Temat: kosztorys - jeszcze raz - dość pilne ;)
Czy żądacie kosztorysów do oferty- w przypadku PN na roboty budowlane- gdy zakładacie wynagrodzenie ryczałtowe?
Do tej pory myślałam, że jeżeli żąda się kosztorysu, to chcąc nie chcąc stanowi on część oferty i wówczas należy poprawić w nim omyłki, jednakże ostatnio natknęłam się na
wyrok KIO 949/09
"Nie pozostaje w sprzeczności z charakterem ryczałtowym rozliczenia, je?eli zamawiający ?ąda jednocześnie przedłożenia kosztorysu ofertowego. Wówczas kosztorys taki ma charakter pomocniczy i uzasadnia jedynie wysokość ceny podanej w ofercie. Umożliwia zamawiającemu kontrolowanie przebiegu prac i regulowanie faktur wykonawcy uwzględniając postęp prac".... "wynagrodzenie w tym postępowaniu ma
charakter ryczałtowy, zatem nawet podanie nakładów robocizny odmiennie ni? zakłada
wskazany katalog nakładów rzeczowych, uwzględniające mnożniki zmniejszające nakład
robocizny, stosownie do możliwości techniczno ? organizacyjnych przedsiębiorstwa
odwołującego, nie stanowi o niezgodności treści oferty z treścią SIWZ i nie wymaga
?ądnych korekt. Kosztorys w takim przypadku ma charakter pomocniczy, uzasadniający
sposób obliczenia ceny ryczałtowej oferty (wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia
6.03.2001 sygn. akt I ACa 1147/2000). Ewentualne pomyłki w tego rodzaju kosztorysie, nie
powodują konieczności ich prostowania, albowiem cena ryczałtowa jest właściwa bez
względu na sposób jej obliczenia i wiążąca dla stron umowy"
Czyli , tzn, że mogę żądać kosztorysu do oferty, a w ofercie mam podaną całkowita cenę ryczałtowa za realizację i jak mnie się np. nie zgadza jakaś pozycja w kosztorysie to nie musze zawracać sobie głowy poprawianiem jej?
Rozjaśnijcie mi trochę ten wątek