1

Temat: Energia elektryczna

Witam, prosze podpowiedzce mi co nalezy zrobic z umowa na energie elektryczną. Rocznie wydajemy wiecej niż 14000euro.

Na szkoleniu pani mówiła,ze mozna podpisac umowe kompleksowa na zakup i przesył w trybie z WR - teraz czytam w internecie , że można ale tylko wtedy jezeli przesył i dystrybucja  przekracza wartość dostawy energii.

2

Odp: Energia elektryczna

Temat nie jest specjalnie trudny.
Przeprowadzasz 2 postępowania:
1. PN na dostawę energii. Umowa na 1 rok. Szacunek wyliczasz z faktur za zakup energii (samo medium),
2. WR na dystrybucję. Umowa zawarta z właścicielem sieci na czas nieokreślony (143.1a). Szacunek wyliczasz również z faktur, jednak tym razem chodzi tylko o dystrybucję.

Tym sposobem temat dystrybucji masz załatwiony "na zawsze". I przeprowadzasz tylko postępowania na dostawę medium.

3

Specyfikację dotyczącą PN przygotuję na podstawie innych przetargów w internecie, gorzej z WR.

Czy może mnie ktoś poratować i przesłać mi jak powinny wyglądać "informacje niezbedne do przeprowadzenia postepowania , w tym istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy".

4

Na stronie: www.ure.gov.pl jest dostępna SIWZ oraz projekt umowy .Materiały te zostały przygotowane przez Urząd Regulacji Energetyki.
Po wejściu na stronę URE, w wyszukiwarkę należy wpisać słowo: SIWZ.

5

Dzięki za pomoc.

Byłabym bardzo wdzieczna gdyby ktoś mnie jeszcze poratował "  informacjami niezbednymi do przeprowadzenia postepowania , w tym istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy" do WR.

6

axelpl napisał/a:

Temat nie jest specjalnie trudny.
Przeprowadzasz 2 postępowania:
1. PN na dostawę energii. Umowa na 1 rok. Szacunek wyliczasz z faktur za zakup energii (samo medium),
2. WR na dystrybucję. Umowa zawarta z właścicielem sieci na czas nieokreślony (143.1a). Szacunek wyliczasz również z faktur, jednak tym razem chodzi tylko o dystrybucję.

Tym sposobem temat dystrybucji masz załatwiony "na zawsze". I przeprowadzasz tylko postępowania na dostawę medium.

jak to ze sobą zgrać ? ?

7

Bez zawartej umowy dystrybucji z  lokalnym operatorem systemu dystrybucyjnego  nie można świadczyć sprzedaży (dostawy, obrotu) energią elektryczną .

Można tez zmiksować  PN z  WR czyli zobowiązać w PN  Wykonwacę, który wygra przetarg na dostawę EE, że doprowadzi do zawarcia umowy dystrybucyjnej  pomiędzy Zamawiającym a OSD.  Przy umowie dystrybucyjnej   wszystko jest moim zdaniem jasne.  Opłaty za dystrybucje nie zmienią się bez aprobaty URE, OSD jest monopolistą naturalnym. NIe wiem, czy warto  robić nawet WR, lepiej wrzucic to do obowiązku  Wykonawcy.

8

"WR na dystrybucję. Umowa zawarta z właścicielem sieci na czas nieokreślony (143.1a). Szacunek wyliczasz również z faktur, jednak tym razem chodzi tylko o dystrybucję."

Mam pytanko do WR :

Jak wyliczyc szacunek i podać w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia skoro umowa bedzie podpisana na czas nieokreslony ?

prosze o pomoc

9

Jeżeli zamówienia udziela się na czas nieokreślony wartość uwzględnia się z uwzględnieniem okresu 48 miesięcy.

10

Marcel napisał/a:

Jeżeli zamówienia udziela się na czas nieokreślony wartość uwzględnia się z uwzględnieniem okresu 48 miesięcy.

dzieki za odpowiedź, tylko z czego to wynika ?

11

ok!  juz znalazłam ! art 34 ust. 3 pkt 1

dzieki za pomoc smile