1

Temat: wadium

witma,
wymagałm wadium na okres zwiazania ofertą, tj 30, otwarcie było 19.02 a wiec wadia powinny być wazne do 21.03 . wszyscy wnieśli w formie gwarancji ale w jednej z ofert gwarancja ważna jest do 19.03. co w tej sytuacji? niezgodna z siwz? odrzucic? wykuczyc? na jakiej podstawie? a moze dac spokój bo i tak bede wzywac do przedłuzenia terminu zwiazania ofertą a tym samym wadium.
z góry dzieki za Wasze sugestie

2

Odp: wadium

Ja bym wykonawcę wykluczył a ofertę odrzucił. Jako podstawę wskazałbym art. 24 ust. 2 pkt 2 PZP.

Brak wadium na cały okres związania ofertą, wypacza instytucję wadium jako zabezpieczenia zawarcia umowy, i dla mnie jest działaniem niedozwolonym. Kiedyś było jakieś stare orzeczenie ZA w tej kwestii, które podobnie rozstrzygało. Nie wiem jak KIO, ale nie wydaje mi się, żeby zaszły jakieś zmiany w tej kwestii.

pzdr

3

A ja bym proponował nie wykluczać, jeśli przewiduje się przedłużenie.
Będzie prościej i korzystniej - a taki jest cel przepisów.

4

Odważnie smile To co się stanie jeśli Zamawiający w trakcie badania i oceny ofert stwierdzi, że wykonawca nie załączył np. aktualnej informacji z KRK, wezwie do jej uzupełnienia i wyznaczy termin na uzupełnienie na 20.03. Oczywiście wykonawca nie uzupełnia dokumentu. Jak wtedy zamawiający ma zrealizować obowiązek zatrzymania wadium?

5

Dlaczego miałby nie uzupełnić dokumentu, wystarczy że coś wyśle (jakiś dokument ) i powie, że według niego to KRK. Zamawiający, w takim przypadku już nie może zatrzymać wadium.

6

nie wykuluczać, a jak to uzasadnic Huba? dodam, ze spodziewamy sie protestow (ogł przed 29.01)??? masz jaki pomysł?

7

gladiq napisał/a:

, wystarczy że coś wyśle (jakiś dokument ) i powie, że według niego to KRK. Zamawiający, w takim przypadku już nie może zatrzymać wadium.

Argument z dosyłaniem "jakiegoś dokumentu" do mnie nie przemawia. Nie taki był cel ustawodawcy a nadużywanie luki w prawie, moim zdaniem będzie nieskuteczne. Wystarczy, że trafisz na twardego zamawiającego i pozamiatane. KIO też zaczyna prawidłowo wykładać ten przepis, więc ja bym nie zaryzykował wpisu na odwołanie tongue

Mariolafr, pozwól, że trochę podrasuje Twój przykład. Wykonawca składa ofertę i zabezpiecza ją wadium z terminem ważności jeden dzień. Jest na otwarciu orientuje się co i jak (np. że jego oferta jest sporo tańsza od drugiej, a druga przekracza szacunek) i stwierdza, że nie opłaca mu się zawierać umowy po takiej cenie. Dodatkowo wie, że nie zawrzesz umowy z drugim, bo nie mieści się w szacunku. Rezygnuje z postępowania i spokojnie czeka, aż powtórzysz, żeby zaoferować Ci wyższą cenę:)

Przemyśl to jeszcze raz, bo mimo, że hubal trafnych rad udziela, to tym razem chyba błądzi:))

pzdr

8 (edytowany przez hubal 2010-03-11 09:48:30)

mariolafr napisał/a:

nie wykuluczać, a jak to uzasadnic

Wcale.
Przecież dopiero wykluczenie będzie wymagało uzasadnienia, zostanie szerzej dostrzeżone i będzie bardziej zagrożone protestem.
Owszem, warto czasem przygotować sobie potencjalne argumenty. Dwa już dałem.
Kolejne mogą być takie: wadium już jest, przepis pozwala reagować w razie braku, a nie drobnych wad, interes zamawiającego nie jest zagrożony, przepis nie zabrania wykonawcy zmienić formę ani zwiększyć termin, zamawiający  będzie pamiętać o terminie i zareaguje w stosownym czasie, przepisy pozwalają zarówno wydłużyć jak i działać bez wadium, naszego przypadku nie opisują ani przepisy ani wyroki (te ostatnie dotyczą spraw indywidualnych), zresztą wyroki powstają tylko dla rozstrzygnięcia sporu, a tu takiego nie ma. Ponadto daty ustalił i wpisał zapewne nie wykonawca, lecz ubezpieczyciel, a wiadomo jak z nimi ciężko...

Najważniejsze: jeśli z powodu przedmiotowego wadium będzie protest, to zamawiający będzie mieć szansę pokierować sprawę inaczej.

PS.
Przykład Ikanta jest przekonujący - zwłaszcza na przyszłość.
To nie oznacza upadku moich argumentów w konkretnym przypadku - niech może pomagają w myśleniu osób trzecich. Wszak tu forum, a nie poradnia.  smile

9

ale w siwz miałam zapis: W przypadku wniesienia wadium w formie niepieniężnej dokument potwierdzający
wniesienie wadium powinien zawierać informacje o udzieleniu gwarancji lub poręczenia, na kwotę wymieniona w pkt. 1, stanowiącej/go zabezpieczenie wadium na rzecz.... ważnego przez okres związania oferta określony w niniejszej specyfikacji oraz zobowiązanie poręczyciela/gwaranta do wypłaty kwoty wadium na żądanie Zamawiającego w przypadkach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy pzp.

10

czyli z zaspiow siwz wynika okres waznosci wadium, boje sie zaniechac wykuczenia bo to projekt unijny, a wiec w razie kontroli...

11

Wykluczyć.
Bez dalszego wahania.
Powodzenia.
Do kombinowania trzeba mieć przekonanie.

12

To samo co hubal. Nie kombinować. Wykluczyć

13

Ikant napisał/a:
gladiq napisał/a:

, wystarczy że coś wyśle (jakiś dokument ) i powie, że według niego to KRK. Zamawiający, w takim przypadku już nie może zatrzymać wadium.
Argument z dosyłaniem "jakiegoś dokumentu" do mnie nie przemawia. Nie taki był cel ustawodawcy a nadużywanie luki w prawie, moim zdaniem będzie nieskuteczne.

Bez przesady, czytałem orzeczenie KIO iż Wykonawca uzupełniając dokument wyraża wolę dalszego uczestnictwa w postępowaniu, nie można karać go za to, iż złoży ponownie dokumenty niepotwierdzające danych okoliczności jakich wymaga Zamawiający.
Zamawiający i tak mają zdecydowaną przewagę w  postępowaniu.  Twoje myślenie moim zdaniem doprowadziło by do absurdu, liczba skasowanych wadiów by gwałtownie wzrosła. smile

14

Uważam, że wadium to jedyny dokument, którego nie można "uzupełniać". Nie spełnia wymogów określonych w siwz, więc oferta ulega odrzuceniu.