1 (edytowany przez kamila78 2010-02-23 09:31:48)

Temat: Uzupełnienie dokumentów

Jak postąpić z wykonawcą:  X został wezwany do złożenia dokumentów  w dniu 10.02.2010 r.
Uzupełnił w wymaganym przez zamawiającego terminie, ale:
- dokumenty wydane w dniu 12.02.2010 r. potwierdził za zgodność z datą 04.02.2010 r.,
- pismo przewodnie dot. uzupełnienia dokumentów wystawił z datą 04.02.2010 r. (wówczas nie miał nawet wezwania do złożenia dokumentów zawierających błędy).
Czy można to uznać?

Znalazłam wyrok KIO/UZP 930/09    wyrok KIO z 2009.07.30 -  Błąd w dacie wystawienia gwarancji ubezpieczeniowej, w sytuacji gdy gwarancja ubezpieczeniowa została złożona przed terminem składania ofert, nie może stanowić podstawy do uznania, iż przedłożona gwarancja ubezpieczeniowa jest wadliwa.

Może na zasadzie analogii - można dopuścić potwierdzenie za zgodność z oryginałem z niewłaściwą datą?

2

Odp: Uzupełnienie dokumentów

Dokumenty ja bym proponował uznać (po sprawdzeniu treści).
Wpisywania dat rozporządzenie nie wymaga, pismo przewodnie całkiem nieistotne w postępowaniu, przekręcanie dat (czasem umyślne, a zawsze bezmyślne) to codzienność w tym rejonie świata.

3

A o jakim dokumencie mówimy?
Wykonawca był wezwany do uzupełnienia dokumentu w dniu 10.02.2010 r. W takim razie termin składania ofert był przed 10.02.,  a wykonawca uzupełnił dokument wystawiony w dniu 12.02.2010 r.
Dokuemnty muszą potwierdzać spełnienie warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert...

4 (edytowany przez hubal 2010-02-24 18:07:14)

patrycja_w napisał/a:

... wykonawca uzupełnił dokument wystawiony w dniu 12.02.2010 r. Dokuemnty muszą potwierdzać spełnienie warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert...

Nie widzę sprzeczności.

5

hubal napisał/a:
patrycja_w napisał/a:

... wykonawca uzupełnił dokument wystawiony w dniu 12.02.2010 r. Dokuemnty muszą potwierdzać spełnienie warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert...

Nie widzę sprzeczności.

Pod warunkiem, że dokumenty wystawione 12.02.2010r. potwierdzają spełnianie warunków przez wykonawcę najpóźniej w dniu upływu TSO, a pierwszego postu wynika, iż otwarcie kopert nasapiło przed 10.02.2010r.

6

Dokument to zaświadczenie z us. Termin składania ofert 5  lutego, wezwany do uzupełnienia 10.02, zaświadczenie uzupełnił (wystawione z datą 12.02., potwierdzające, że na dzień 5.02. nie zalega z opłacaniem podatków - więc wszystko ok), ale przedobrzył, wpisując datę potwierdzenia za zgodność z oryginałem 4.02.
Przyjęłam tę ofertę, moim zdaniem dokument potwierdza spełnianie warunku na dzień składania ofert, a data zatwierdzenia za zgodność? - nie ma dla mnie znaczenia w tym przypadku.

7

... no i gitara smile

8

Dlatego też zadałam pytanie co to za dokument.

9

karol  już pisał