1

Temat: pomyłka w terminie realizacji

miałam otwarcie przetargu, na ten sam przedmiot zamówienia drugi raz, bo wcześniej było unieważnienie. Teraz wydłużyliśmy termin realizacji- 15.05. do 31.05, tylko że 2 wykonawców podpisało formularz z tym terminem, który był wcześniej, czyli że zrealizują zadanie do 15.05.. I nie wiem co teraz, czy poprawić to jakoś, czy odrzucić.. co z tym zrobić?

2

Odp: pomyłka w terminie realizacji

daria-d11 napisał/a:

czyli że zrealizują zadanie do 15.05

...termin realny???

3

Termin realny, tylko że oni i tak nie będą realizować zamówienia, bo nie byli "w pierwszej trójce". Ale czy to nie jest tak, że jak termin jest inny niż wymagany w SIWZ, to to jest niezgodność oferty z siwz i odrzucam ofertę...? Czy właśnie w takim przypadku należy uwzględnić, że zobowiązują się szybciej zrealizować zamówienie i uznać, że oferta jest ok. Zaznaczam, że innych błedów nie ma w tych ofertach.

4

Jeśli specyfikacja przewidywała możliwość zaoferowania krótszego terminu, to przyjąć.
Jeśli nie przewidywała takiej możliwości - to jest problem. Oferta chyba do odrzucenia. Mam wątpliwości czy można poprawić - zajęcie raczej dla odważnych.

5

hubal napisał/a:

Jeśli specyfikacja przewidywała możliwość zaoferowania krótszego terminu, to przyjąć.

...bądź nie zabraniała wprost zaoferowania krótszego terminu , to przyjąć.

6

ani nie przewidywała, ani nie zabraniała. W formularzu ofertowym był zapis:
Realizacja zamówienia nastąpi w terminie do dnia ...
W umowie natomiast brzmi to tak:
Termin zakończenia realizacji przedmiotu umowy ustala się na dzień 31.05.2010.

7 (edytowany przez hubal 2010-03-15 09:28:25)

daria-d11 napisał/a:

ani nie przewidywała, ani nie zabraniała.

Jakże to? Specyfikacja MUSI zawierać termin wykonania zamówienia - zgodnie z art.36.1.4. Zwyczajowo zamawiający dodatkowo określa czy termin jest wymagany czy pożądany. W tym drugim przypadku nie ma problemu.
Jeśli faktycznie formularz ofertowy zawierał miejsce do wpisania terminu, to znaczy że termin miał ustalić wykonawca w granicach pożądanych przez zamawiającego.  Dostrzegam błąd zamawiającego polegający na wpisaniu daty w umowie, jednak nie uważam go za rozstrzygający i pierwszeństwo daję formularzowi. Jeśli rzeczywiście w specyfikacji nie ma innych zastrzeżeń, to jestem za  uznaniem oferty i dostosowaniem umowy do wyników przetargu.

8

Teraz czytam, co ja tu napisałam.. Moja SIWZ zawierała oczywiście wymagany termin realizacji zamówienia: 31.05.2010. Tak to był napisane. A w formularzu też miałam wpisane już gotowy termin 31.05.2010 i tylko to trzeba było podpisać, a oni tam komputerowo zmienili na 15.05.2010..

9

Więc jednak wymagany i to jednoznacznie.
No to oferta formalnie do odrzucenia...
... chyba że zakładowy prawnik wyrazi inną opinię, albo zamawiającemu bardzo zależy na ofercie  wink

10

Ciekawa sytuacja. Dostawa?sukcesywna?robota b.? Usługa? Zdecydowanie opinia prawnika by się przydała.

11

dostawa wraz z montażem. wcale mi nie zależy na tych ofertach, bo są daleko za innymi, ale chciałabym, żeby było zgodnie z przepisami. Wybiore się jednak do prawnika bo nie widze innego wyjścia.. Ja byłam na początku za odrzuceniem, ale teraz to już nie wiem, bo tak myślę, że w sumie oni się zobowiązują wykonać to w krótszym czasie. Tylko pytałam "merytorycznych" i ten krótszy termin to jest jednak średnio realny.. Długo się czeka na to urządzenie do zamontowania..

12

Po pierwsze: wykonawca zobowiazuje sie wykonac zamowienie w terminie wczesniejszym od wymaganego przez zamawiajacego (obiektywnie korzystniej).
Po drugie: termin wskazany przez wykonawce "miesci" sie w terminie zakreslonym przez zamawiajacego.

Mające powyzsze na uwadze oraz to o czym pisałas wczesniej Dario, to zostawilbym to oferte w spokoju.

13

daria-d11 napisał/a:

... wymagany termin realizacji zamówienia: 31.05.2010. Tak to był napisane. A w formularzu też miałam wpisane już gotowy termin 31.05.2010 ...

Czyli dnia 31.05.2010r. wykonawca będzie musiał wykonać cały przedmiot zamówienia?
Tak dosłwnie wynika z tego zapisu SIWZ.
Chyba, że jest sformułowanie typu DO 31.05.2010r., jeśli tak, to oferta z terminem realizacji zamówienia do 15.03.2010 jest ok.
Jak dokładnie brzmi zapis w SIWZ (formularzu ofertowym, wzorze umowy) dotyczący terminu realizacji umowy?

14 (edytowany przez hubal 2010-03-15 12:11:07)

Wykonawcy przede wszystkim - jak rozumiem - nie mieli prawa zmieniać terminu zapisanego w specyfikacji i złożyli oferty niezgodność z treścią siwz, niezależnie jaki rodzaj zamówienia. Dodatkowo grozi problem: co wpisać do ewentualnej umowy i jak się zachować w razie przekroczenia.

PS.
Termin jest zawsze DO ...., niektórzy zaś mylą termin z datą. To popularny błąd.

15 (edytowany przez joanna99 2010-03-15 12:37:32)

hubal napisał/a:

Termin jest zawsze DO ....,

Racja.
Ofertę zostawiłabym w spokoju.

16

W końcu wykazuje, że jest w stanie wykonać to wcześniej a więc w czasie wyznaczonym przez Zamawiającego. Co innego jakby wpisał datę późniejszą niż w SIWZ.