1

Temat: uzupełnianie dokumentów faksem

Czy wzywając dziś do uzupełnienia dokumentów mogę napisać, że do poniedziałku mają mi przesłać zaświadczenia z US i ZUS faksem, a dodatkowo przesłac je pocztą. Czy liczy się tylko jak te oryginały (tzn. kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem) dotrą do poniedziałku? Czy uznać, że faks jest ok? Chyba nie bardzo..?

2

Odp: uzupełnianie dokumentów faksem

Możesz wezwać do przesłania dokunemtów faxem do dnia.... oraz niezwłocznie pocztą. Po nadesłaniu faxem traktujesz je jako uzupełnione. Oczywiście jeśli fax został przewidziany w SIWZ, moim zdaniem.

3

spokojnie, ja tak robię

4

Jeżeli w wymaganym terminie przesle faksem jest ok - oczywiście winien póżniej dostarczyć pisma pocztą.
Tylko przypadkiem nie wymyśl dwóch terminów uzupełnienia jeden dla faksu a drugi dla poczty:))

5

Nieststy nie podzielam powyższych opinii - w mojej ocenie dokumenty uzupełnione powinny być dostarczone w takiej formie jaka wymagana jest dla dokumntów składanych z ofertą - zgodnie z rozporzadzeniem w sprawie rodzajów dokumntów ..... (...) § 6 ust. 1 "Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. W przypadku W przypadku składania elektronicznych dokumentów powinny być one opatrzone przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Dokument przesłany fax-em nie spełnia wymogów rozporządzenia. A jeżeli pójdzemy w kierunku rozumowania powyższych osób to w przypadku, kiedy wykonawca załączy do oferty dokument w formie fax-u też powinniśmy go uznać. Dletego wzuwając do uzupełnienia dokumentów musimy mieć na uwadzee wyznaczenie odpowiedniego terminu na ich uzupełnienie, tak aby wykonawca był w stanie je uzupełnić.

6 (edytowany przez joanna99 2010-03-10 13:48:54)

szjusta napisał/a:

A jeżeli pójdzemy w kierunku rozumowania powyższych osób to w przypadku, kiedy wykonawca załączy do oferty dokument w formie fax-u też powinniśmy go uznać.

Nie. Forma dokumentu to coś innego niż sposób porozumiewania się i sposób przekzaywania dokumentów.

7 (edytowany przez Ikant 2010-03-10 13:54:05)

To dla równowagi, ja też pozwolę nie zgodzić się z powyższą opinią smile
Jeżeli zamawiający dopuścił komunikację faksem, to musi respektować dokumenty złożone w terminie tej formie.

P.S. Opinia z która się nie zgadzam już nie jest powyższą. Jest wcześniejszą przed powyższą wink

8

Faksem jest ok

9

szjusta napisał/a:

(...) § 6 ust. 1 "Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę.

Czyli dokumenty w formie kopii poświadczonej ... lub oryginału mogą zostać przesłane go zamawiajacego na przykład faxem, jeżeli ten tak dopuścił.

10

szjusta napisał/a:

Nieststy nie podzielam powyższych opinii - w mojej ocenie dokumenty uzupełnione powinny być dostarczone w takiej formie jaka wymagana jest dla dokumntów składanych z ofertą - zgodnie z rozporzadzeniem w sprawie rodzajów dokumntów ..... (...) § 6 ust. 1 "Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. W przypadku W przypadku składania elektronicznych dokumentów powinny być one opatrzone przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Dokument przesłany fax-em nie spełnia wymogów rozporządzenia. A jeżeli pójdzemy w kierunku rozumowania powyższych osób to w przypadku, kiedy wykonawca załączy do oferty dokument w formie fax-u też powinniśmy go uznać. Dletego wzuwając do uzupełnienia dokumentów musimy mieć na uwadzee wyznaczenie odpowiedniego terminu na ich uzupełnienie, tak aby wykonawca był w stanie je uzupełnić.

Ciekawe rozumowanie, ale  nie o to chodziło ustawodawcy.
Faks jak najbardziej ok.

11

Na razie wynik 6:1 za faksem, bo ja też za.
Nawet ofertę faksem bym uznał, niezależnie od zapisów w siwz, co najwyżej czekał z podpisami (na zawiadomieniu, umowie...) na oryginał. Zapis w ustawie rozumiem w ten sposób, że można wyłącznie faksem, jeśli jest takie zastrzeżenie, a jeśli nie ma, to faks pozwala mi uznać datę, uzyskać konkretne informację i w oczekiwaniu na oryginał spokojnie posuwać merytoryczną robotę.
Ustawa mówi co prawda o dokumentach, a nie kopiach, jednak z kopiami (np.zaświadczeń) jest jeszcze prościej, bo przecież da się potwierdzić inną drogą.

12

No to niestety muszę wszystkich zmartwić błędnym tokiem rozumowania - moje stanowisko oparte jest o wykłady na studiach podyplomowych wygłoszone przez mec. J. Pieróga oraz Prezesa Sadowego, zresztą poczytajcie sobie publikacje dotyczące formy uzupełnianych dokumentów, może coś uda mie się znaleźć to chętnie podeślę do poczytania. Pozdrawiam

13 (edytowany przez szjusta 2010-03-10 20:28:22)

Opinia HUBAL mnie zaskoczyła "Nawet ofertę faksem bym uznał, niezależnie od zapisów w siwz" - życzę powodzenia kłaniają się zapisy Kodeksu cywilnego, w kwestii  oświadczenia woli art. 78 § 1 oraz art. 82 ust. 2 - forma pisemna (pod rygorem nieważności) to nie faks.

