1

Temat: Zp012 wolna ręka

czy przy wolnej ręce poniżej 14 000 euro wypełniacie druk Zp-12? Nie wynika on z rozporządzenia jednak doswiadczyłam, ze lepiej zapobiegać

2

Odp: Zp012 wolna ręka

W postepowaniach o wartości poniżej 14 000 euro w ogóle nie stosuje się przepisów Pzp. Wiec nie wiem o co chodzi z wypełnieniem ZP-12.

3

przepraszam pomyłka miałam na mysli postepowanie ponizej progów unijnych

4

mania napisał/a:

doswiadczyłam, ze lepiej zapobiegać

Czemu?

5

przy postepowaniu ponizej progów unijnych nie załączyłam druku ZP 12 i zarzucono mi, że taki druk powinien zostać załaczony

6

na jakiej podstawie?

7

podstawy nikt nie wskazał, tak poprostu, wiec nie wiem czy na przyszłosć nie lepiej wypełniać nawet druki nieobowiazkowe, aby nie narażac się na zarzuty

8

mania napisał/a:

przy postepowaniu ponizej progów unijnych nie załączyłam druku ZP 12 i zarzucono mi, że taki druk powinien zostać załaczony

Znaczy że nie mieli nic poważniejszego do zarzucenia. Tylko się cieszyć  smile
Może takiego druku wymagał jakiś wewnętrzny regulamin?

Nie podzielam zdania, że ?na przyszłosć nie lepiej wypełniać nawet druki nieobowiazkowe?, bo wypełnianie wszystkich nieobowiązkowych druków to autentyczny idiotyzm, a co najważniejsze nie damy rady z braku czasu  smile 

Acha, jeszcze jedno. Druki ZP-12 NIE OBOWIĄZUJĄ w większości postępowań nawet powyżej 14000 euro !!! (pisałem niedawno w innym wątku).

9

wewnętrzny regulamin nie regulował kwestii druku ZP-12
Dlaczego piszesz że ZP-12 nie obowiązuje przy większości postepowań powyżej 14 000 euro, czyzby w niektórych obowiązywał...

10

ZP-12 nie obowiązuje w postępowaniach poniżej progów tzw. unijnych, a takich jest większość.  Wystarczy zajrzeć do rozporządzenia ws. protokołu postępowania, tam nie jest wymieniony w katalogu dokumentów obowiązkowych w tym zakresie.

11

znam to rozporządzenie i wiem, ze nie jest wymagany, ale niektórzy maja inne zdanie (bo skoro większość go sporządza to my też musimy) takie gadanie.... ktoś nie potrafi przynac sie do błędu..... i takie tam tłumaczenie

12

mania napisał/a:

skoro większość go sporządza to my też musimy

A jeśli większość przekracza prędkość, kradnie lub zabija to my też musimy???  NIE.  Dla przykładu pewną większość już rozliczył trybunał w Norymberdze.

Spokojnie. Ziarno już zasiane - z czasem dojrzeje, póki co robić co szef każe.  A może wykreślić nazwę ZP-12 albo i co jeszcze ??? - sama tabelka całkiem przydatna  smile

13

ZP- nie obowiązkowe, ale często przydatne - z wyjątkiem WR smile