karolak, to wyłączenie dokument pomocniczy, ale spotkałam się z orzeczenimi, iż nalezy poprawic w nim omyłki pisarskie, rachunkowe i inne nie majace wpływu... zgadzacie się z tym???
Ja też znam takie orzeczenia. Tylko ja cały czas sobie zadaję pytanie - dlaczego jeżeli zamawiający ustala, że wynagrodzenie za wykonane roboty budowlane będzie miało charakter kosztorysowy - żąda kosztorysu ofertowego i po otwarciu ofert sprawdza pozycję po pozycji, a jeżeli są różnego rodzaju omyłki, poprawia je zgodnie z art. 87 ust. 2 ustawy Pzp. ? A ponadto dlaczego, jeżeli ustala wynagrodzenie ryczałtowe sporządza przedmiar robót wymagany na podstawie przepisów rozporządzenia z dnia 2 września 2004 r. do opisu przedmiotu zamówienia? Przecież właśnie w tym rozporządzeniu jest wyraźny zapis, iż przedmiar robót nie musi być sporządzany między innymi przy wynagrodzeniu ryczałtowym. Czy nie jest tak, że bardzo często wielu zamawiający wpędza się z własnej nie przymuszonej woli w kłopoty, które musi rozwiązywać po otwarciu ofert. To nie jest tylko przy wynagrodzeniu ryczałtowym, ale również przy określeniu warunków udziału w postępowaniu, szczególnie w zamówieniach do progów unijnych. W wielu zamówieniach sprawdza się co do joty stara maksyma o nadgorliwości.
Sorry - napisałem kosztorysowy a powinno być ryczałtowy. Cały tekst jeszcze raz z tą poprawką.
Ja też znam takie orzeczenia. Tylko ja cały czas sobie zadaję pytanie - dlaczego jeżeli zamawiający ustala, że wynagrodzenie za wykonane roboty budowlane będzie miało charakter ryczałtowy - żąda kosztorysu ofertowego i po otwarciu ofert sprawdza pozycję po pozycji, a jeżeli są różnego rodzaju omyłki, poprawia je zgodnie z art. 87 ust. 2 ustawy Pzp. ? A ponadto dlaczego, jeżeli ustala wynagrodzenie ryczałtowe sporządza przedmiar robót wymagany na podstawie przepisów rozporządzenia z dnia 2 września 2004 r. do opisu przedmiotu zamówienia? Przecież właśnie w tym rozporządzeniu jest wyraźny zapis, iż przedmiar robót nie musi być sporządzany między innymi przy wynagrodzeniu ryczałtowym. Czy nie jest tak, że bardzo często wielu zamawiający wpędza się z własnej nie przymuszonej woli w kłopoty, które musi rozwiązywać po otwarciu ofert. To nie jest tylko przy wynagrodzeniu ryczałtowym, ale również przy określeniu warunków udziału w postępowaniu, szczególnie w zamówieniach do progów unijnych. W wielu zamówieniach sprawdza się co do joty stara maksyma o nadgorliwości.
wiem wiem następnym razem przy ryczałcie nie bede wymagała kosztorysu. czytałam opinie, ze niektórzy wymagają go przed podpisaniem umowy a nie na etapie skł oferty, hmm moze to i rowiązanie. pewnie, że sama wpędziłam się w kłopty, no ale skoro już wymagałam tego kosztorysu i jak on już jest to moze trzepa poprawic te błędy? a co z ofertą w której nie ujęto modyfikacji siwz? co o tym myslisz?
Przyłączam się do dyskusji i odpowiadam na kolejne pytania jak niżej.
Najpierw dla umig19: TAK
Można zapytać, lecz nie o podtrzymanie oferty, lecz raczej o jej treść, tzn. czy oferta uwzględnia stan ostateczny, po poprawce zamawiającego (można w zapytaniu wyszczególnić). W razie odpowiedzi pozytywnej przechodzimy do oceny. W razie negatywnej - odrzucamy jako formalnie niezgodną ze specyfikacją (art.89.1.2)
Teraz dla mariolafr.
Odpowiedź na pytanie ?co w przypadku gdy wykonawca nie ujął w kosztorysie oferowym odpwoiedzi na zaytania?: odrzucić na podst. art.89.1.2 jako formalnie niezgodną ze specyfikacją, jeśli oczywiście mamy na to dowód (niekoniecznie z wyjaśnień).
Czy poprawiać przy ryczałcie? - NIE, skoro wynagrodzenie jest niezależne od kosztorysu, jednak nie ze względu na określenie ?przy ryczałcie? lecz zastrzeżenie ?bez względu na strukturę, formę i zawartość kosztorysu ofertowego?.
?Czy beda potem problemy przy realizaci? - raczej nie z powyższych powodów.
?Jak wykonawca uprze sie ze w kosztorysie tego nie ujał my mielismy taka wiedze to co wtedy?? - jeśli już macie wiedzę, że oferta nie odpowiada przedmiotowi zamówienia opisanego w specyfikacji, to już ją odrzucić, a jeśli jeszcze nie macie, to żądać o wyjaśnienie treści oferty. Jeśli po zawarciu umowy pojawią się nowe żądania i wyjdzie wasza wina - to uznać i dążyć do zapłaty, a w przypadku przeoczenia wykonawcy - odrzucić je.
?To co na projekcie jest to ma zrobić i tyle?? - tak przecież zapisane w pokazanej specyfikacji, teraz nie można jej zmienić. Co najwyżej popatrzeć na zapisy umowy lub odesłać do sądu.
?trzeba przejmować się błędami w kosztorysach?? - w tym przypadku: nie.
?co z ofertą w której nie ujęto modyfikacji siwz? - bezwzględnie odrzucić jak pisałem wyżej.
?nalezy poprawic w nim omyłki pisarskie, rachunkowe i inne ... zgadzacie się z tym?? - ano musimy. Tyle że ceny raczej nie zmienią. Trzeba byłoby te same elementy uwzględnić w innych ofertach, a to już za daleka wyprawa.
Czy to już wystarczy?
Acha, jeszcze coś.
Wszystkim POLECAM WYNAGRODZENIE KOSZTORYSOWE. Nie ma wtedy takich problemów jak tu.
Jeśli już kosztorys - to raczej nie szczegółowy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc