1

Temat: unieważnić????

Mam PN na 12 miałam otwarcie, które przesunęłam na 15 poniewą dokonywałam zmian w formularzu cenowym. Ale 12 wpłynęły mi 3 oferty, poinformowałam ich o zmiaenie odrębnym pismem. no i niestety część opfert ma poprawioną wartość a część nie. I teraz nie wiem czy unieważnić (n ajkiej podstawie) czy może odrzucić błędne?
A jeżeli unieważnić to czy w nowym przeatrgu mogę jeszcze coś dodać?

2

Odp: unieważnić????

co znaczy "zmian w formularzu cenowym" - czy te "stare" oferty w związku z tym mają błędy, których nie możesz poprawić?
a dlaczego unieważniać - czy tzn nie masz żadnej dobrej oferty?

3

to może od początku. W opisie ofertowym miałam że potrzebuję 1 stanowisko i a w formularzu cenowym omyłkowo wpisałam 3 stanowiska. No i poprawiłam to zmieniając ogłoszenie. No ale niestety "stare" oferty są na 3, pomimo ifnormacji, bo wykonawcy nie zmienili oferty uzasadniając mi to w piśmie że cena za 1 i za 3 jest taka sama. No ale formularza nie zmienili.
Mam też dobre oferty. Mój prawnik twierdzi że powinnam unieważnić. Ciężko się dogadać. Może tylko czas na poprawienie był za krótki no ale to chyba nie jest podstawa

4

Od razu nie odrzucać.
Najpierw należałoby rozważyć, czy wszyscy mieli dość czasu na wprowadzenie zmian, a to może być dyskusyjne. Choć z zapytania niejako wynika, że mieli możliwość.
Jeśli tak, to moim zdaniem należałoby wyjaśnić treść ofert. Może dla wszystkich nie ma znaczenia ilość stanowisk.
Jeśli ma znaczenie, to dążyć do poprawienia - w oparciu o dane zawarte w ofertach.
Dopiero potem myśleć o odrzuceniu.

5

ja uważam że wszystkie oferty są ok. - przecież już wyjaśnili że to bez znaczenia dają to co chesz czyli 1 stanowisko na pewno a na cenę nie ma to wpływu więc o co chodzi?
no może gdyby była syt, odwrotna ale dają to co chcesz i jest źle? - a forma ormularza nie ma najmniejszego znaczenia

6

Nawet jeśli nie mam takiego potwierdzenia na piśmie, a jedynie sprawdzając ceny można się zorientować, że ilość stanowisk nie ma znaczenia bo cena jest taka sama?

7

mada21 napisał/a:

Nawet jeśli nie mam takiego potwierdzenia na piśmie, a jedynie sprawdzając ceny można się zorientować, że ilość stanowisk nie ma znaczenia bo cena jest taka sama?

To w końcu było na piśmie czy nie? Wcześniej było bowiem: ?wykonawcy nie zmienili oferty uzasadniając mi to w piśmie że cena za 1 i za 3 jest taka sama?.

Wszystko musi być na piśmie. Jeśli z oferty i pism wynika, że wykonawca oferuje to, co wymaga zamawiający (po zmianie), to przyjąć ofertę, a ewentualne błędy pisarskie poprawić. Jeśli wynika, że oferuje inny zakres, a cena jest ryczałtowa, to odrzucić. Jeśli cena jest typu kosztorysowego, da się rozliczyć, to raczej poprawić i sprowadzić do wspólnego poziomu.  Jeśli są  wątpliwości co naprawdę zaoferował, to wyjaśniać. To tak schematycznie. Sprawa jest raczej skomplikowana, nie znamy ani specyfikacji, ani korespondencji, ani ofert i nie sposób tu rozstrzygnąć, dalsze dyskusje raczej nie załatwią sprawy. W takiej sytuacji na miejscu sprawę powinien zbadać (zakładowy) prawnik. Skoro już całość zbadał i ocenił, to wykonać jak orzekł.