1

Temat: Termin

Zamawiający napisał w siwz że dopuszcza przekazywanie oświadczeń, zawiadomień , wniosków i  informacji faksem.
Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty Z przesłał faksem 15.03. Wykonawcy  potwierdzili otrzymanie 15.03. . Żadna oferta nie została wykluczona ani odrzucona.
Czy zgodnie z Pzp 19.03. upłynął Termin, po którym można już podpisać umowę ?

2

Odp: Termin

jeżeli zamówienie jest do progów to dlaczego 19.03 a nie na przykład 16.03 - też może być - ale dzisiaj to już nawet  zachowałaby termin 5 dni

3

Konkretnie to chodzi mi o terminy w Pzp , jeśli coś ogłosiliśmy np:
- ogłoszenie o zamówieniu na usługi 16.03. to minimalny termin upływa 22.03. ??
- zawiadomienie owyborze najkorzystniejszej oferty 15.03. "w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia przesłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty, jeżeli zawiadomienie to zostało przesłane w sposób określony w art. 27 ust. 2 ustawy" - termin upływa 19.03. ??

4

Nie. Terminy liczy się według Kodesu cywilnego
Art. 111. [Termin oznaczony w dniach]
§ 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

5

Na stronie internetowej  UZP w opiniach prawnych >>Środki Ochrony Prawnej<< rozdz. 5 zapisano:
CYTAT
"Ustanawiając  terminy (liczone od dnia przesłania informacji) ustawodawca odwołuje się do tzw. ?teorii wysłania? , według której samo podjęcie decyzji o zakomunikowaniu adresatowi oświadczenia woli oraz wykonanie niezbędnych do realizacji tego skutku czynności jest wystarczające dla uznania, że oświadczenie woli zostało złożone. W tym znaczeniu nadanie przez zamawiającego pisma zawierającego informację o czynności w placówce pocztowej, przekazanie go kurierowi, czy też wysłanie przy pomocy faksu albo poczty elektronicznej jest złożeniem oświadczenia woli. Z tą też chwilą ustawa wiąże skutek prawny w postaci rozpoczęcia biegu terminu do złożenia odwołania."

6

Ale ta opinia, moim zdaniem dotyczy wyłącznie terminów dotyczących składania odwołań.

7

W przypadku PNO  - termin składnia ofert nie może być krótszy niż 7 dni od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w BZP a w przypadku robót budowlanych - nie krótszy niż 14 dni - art. 43 ust.1 ustawy Pzp.
W tym wypadku dnia zamieszczenia ogłoszenia nie liczy się do 7 lub 14 dniowego terminu.
Natomiast słusznie zauważa Elunka, iż inaczej należy liczyć terminy w sprawie zawarcie umowy o zamówienie publiczne.
Zgodnie z art. 94 ust.1 stosowana jest tzw. teoria wysłania. Jeżeli wartość zamówienia jest poniżej progów unijnych, jeżeli zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty zostało przesłane faksem lub e - mailem, umowę można podpisać w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia przesłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty.

8

Elunka napisał/a:

Czy zgodnie z Pzp 19.03. upłynął termin, po którym można już podpisać umowę ?

Nie.
Według mnie termin (5-dniowy od nadania w dniu 15.03) upływa formalnie z końcem dnia 20 marca.

9

Wg mnie w jednym i drugim przypadku liczy się po uływie minimalnego terminu licząc dzień zdarzenia jako dzień pierwszy. Proszę o wypowiedź innych w tej kwestii

10 (edytowany przez hubal 2010-03-23 06:54:40)

Elunka napisał/a:

w jednym i drugim przypadku liczy się po uływie minimalnego terminu licząc dzień zdarzenia jako dzień pierwszy.

Nie rozumiem. Skoro ?nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło? jak przypomniał karolk, to na jakiej podstawie można liczyć ?dzień zdarzenia jako dzień pierwszy???? Według mnie nadal jest to dzień zerowy (dzień publikacji, dzień wysłania faksu itp.), a dopiero następny jest pierwszy.
Może właśnie wypowiedzi ?innych w tej kwestii? mnie przekonają?