14

Do poczytania - http://www.przetargipubliczne.pl/numery/styczen-2010/forma-uzupelnianych-dokumentow.html

15

Polecam - Sygn. akt: KIO/UZP 1236/08

16

KIO orzeczeniem z 14.11.2008 r., 1236/08 odniosła się do formy uzupełniania dokumentów. Stwierdzono w nim, że: ?żaden z przepisów ustawy nie wskazuje na to, że wezwanie do uzupełnienia dokumentów lub oświadczeń w trybie art. 26 ust. 3 można zakwalifikować jako udzielanie informacji lub wyjaśnień przez wykonawcę. Tym samym nie można przyjąć, iż dopuszczona przez zamawiającego możliwość udzielania wyjaśnień drogą faksową odnosi się także do uzupełniania dokumentów lub oświadczeń?. Oznacza to, że dokumenty te stanowią część oferty i muszą być złożone w oryginale lub kopii potwierdzonej przez wykonawcę lub notariusza.

17

Nie można uzupełnić dokumentów z rozporządzenia faksem. To tak samo jakby wam ofertę złożyli faksem. Przyjmiecie taką? I należy dać realny termin na ich uzupełnienie bo pocztą czy kurierem w jeden dzień nie dostarczą przesyłki z jednego końca kraju na drugi.

18

Można, ostatnio wysyłałem zaświadczenie o niezaleganiu w podatkach. Wysłane faksem + pocztą, które dotarło zdecydowanie po terminie.

Ofertę przesłaną faksem bym przyjął, o ile zapewniała by niemożliwość odczytania ceny do czasu otwarcia ofert. Skoro tego o ile mi wiadomo nie da się zrobić, oferta jest przesyłana pocztą.
Nie komplikujmy sobie życia.

19

1. Dokumenty podmiotowe i przedmiotowe należy złożyć w oryginale lub poświadczonej kopii (pełnomocnictwa w oryginale, kopii poświadczonej notarialnie, ew. kopii poświadczonej przez mocodawcę).
2. Przyjecie oferty złożonej faksem, to istna herezja.

20

A ja mam taki artykuł:
http://www.rp.pl/artykul/56458,169821_Nie_trzeba_donosic_dokumentow_na_pismie.html

21

Apollo napisał/a:

Przyjecie oferty złożonej faksem, to istna herezja.

Hehe. Kopernik też był tak traktowany.  smile
Podtrzymuję swoje stanowisko: uznać faks i czekać na oryginał (dotyczy źródłowego zapytania, ale nie tylko).
Nie wiadomo, czy wykonawca miał zadaną wystarczającą ilość czasu na dostarczenie oryginału. Nie kombinujmy, że może nie zdąży.
Ja zawsze po faksie czekam na oryginał, w tym czasie pracuję w oparciu o treść faksu  i dotychczas nie miałem problemów.
Wycofuję się z zapisu ?co najwyżej? - w zakresie oferty.

22

a ja mam też wyrok że można inny niż f pisemna o ile Z to zaproponował KIO/UZP 998/09. teraz jestem u Z ale byłam u W i wiem że nie ma co utrudniać sobie nawzajem pracy. proponuję trochę więcej szacunku dla swojej roboty, siwz i oferty nie rosną same pod płotem tylko trzeba to przygotować. to smutne że z powodu FAKSU próbuje wykluczać się W którzy przedstawują atrakcyjne oferty. To że ktoś czegoś tam nie dołączył nie znaczy że zrobił to specjalnie - trzeba czasem uwzglęnić tzw czynnik ludzki czyli zwykły błąd.
pozdrawiam

23

Zamawiający nie powinien w siwz dopuszczać możliwości składania dokumentów faksem. Przy redagowaniu zapisów specyfikacji powinien przestrzegać zapisów, m. in. rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów..., a tam wyraźnie jest napisane, w jakiej formie należy składać dokumenty.

Ustawa, akty wykonawcze, zapisy siwz - taką należy stosować kolejność!

24

Rozumiem że załącznik do SIWZ tj. oświadczenie o korzystaniu z potencjału innych podmiotów należy traktować jako oświadczenie/dokument? Czy zatem można dopuścić sytuację gdy po wezwaniu o uzupełnienie, Wykonawcy przysłali wypełnione dokumenty faksem, to teraz muszą jedynie jeszcze wysłać te same dokumenty pocztą - nawet po upływie terminu określonego w wezwaniu?

25

agaj napisał/a:

trochę więcej szacunku dla swojej roboty, siwz i oferty nie rosną same pod płotem tylko trzeba to przygotować. to smutne że z powodu FAKSU próbuje wykluczać się W którzy przedstawują atrakcyjne oferty.

Otóż to !!!. Warto zapamiętać i powtarzać.

Życzymy wszystkim pracownikom zamawiających oraz prawnikom, by popracowali po drugiej stronie, a najlepiej spróbowali pożyć kilka lat z własnej działalności gospodarczej korzystając z rynku zamówień publicznych.  sad

Zatwardziałość zamawiających, a także ignorancja szerzą się okrutnie, wbrew nawet własnym interesom i duchowi (celowi) przepisów prawa.
Przepisy ustalają ludzie dla ludzi, zatem róbmy to po ludzku. Forum to akuratne miejsce na takie apele i dyskusje.