1

Temat: oświadczenie o uprawnieniach

Wykonawca nie dołączył do oferty wymaganego oświadczenia że osoby które będa uczstniczyć w wykonaniu zamówienia posiadają wymagane uprawnienia. Zamiast tego dołączył kopie uprawnień ale nie dołączył zaświadczenia o przynalezności do PIIB, czy moge uznać takie uprawnienia czy wzywać o uzupełnienie. Nadmienię, że inni Wykonawcy złożyli kopie uprawnień i zaświadczenie z izby.

2

Odp: oświadczenie o uprawnieniach

witam
tak przy okazji: na jakiej podstawie zamawiający żądał dokumentów potwierdzajacych fakt posiadania uprawnień? w rozporządzeniu jest mowa tylko o oświadczeniu (par.1ust.1pkt.7). do tego na szkoleniu też mówiono o tym, że już nie można żądać tego typu dokumentów. może ktoś wie coś czego ja nie wiem w tej kwestii więc proszę o info
pozdrawiam

3

nie żądalismy uprawnień tylko oświadczenia o uprawnieniach

4

no i dobrze - wiem że W. po staremu dostarczją uprawnienia ale nie bieżesz ich pod uwagę nie dołączono oświadczenia więc koniecznie mussz wezwać do złożenia tego dokumentu (o wszelkich izbach itp. zapomnij)

5

my jednak po uzgodnieniu z radca prawnym uznaliśmy  złożone uprawnienia i zaświadczenia z izby jako wystarczające i zastępujące oświadczenie, tylko że jeden z W. nie dołączył zaświadczeń z izby

6

Wezwać do uzupełnienia oświadczeń. Jak teraz wezwiecie do uzupełnienia dokumentu którego nie można żądać.

7

wezwać wszystkich W. czy tylko tego co nie dołączył izby?

8

Wezwac wszystkich i z głowy.

9

Ps tych co nie złożyli oświadczeń.

10

dziękuje

11

A co zrobić w sytuacji gdy W. dołączył i oświadczenie, że osoba wskazana w wykazie osób posiada wymagane przez Z. uprawnienia, i dodatkowo do oferty załączył kopię tych uprawnień i wówczas jest dylemat, ponieważ Z. wymagał upr. bud w specjalności drogowej a z dokumentu jakie załączył W. jest wyrażnie napisane że uprawnienia to on ma ale w specjalności konstrukcyjno-budowlanej. I co zrobić w takim przypadku, czy oprzeć się na treści oświadczenia, które podpisał i które w treści miał napisane, że chodzi o upr. w spec. drogowej,czy wezwać go do wyjaśnień tej niezgodności, bo co innego oświadcza, a co innego wynika z dokumentów które nadgorliwie załączył?

Nie wiem czy można w takiej sytuacji wzywać do uzupełnienia, chyba nie, bo rozporządzenie stanowi tylko o oświadczeniu?

Pomóżcie, co zrobić w takiej sytuacji?

12 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-03-22 17:09:46)

Wg mnie sprawa jest prosta. Tych dokumentów które zostały złożone poza tym co było żądane w SIWZ, to w ogóle nie oceniasz. Bierzesz pod uwagę oświadczenie.

Po pierwsze, to Wykonawca bierze odpowiedzialność za złożone oświadczenie.
Po drugie, wysunięcie wniosku że W nie posiada uprawnień które żądałaś na podstawie dołączonego dodatkowo dokumentu byłoby zbyt daleko idące. Jak sama napisałaś, wezwać do uzupełnienia nie możesz, a przecież może się okazać że W ma jeszcze jakiś dokuemnt który jednak potwierdzi złożone oświadczenie.

Co innego w sytuacji gdy złożony nawet dodatkowo dokument ewidentnie wskazuje że Wykonawca nie spełnia jakiegoś warunku. Wtedy Zamawiający powinien wręcz wezwać do wyjaśnień szczegółowych.

I spotkałem się gdzieś z wyrokami KIO, gdzie skład stwierdzał że Wykonawca który w złożonej pierwonie ofercie nie wykazał że wskazana osoba do wykonywania czynności posiada wymagane przez Z uprawnienia (lub wręcz sam wykazał że nie posiada) może w drodze wyjaśnień wskazać zupełenie inną osobę, która już takowe uprawnienia ma (i wcale nie jest to modyfikacja zmieniająca znacząco treść oferty....) .

Zresztą, założyłem podobny temat kilka dni temu. Jedyną opcją która jest dla mnie logiczna i do zastosowania w przyszłości to propozycja jednego z forumowiczów, by zapisać w SIWZ - że Zamawiający będzie żadął od zwycięskiego Wykonawcy okazania uprawnień przed podpisaniem umowy...

Tu ten temat: http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4945

13

zalezy też z którego roku ma uprawnienia, bo wcześniej - dokładnie nie pamiętam od którego roku, przed zmianą prawa budowlanego uprawnienia drogowe wchodziły w skład uprawnień konstrukcyjno - budowlanych