1

Temat: Weryfikacja złożonych oświadczeń o posiadaniu uprawnień.

Wykonawca złożył oświadczenie zgodnie z zapisami w SIWZ że posiada uprawnienienia energetyczne. Natomiast Komisja ma przekonanie że ten Wykonawca nie posiada tych uprawnień. Czy w związku z tym, Zamawiający może poprosić Wykonawcę na jakiejś podstawie o pokazanie dokumentu - np przed podpisaniem umowy?

2

Odp: Weryfikacja złożonych oświadczeń o posiadaniu uprawnień.

Zamawiający nie takiej możliwości. Jezeli zamawiający jest pewien, że wykonawca nie posiada uprawnień, winien wykluczyć wykonawcę. Tylko w przypadku złożenia odwołania  będzie musiał udowodnić przed KIO, że wykonawca rzecywiście tych uprawnień nie posiada. Zgodnie bowiem z art. 6 Kodeksu cywilnego ciężar udowodnienia faktu nie posiadania uprawnień spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

3

nie ma żadnych przeszkód aby Z. zażądał przed podpisaniem umowy przedłożenia uprawnień - uprawnienia do projektowania też żądamy przy podpisaniu umowy - są niezbędne

4

A ja mam pytanie, na jakiej podstawie ?

5 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-03-19 19:20:04)

No właśnie, to mnie interesuje najbardziej - na jakiej podstawie. Na moją logikę również stoję na stanowisku że nie można czegoś takiego żądać, ale sytuacja w której znaleźliśmy się, jako Zamawiający, po raz pierwszy, powoduje że w konkretnym  przetargu chcielibyśmy mieć jednak pewność że zwycięski wykonawca posiada uprawnienia... Wykonaca ma się zajmować obsługą maszyn które muszą być w ciągłęj sprawności i nie możemy sobie pozwolić na to że nie będzie umiał naprawić drobnej usterki albo że zdarzy mu się wypadek - porażenie prądem.

A tak nawiasem mówiąc, każdy nowy akt prawny wydaje się być w porządku dopóki nie trzeba tego zweryfikować w praktyce. Bo muszę przyznać że to odliberalizowanie ustawy to jeszcze wyjdzie nam wszystkim bokiem.....

6

Jedynym możliwym rozwiązaniem jest skorzystanie z zapisu art. 36 ust.1 pkt 14 ustawy Pzp i SWIZ zapisać, iż przed podpisaniem umowy wykonawca. którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza zobowiązany jest do złożenia zamawiającemu kopii poświadzonej za zgodność z oryginałem uprawnień energetycznych posiadanych przez osoby, które będą uczestniczyć w realizacji przedmiotu zamówienia. Ale to trzeba by uczynić na etapie sporządzania SIWZ.

7

Komisja ma przekonanie - ciekawy zapis, to znaczy nie podoba nam sie ten 1 my chcemy 2 bo to nasz kolega i z nim władze Komisji mają układ????
Czy pisząc uprawnienia energetyczne masz na myśli tzw. "E" - uprawnienia do wykonywania prac w zakładach energetycznych?
Jeżeli przewidziałaś coś w SIWZ w tym temacie to nie ma problemu, jeżeli nie to może skorzystać z art. 87/1 (zdanie pierwsze) coś tam ukąbinować ? jak się uda.
A może jednak skorzystać z rady danaug i przed podpisaniem umowy zażądać tych uprawnień.

8

darek napisał/a:

Komisja ma przekonanie - ciekawy zapis, to znaczy nie podoba nam sie ten 1 my chcemy 2 bo to nasz kolega i z nim władze Komisji mają układ????

Nie życzę sobie takich insynuacji. Skoro napisałem że mamy przekonanie to tylko i wyłącznie dlatego że nie mamy 100% pewności. I żeby było jasne akurat to jest jedyna oferta i cenowo dla Zamawiającego bardzo korzystna.

darek napisał/a:

A może jednak skorzystać z rady danaug i przed podpisaniem umowy zażądać tych uprawnień.

Chcielibyśmy ale wszystko wskazuje na to że nie mamy do tego podstaw. Brak zapisów w SIWZ w tym zakresie.

9

Spróbujcie skorzystać z Prawa budowlanego. Tam jest zapis, że inwestor ma obowiązek zapewnić osoby uprawnione.

10

Hubal, nawet jeśli nie było zapisów w SIWZ ani we wzorze umowy że w określonych przypadkach mogą mieć zastosowanie przepisy prawa budowlanego?

Poza tym, z niecierpliwością czekam na wypowiedź danaug smile

11

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Wykonawca złożył oświadczenie ... że posiada uprawnienienia energetyczne.

Nie bardzo wiadomo co należy rozumieć pod tym określeniem. Jeśli zamówienie obejmuje roboty budowłane w branży instalacyjno-elektrycznej, to jak najbardziej ma zastosowanie ustawa Prawo budowlane. Zapisy specyfikacji nie mogą regulować obowiązków wynikających z obowiązujących ustaw.