1

Temat: dostawa energii - zamówienie z wolnej ręki

Mam zamiar zawrzeć umowe na czas nieoznaczony na dostawe energii. Dokonałam szacowania z uwzględnieniem 48 miesięcy wykonania zamówienia. Wartość wyszła poniżej progu 14.000 euro. Czy mam obowiązek przeprowadzenia zamówienia z wolnej ręki? Czy fakt, że nie przekroczyłam progu może mnie wytłumaczyć w razie ewentualnej kontroli????

2

Odp: dostawa energii - zamówienie z wolnej ręki

Może Cie tłumaczyc ten fakt smile

3

Też tak myślę, ale mam watpliwości, bo to jest jednak umowa na czas nieoznaczony ( czyli zastosowałam art. 143 upzp) to dlaczego nie powinnam zastosować art. 67 ust. 1 pkt 1??? wink

4

Nie mogłaś zastosować 143 skoro zastosowałaś 4.8 wink

5

Zakręcić sie mozna w tej ustawie,, czyli rozumiem, że mogę podpisać umowę na czas nieokreslony bez przeprowadzenia postepowania, ponieważ w wyniku szacowania okazało sie, ze nie przekroczylam progu?

6

Bez żadnych problemów zawierasz umowę bez stosowania Pzp.

7

Też mam dylemat. Mamy w mieście wiele słupów, część stanowi naszą własność, część Energi. Do jednego słupa dostawa energii odbywała się od innej spółki na podstawie umowy, która wygasła. Z Energą umowa jest już zawarta na 3 miesiące na dostawę energii.
Jak oszacuję dostawę dla jednego słupa ( osd tej innej firmy) dostawa energii to kwota poniżej 14000 euro (ze wszystkimi wymogami oszacowanie), ale jak z całą dostawą energii dla wszystkich słupów w mieście to już będzie wyższa wartość zamówienia. czy można tę jedna dostawę potraktować jako odrębne zamówienie?

8

Moim zdaniem dzielenie zamówenia.
Co rozumiesz przez pojęcie dostawa ( sprzedaż + dystrybucja ) czy sama sprzedaż energii.
Na samą dystrybucje możesz zawrzeć umowę  w wyniku zastosowania wolnej ręki.
Sprzedaż  PN i po problemnie.

9

Dostawa czyli sama spredaż, tez się obawiam że to dzielenie.

10

25051968 napisał/a:

Też mam dylemat. Mamy w mieście wiele słupów, część stanowi naszą własność, część Energi.

Słupy oświetleniowe własnością firmy energetycznej ? Tego jeszcze nie słyszałem.

11

Prośba o dokładniejsze opisanie przypadku. Sam zajmuję się EE po stronie Wykonawcy, więc jestem ciekaw danego opisu stanu faktycznego.