1

Temat: Błąd w SIWZ

Przeglądam SIWZ na przeprowadzenie audytu zewnętrznego. Otwarcie ofert ma nastąpić 12 lutego 2007 roku. W SIWZ wkradł się duży Błąd. Osoba sporządzająca powołała się na Ustawę o finansach publicznych z 1998 r na art.35 k-który mówi, że audytorem wewnętrznym może być osoba która:ma obywatelstwo polskie itp. Po pierwsze: obowiązuje już nowa ustawa z 30 czerwca 2005 roku, gdzie punkt 1 mówi,że audytorem wewnętrznym może być osoba, która: ma obywatelstwo państwa członkowxskiego Unii Europejskiej ...itp. Oczywiste jest, że jest niezgodność ustawy ale i co ma audytor wewnętrzny do audytu zewnętznego? Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Czy powinno się unieważnić postępowanie?  Jeżeli tak to czy prawidłowy będzie art.93 ust. 1 pkt 7?Na dzień dzisiejszy nie wpłynęły żadne protesty. Proszę wszystkich o pomoc

2

Odp: Błąd w SIWZ

jeżeli problem, który poruszyłaś, został określony w warunkach udziału tzn. postawiono warunek, że osoba, która będzie wykonywać ... itd. i powołano się w warunku na te właśnie nieaktulne przepisy, to faktycznie może dojść do podpisania umowy w skutek przeprowadzenia postępowania obarczonego wadą.   

Termin otwarcia ofert jest bez znaczenia.  Protest może wpłynąc tylko w termnie 7 lub 14 dni liczonych od dnia publikacji ogłoszenia i siwz, jeżeli jest to PN, zależnie od wartości szacunkowej zamówienia.

Jeżeli nie ma związku przywołany akt prawny z warunkami udziału wówczas wystarczy modyfikacjia siwz.

3

Dziękuję za odpowiedz. Czyli na podzstawie art. 38 pkt 4 modyfikuję specyfikację dzisiaj, daję tą modyfikacje na stronie w internecie, zawiadamiam osoby, które pobrały SIWZ. Czy taka zmiana powoduje, że powinnam przedłużyć termin składania ofert wg art.38 ust.7?

4

Mam jeszcze jedno pytanie- modyfikacja SIWZ nie może dotyczyć warunków udziału w postępowaniu. Rozszerzenie podmiotów, które mogą wziąść udział w postępowaniu czy to nie podlega pod warunki udziału?  Wg mnie powołując się na strą ustawę mam krąg podmiotów zawężony. Zmiana ustawy powoduję, że w postępowaniu mogą brać udział podmioty z państw UE. pROSZĘ O POMOC.

5

wioletta1234 napisał/a:

Rozszerzenie podmiotów, które mogą wziąść udział w postępowaniu czy to nie podlega pod warunki udziału?

Chodzi o punkt w SIWZ pt. "Warunki udziału w postepowaniu" napisany według art. 22 ustawy.

6

Dziękuję bardzo za pomoc.

7

wioletta1234 napisał/a:

Mam jeszcze jedno pytanie- modyfikacja SIWZ nie może dotyczyć warunków udziału w postępowaniu. Rozszerzenie podmiotów, które mogą wziąść udział w postępowaniu czy to nie podlega pod warunki udziału?  Wg mnie powołując się na strą ustawę mam krąg podmiotów zawężony. Zmiana ustawy powoduję, że w postępowaniu mogą brać udział podmioty z państw UE. pROSZĘ O POMOC.

przecież pisałam wyżej, że  "jeżeli nie dotyczy warunków udziału" może to być modyfikacja, a wygląda na to, że właśnie dokonasz takiej zmiany. Nie polecam. Nalezy unieważnić i wszcząć nowe postępowanie bez wad prawnych.