Temat: zapytanie
Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Rozliczanie inwestycji będzie kosztorysowe w specyfikacii będę żądać kosztorysu uproszczonego a dopiero przed podpisaniem umowy szczegółowego. Doradźcie jak taki zapis sformułować.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Rozliczanie inwestycji będzie kosztorysowe w specyfikacii będę żądać kosztorysu uproszczonego a dopiero przed podpisaniem umowy szczegółowego. Doradźcie jak taki zapis sformułować.
A dlaczego dwa kosztorysy ma sporządzić wykonawca ?
uproszczony aby łatwiej było ocenić komisji i krótszy oznacza mniej pomyłek. A przed podpisaniem umowy szczegółowy.
Ja też mam pytanko: czym ma się różnić kosztorys szczegółowy od uproszczonego i po co?
Wiecie ja nie jestem budowlańcem, tak mi nakazali zrobić budowlańcy. Jeśli macie inne pomysły to doradzćie. Z tego co mówili to uproszczony ma mniej pozycji niż szczegółowy. Będzie mniej pomyłek w uproszczonym.
Moim zdaniem należy pozostać wyłącznie przy kosztorysie uproszczonym. Budowlańcy nie wskażą podstawę prawną do żądania kosztorysu uproszczonego i kosztorysu szczegółowego.
Budowlańcy całe życie mieli katalogi, instrukcje, zasady, rozporządzenia, definicje, reguły. Generalnie nie zauważyli, że teraz nie mają nic i myślą starymi kategoriami. Obecnie nie ma żadnego przepisu zakresie kosztorysowania, no może poza jednym: cenę ustala wykonawca. W takiej sytuacji na ogół należy zdefiniować formalnie wszystko, w szczególności kosztorys szczegółowy, choć w naszym przypadku raczej przyjmiemy dowolny. Problem polega na tym, że szczegóły tam zawarte będą raczej praktycznie nieprzydatne, a dojdą kłopoty sprawdzenia, poprawienia, przechowywania i pilnowania zgodności z powykonawczym.
Z uproszczonym faktycznie mniejszy kłopot, będą zminimalizowane ile się da, oby tylko zawierały ilości z przedmiaru i odpowiednie ceny jednostkowe.
Czyli hubal można żądać teraz uproszczony a potem szczegółowy. Jak Ty w takich wypadkach postępujesz.
Wiem karol ja też tak mówiłam aby zostać przy uproszczonym. Myślałam aby nie żądać szczegółowego tylko na wezwanie Zamawiający może żądać.
Skoro kosztorys uproszczony wystarczy do obliczenia i sprawdzenia ceny oferty, to do rozliczenia też i nie ma potrzeby szczegółowego. Z tego powodu nie ma potrzeby wymagania.
W szczegółowym pojawiają się z reguły nakłady rzeczowe, z którymi nie wiadomo co zrobić.
Jednak przepisy nie zabraniają i zamawiający może sobie zażyczyć, zapisać w siwz np. ?Wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć na żądanie zamawiającego kosztorys szczegółowy". Proponuję nie uzależniać formalnie podpisania umowy od tej czynności.
Uwaga. Zdecydowanie większe znaczenie ma sposób ustalenia cen jednostkowych na roboty nie objęte kosztorysem ofertowym. Na tym raczej się skupcie. Szczegółowy w tym niewiele pomoże.
Bardzo dziękuję Hubal tak też zrobimy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc