Temat: Zp012 wolna ręka
czy przy wolnej ręce poniżej 14 000 euro wypełniacie druk Zp-12? Nie wynika on z rozporządzenia jednak doswiadczyłam, ze lepiej zapobiegać
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zp012 wolna ręka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy przy wolnej ręce poniżej 14 000 euro wypełniacie druk Zp-12? Nie wynika on z rozporządzenia jednak doswiadczyłam, ze lepiej zapobiegać
W postepowaniach o wartości poniżej 14 000 euro w ogóle nie stosuje się przepisów Pzp. Wiec nie wiem o co chodzi z wypełnieniem ZP-12.
przepraszam pomyłka miałam na mysli postepowanie ponizej progów unijnych
doswiadczyłam, ze lepiej zapobiegać
Czemu?
przy postepowaniu ponizej progów unijnych nie załączyłam druku ZP 12 i zarzucono mi, że taki druk powinien zostać załaczony
na jakiej podstawie?
podstawy nikt nie wskazał, tak poprostu, wiec nie wiem czy na przyszłosć nie lepiej wypełniać nawet druki nieobowiazkowe, aby nie narażac się na zarzuty
przy postepowaniu ponizej progów unijnych nie załączyłam druku ZP 12 i zarzucono mi, że taki druk powinien zostać załaczony
Znaczy że nie mieli nic poważniejszego do zarzucenia. Tylko się cieszyć
Może takiego druku wymagał jakiś wewnętrzny regulamin?
Nie podzielam zdania, że ?na przyszłosć nie lepiej wypełniać nawet druki nieobowiazkowe?, bo wypełnianie wszystkich nieobowiązkowych druków to autentyczny idiotyzm, a co najważniejsze nie damy rady z braku czasu
Acha, jeszcze jedno. Druki ZP-12 NIE OBOWIĄZUJĄ w większości postępowań nawet powyżej 14000 euro !!! (pisałem niedawno w innym wątku).
wewnętrzny regulamin nie regulował kwestii druku ZP-12
Dlaczego piszesz że ZP-12 nie obowiązuje przy większości postepowań powyżej 14 000 euro, czyzby w niektórych obowiązywał...
ZP-12 nie obowiązuje w postępowaniach poniżej progów tzw. unijnych, a takich jest większość. Wystarczy zajrzeć do rozporządzenia ws. protokołu postępowania, tam nie jest wymieniony w katalogu dokumentów obowiązkowych w tym zakresie.
znam to rozporządzenie i wiem, ze nie jest wymagany, ale niektórzy maja inne zdanie (bo skoro większość go sporządza to my też musimy) takie gadanie.... ktoś nie potrafi przynac sie do błędu..... i takie tam tłumaczenie
skoro większość go sporządza to my też musimy
A jeśli większość przekracza prędkość, kradnie lub zabija to my też musimy??? NIE. Dla przykładu pewną większość już rozliczył trybunał w Norymberdze.
Spokojnie. Ziarno już zasiane - z czasem dojrzeje, póki co robić co szef każe. A może wykreślić nazwę ZP-12 albo i co jeszcze ??? - sama tabelka całkiem przydatna
ZP- nie obowiązkowe, ale często przydatne - z wyjątkiem WR
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc