1

Temat: Zamówienie z wolnej ręki

Czy możliwe jest przeprowadznie Zamówienie z wolnej ręki na roboty budowlane gdy w momencie podpisywania umowy na wykonanie obiektu planowaliśmy zrobić bo w całości samodzielnie. Było to oszacowane na poziomie dostępności siły roboczej oraz możliwości wypożyczenia niezbędnego do robót sprzętu. W chwili obecnej w związku z bardzo dużą emigracją zarobkową kadry budowlanej oraz brakiem możliwości wypożyczenia sprzętu musimy natychmiast zatrudnić ekipę podwykonawczą aby dotrzymać terminów wynikających z harmonogramu prac aby nie być obciążonym karami umownymi.

2

Odp: Zamówienie z wolnej ręki

kadilak napisał/a:

Czy możliwe jest przeprowadznie zamówienie z wolnej ręki na roboty budowlane gdy w momencie podpisywania umowy na wykonanie obiektu planowaliśmy zrobić bo w całości samodzielnie. Było to oszacowane na poziomie dostępności siły roboczej oraz możliwości wypożyczenia niezbędnego do robót sprzętu. W chwili obecnej w związku z bardzo dużą emigracją zarobkową kadry budowlanej oraz brakiem możliwości wypożyczenia sprzętu musimy natychmiast zatrudnić ekipę podwykonawczą aby dotrzymać terminów wynikających z harmonogramu prac aby nie być obciążonym karami umownymi.

a kto z kim miałby tę wolną rękę przeprowadzić. Dalej piszesz o piltyce migracyjnej by przejść do zatrudnienia podywkonawcy celem dotrzymania terminów z harmonogramu celem uniknbięcia odsetek karnych.... uff, strasznie to zwiłe sad

a, sądzę, że chodzi Ci o zatrudnienie podwykonawców w trakcie realizacji zawartej umowy. Zawsze możesz pod warunkiem, że zawiadomisz o tym zamawiającego, a on wyrazi na to zgodę (art. 647 &2 i 3)

3

"(...) w momencie podpisywania umowy na wykonanie obiektu planowaliśmy zrobić bo w całości samodzielnie. Było to oszacowane na poziomie dostępności siły roboczej oraz możliwości wypożyczenia niezbędnego do robót sprzętu."

Przy szacowaniu roboty do oferty (pytanie kiedy? bo migracje za lepszym groszem obserwujemy już od dwóch lat) należało przewidzieć różne okoliczności (nie wierzę, że jest to stara inwestycja) w tym i zmianę cen na wyroby budowlane i stawki roboczogodziny i wiele innych.
Niestety utarło się w RB, że wykonawcy składają oferty jaką się da, byleby wygrać, bo potem "odkuje się na robotach dodatkowych, czy innych".
Nie jest to żadna aluzja do Ciebie, także z całym szacunkiem dla uczciwych firm budowlanych, których na szczęście trochę pozostało na polskim rynku.:)

4

Ja jestem jednostka sektora finansow publicznych i do wykonawstwa umowy na budowe obiektu musze stowawac PZP.
Chodzilo mi o to czy dopuszczalne jest zastosowanie trybu zamowienia z wolnej reki (Art 67 ust1 pkt 3) na wykonanie robot budowlanych przez podwykonawców.
Robót tych nie jestesmy w stanie wykonac sami z powodu braku pracownikow na rynku pracy oraz braku mozliwosci wypozyczenia niezbednego sprzetu.
Opoznienie terminu prac zwiazane jest karami nakladanami na nasza jednostke.

5

kadilak napisał/a:

Ja jestem jednostka sektora finansow publicznych i do wykonawstwa umowy na budowe obiektu musze stowawac PZP.
Chodzilo mi o to czy dopuszczalne jest zastosowanie trybu zamowienia z wolnej reki (Art 67 ust1 pkt 3) na wykonanie robot budowlanych przez podwykonawców.
Robót tych nie jestesmy w stanie wykonac sami z powodu braku pracownikow na rynku pracy oraz braku mozliwosci wypozyczenia niezbednego sprzetu.
Opoznienie terminu prac zwiazane jest karami nakladanami na nasza jednostke.

przykro mi bardzo, ale zastosowanie trybu wolnej ręki z przesłanki zawartej w pkt. 3 jest niezwykle trudno. Interpretacja tego przepisu wskazuje, iż żeby z niej skorzystać muszą wszystkie w niej wymienione okoliczności wystąpić ŁĄCZNIE:
- wyjątkowa sytuacja,
- nie mozliwośc jej przewidzenia,
- natychmiastowe wykonanie zamówienia,
- nie można zachować terminów dla innych trybów.

chodzi o okoliczności obiektywnie nieprzewidywalne, takie, których zamawiający nie mógł prfzewidzieć przy dochowaniu należytej STARANNOŚCI.

Polecam bardziej tryb negocjacyjny bez ogłoszenia. Przynajmniej zachowasz pozory konkurencji. Czy WR, czy NBO, czy to PN,jeżeli jest to do 60 tys euro, termin zawsze będzie ten sam. Tylko poza ustawą możesz robić cos natychmiast.
Przykro mi sad