1

Temat: dzielenie zamówienia

Witam,
czy można  potraktować jako odrębne zamówienia:
- sporządzenie projektu funkcjinalno-użytkowego (poniżej 14 tys. euro) i
- sporządzenie na jego podstawie projektu budowlanego (powyżej 14 tys. euro).
  Co w sytuacji, gdy wykonawca projektu funk-użyt nie przeniesie na zamawiającego praw autorskich skutkiem czego będzie on on jedynym wykonawcą mogącym zrealizować zamówienie na sporządzenie projektu budowlanego (art. 67 ust.1 pkt.1 b)?
  Program funk-użytk mogę zlecić komu chcę bo poniżej 14 tys. , ale jeśli nie zadbam o przekazanie praw autorskich to sama kreuję sytuację, w której mam jednego wykonawcę. Czy mogę wtedy zastosować wolną rękę? A może nie powinno się tego dzielić, ale  traktować oba projekty jako jedno zamówienie, ustalić tryb dla całości i ewentualnie realizować w dwóch etapach? Jakie tryby stosujecie w takich przypadkach?

2

Odp: dzielenie zamówienia

Jeśli oba te zamówienia  może wykonać jedna firma, to  moim zdaniem jest to dzielenie.

3

w żadnym wypadku
jazz - myślę że nie mylisz pojęć?
chodzi ci o program funkcjonalno-użytkowy?
i daj sobie spokój z tymi prawami autorskimi - to przecież tylko program i zlecełeś jego opracowanie właśnie po to aby wykorzystać go do przetargu

4

A po co zamawiającemu projekt budowlany, jeśli chce zamawiać roboty wraz z projektowaniem (w przeciwnym wypadku program zbędny) ???

5 (edytowany przez jazz 2010-03-22 11:08:59)

trochę zamieszałam, nie chodzi o program funk-użyt. a o KONCEPCJĘ PROGRAMOWO-PRZESTRZENNĄ i sporządzany na jej podstawie projekt budowlany.

6

Na pytanie:
czy można  potraktować jako odrębne zamówienia: KONCEPCJĘ PROGRAMOWO-PRZESTRZENNĄ i sporządzany na jej podstawie projekt budowlany?
odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo zależy to od warunków ustalonych w pierwszym postępowaniu.
Jeśli chcemy traktować odrębnie, to warto odpowiednio wcześniej zadbać o stosowne zapisy, zwłaszcza w umowie, a przynajmniej nie obiecywać zbyt dużo.
W sytuacji, gdy wykonawca koncepcji  będzie jedynym wykonawcą mogącym zrealizować zamówienie na sporządzenie projektu budowlanego, to zmawiający może dostosować się lub na przykład zamówić kolejną koncepcję na warunkach zadowalających go.
Według mnie wykonanie projektu w oparciu o koncepcję innej osoby wcale nie musi oznaczać naruszenia praw autorskich.

7

Dziękuję za odpowiedź.
Czy  ktoś jeszcze ma  jakieś przemyślenia lub doświadczenia?

8

zwłaszcza jeśli chodzi o te prawa autorskie.

9

Dużo zależy od tego jak sprecyzujesz przedmiot zamówienia i jakie będą zapisy w umowie. A prawa autorskie nie muszą wcale odnosić się do praw na wykonanie. Nikt poprostu nie może poprawiac tego projektu i dokonywac tam jakichkolwiek zmian.

10

Dzięki chyzy1 za wsparcie.
Ja bym poszedł ciut dalej. Prawa autorskie w moim rozumieniu wcale nie są związane prawem do wykonania kolejnego dzieła, lecz polegają na ochronie dzieła już wykonanego oraz jego autora.
Jeśli zapisy umowy nie stanowią inaczej, to przedmiotowa koncepcja  zostaje wykonana jako samodzielne dzieło, oczywiście zawsze z określonym przeznaczeniem, przynajmniej domyślnym. Przeznaczeniem koncepcji jest wykonanie kolejnych opracowań projektowych, zatem wykonanie projektu budowlanego jest prostym efektem tamtej umowy. Do wykonania kolejnego dzieła (tu: projektu) jest konieczna odrębna umowa, formalnie całkowicie niezależna od poprzedniej, co wcale nie koliduje z poszanowaniem istniejących praw (np. autorskich). Nie można z góry zakładać łączenia ani efektów rzeczowych ani stron obu umów. Jeśli zakłada się  takie połączenie,  to zawiera się jedną łączną umowę.
W ten sposób odrywamy formalnie autorstwo projektu od koncepcji.
Zgadzamy się?